LEHTIKUVA
Elomaa: Paikallisella sopimisella joustoa ja työpaikkoja
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa kiittelee EK:n halukkuutta jatkaa yhteiskuntasopimusneuvotteluja.
– Työntekijäjärjestöt ovat nyt SAK:ta myöten kertoneet olevansa valmiita jatkamaan neuvotteluja, ja hallitus ottaa varmasti mielellään vastaan kaikki kilpailukykyämme parantavat ratkaisuehdotukset, Elomaa toteaa.
Paikallista sopimista kaivattu työmarkkinoilla
Elomaan mukaan yhteiskuntasopimuksen lisäksi olisi keskeistä saada ratkaisu myös paikallisesta sopimisesta mahdollisimman pian, sillä sopimisen lisäämistä suunnittelevan työryhmän määräaika päättyy jo maaliskuun puolivälissä.
– Ratkaisuun pääseminen saattaisi helpottaa myös työmarkkinoiden muiden ongelmakohtien ratkaisua ja tarjota yhteiskuntasopimukselle näin paremmat onnistumisen mahdollisuudet, Elomaa uskoo.
– Paikallinen sopiminen tarjoaa lisäksi juuri sitä, mitä työmarkkinoilla on kaivattu: joustoa yrityksen kantokyvyn mukaan. Kysymys ei välttämättä ole rahasta, vaan asioiden sujuvammasta hoitamisesta. Ratkaisu hyödyttäisi niin duunaria kuin työnantajaa. Sanelusopimuksia työnantajan puolelta ei saa tulla.
Ruotsista rohkaiseva esimerkki
Elomaan mielestä tämän varmistaa osaltaan jo se, että työntekijöiden puolelta sopimuksista pitävät huolta luottamusmiehet, jotka ovat tähänkin asti toimineet työehtojen vartijoina työpaikoilla.
– Työnantaja- ja palkansaajaliittojen tulee myös kunnioittaa paikallisia sopimuksia, eikä puuttua liian herkästi yksittäisten yritysten sopimuksiin.
– Syksyllä valmistunut Harri Hietalan esitys paikallisesta sopimisesta luo hyvän pohjan. Toteutuessaan se samanaikaisesti vahvistaisi sekä yleissitovuutta että sopimusjärjestelmää. Näin luotaisiin järjestelmä, jolla voidaan lisätä luottamusta yrityksissä. Rohkaiseva esimerkki löytyy Ruotsista, missä paikallisen sopimisen lisääminen ei ole heikentänyt ruotsalaisten työehtojen kattavuutta, eikä kasvattanut tuloeroja, Elomaa evästää.
Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja
Elomaa painottaa, että pk-yritysten näkökulmasta paikallinen sopiminen tarjoaisi aidon mahdollisuuden lisäväen palkkaamiseen.
– Pienyrittäjälle henkilön palkkaaminen on nykyisessä järjestelmässä aina iso riski, aivan kuten pätkätyöt ovat taloudellinen riski työntekijälle. Pienissä yrityksissä työnantajan ja työntekijöiden edut ovat usein yhteneväisiä, joten sopiminen olisi useimmiten mutkatonta, Elomaa uskoo.
– Suomen yrittäjien mukaan on mahdollista, että paikallinen sopiminen aikaansaa jopa 60 000-65 000 työpaikkaa lähivuosina. Jos päästään edes lähelle näitä lukuja, olisi se merkittävä parannus nykyiseen työllisyystilanteeseen.
Naiset kärsijöinä nykytilanteessa
Elomaan mielestä paikallinen sopiminen tarjoaisi myös mahdollisuuksia parantaa pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen työehtoja.
– Juuri nämä naiset ovat todellisia kärsijöitä nykyisessä työmarkkinatilanteessa.
– Suomella on edelleen hyvät mahdollisuudet nousta kilpailukykyisten ja innovatiivisten talouksien kärkeen. Sen eteen on tehtävä yhdessä töitä. Yhteisistä pelisäännöistä sopiminen olisi erinomainen alku.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS-ministerit: Vinjettimaksu ulkomaisille kuljetusyrittäjille
Soini: “Emme hyväksy matalapalkka-alennusta”
Soini: suomalaisten työehtoja ei saa polkea
Suomen Perusta: ”Halpatyövoima” tulee kalliiksi
Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta käynnistyivät – “Vielä ei ole liian myöhäistä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää