

LEHTIKUVA
Elomaa: Pienituloisten eläkeläisten ahdinko syvenee
Suomessa on suuri joukko pienituloisia eläkeläisiä. Kuukausitulojen jäädessä vaatimattomaksi monet joutuvat tekemään tukalia säästöpäätöksiä apteekeissa ja ruokakaupoissa. THL:n tutkija Katri Hannikaisen mukaan pienituloiset eläkeläiset jättävät väliin lääkärikäyntejä menoja vähentääkseen.
– Tämä meidän äveriästä kansanosaa suosiva hallitus tuntuu taas kerran kehysriihen yhteydessä unohtaneen vaikeassa asemassa olevat pienituloiset eläkeläiset, perussuomalaisten kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa toteaa.
Maahanmuuttajille ja yritystukiin riittää rahaa
Perussuomalaiset ehdottavat omassa kehysvaihtoehdossaan muun muassa reseptilääkkeiden 50 euron alkuomavastuun poistamista pienituloisilta ja kansaneläkeindeksiin sidottujen tukien indeksikorotusta.
Perussuomalaisten mielestä lääkekaton laskeminen kehysriihen yhteydessä 40 eurolla on riittämätön toimi. Samoin hallituksen yhdeksän euron takuueläkkeen korotus ei paljoa sen varassa elävien eläkeläisten tilannetta helpota.
– Tuntuu siltä, että maahanmuuttajille ja yritystukiin sun muuhun riittää valtion kirstusta annettavaa, mutta vähävaraisille ei euroja liikaa heru, sanoo Elomaa.
Asumismenot kasvaneet jo pitkään
Asumismenojen nousu on jatkunut jo pitkään. Vuokrat ja asuntojen hinnat ovat kohonneet tämän vuosituhannen aikana hurjaa vauhtia erityisesti kasvukeskuksissa. Tämän lisäksi asumismenot ovat paisuneet muun muassa sähkön hinnan ja lämmityskulujen sekä kiinteistöverojen nousun myötä.
Sen sijaan pienituloisten eläkeläisten tulopuoleen ei ole tullut merkittäviä helpotuksia. Omavastuut lääkekustannuksissa ovat niin ikään kasvaneet.
Eläkeläisillä vaikeuksia selviytyä
Elomaa muistuttaa, että niillä eläkeläisillä, joilla ei ole suuria säästöjä sukanvarressa ja eläke on pieni, on todellisia vaikeuksia selvitä arjen välttämättömistä menoista.
– Yhtälö on kestämätön, kun pienituloisten eläkeläisten tulisi sinnitellä vaatimattoman eläkkeen varassa, kun samanaikaisesti elämisen kannalta välttämättömät menot kasvavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Miksi hallitus nostaa asumisen kuluja?

Perussuomalaiset vaativat indeksijäädytysten poistamista ja eläkkeiden verotuksen keventämistä palkansaajien tasolle

Meri: Eläkeläiset tinkivät ruuasta ja lääkityksestä – toimeentulotukeen liittyy turhaa häpeää

Kankaanniemi: Hallitus ei tunnista köyhyyttä

Perussuomalaiset Naiset: Turvalliset pankkipalvelut ikäihmisille ovat ihmisoikeuskysymys
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää