LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Elomaa: Kotihoito kuntoon ja läheisten tapaamisiin joustavuutta korona-aikana
Perussuomalaisten kolmannen kauden kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on jättänyt hallitukselle kirjalliset kysymykset koskien kotihoidon toimivuuden turvaamista sekä hoivalaitoksessa olevien omaisten tapaamisten järjestämistä turvallisesti koronaepidemian aikana.
– Minulla on suuri huoli kotihoidon kantokyvystä ja riittävän hoivan järjestämisestä näinä vaikeina aikoina. Myös kotihoidon parissa työskentelevien henkilöiden jaksaminen on vaakalaudalla. Mielestäni hallituksen on välittömästi ryhdyttävä toimiin kotihoidon toimivuuden turvaamiseksi, sanoo Ritva “Kike” Elomaa.
Kotihoidon toimivuuden haasteet ovat suuria. Tällä hetkellä yksi keskeinen ongelma on kotikäyntien riittämätön määrä sekä käyntien kiireinen aikataulu. Riittävä määrä kotikäyntejä olisi pystyttävä takaamaan jo pelkästään hoidettavien inhimillisten olosuhteiden turvaamiseksi.
– Jatkuva resurssipula ja liian vähäinen hoitajamäärä ovat suuri riski hoidettavien terveydelle ja hoitajien jaksamiselle. Koronan myötä tilanne on suorastaan hälyttävä. Näin ei voi jatkua. Hallitukselta tarvitaan nyt pikaisesti avauksia kotihoidon kehittämiseksi sekä lisää taloudellisia resursseja riittävän hoidon varmistamiseksi, Elomaa vaatii.
Moni vanhus kärsi yksinäisyydestä jo ennen koronaa
Yksinäisyys on äärimmäisen vakava ongelma, ja se lisää riskiä henkiseen oireiluun esimerkiksi masentuneisuuden muodossa. Henkinen hyvinvointi puolestaan heijastuu tutkitusti myös fyysiseen terveyteen.
– Valitettavan moni vanhus tai sairas kärsi yksinäisyydestä jo ennen kuin korona pahensi tilannetta entisestään. Vierailukäyntejä onkin rajattu tuntuvasti. Vaikeasta tilanteesta huolimatta olisi ensiarvoisen tärkeää yrittää järjestää mahdollisuus tavata turvallisesti sukulaisia tai muita läheisiä, Elomaa sanoo.
– Nyt olisi äärimmäisen tärkeää panostaa tapaamisten järjestämiseen turvallisesti koronasta huolimatta. Käytännön ratkaisuja ovat esimerkiksi ulkoilmassa riittävillä välimatkoilla järjestettävät kohtaamiset tai erilliset tapaamistilat. Joustavuutta on myös lisättävä siten, että esimerkiksi juhlapyhinä järjestetään hoidettaville mahdollisuus vierailla kotona tai sukulaisilla, jos tilanne sen suinkin sallii. Tapaamisten järjestämiseen tarvittaisiin nyt kansallisen tason ohjeistusta, jottei yksinäisyys nakerra entisestään heikossa kunnossa olevien ihmisten tilannetta, Elomaa päättää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koronakriisi koettelee hoitohenkilökunnan fyysistä terveyttä ja henkistä jaksamista: ”Raskaiden valintojen eteen joudutaan Suomessakin”
Hoivakotien ikäihmisten suojelussa epäonnistuttu rankasti – Juvonen: “Maskit jakoon tasapuolisesti ja hoitajille testit”
Rantanen: Miten hallitus suojaa riskiryhmässä olevat vanhukset ja vammaiset?
Vanhusten kuolemat kaksinkertaistuneet paikoin Ruotsissa – sosiaalihallitus kiistää ja hallituksen suosio romahtaa
Elomaa: Koronan vaikutukset iskevät tapahtuma-alalle laajasti
Elomaa: Kela-taksikyytien kilpailutuksessa ei saa unohtaa kyytien saatavuutta, palvelun laatua ja taksiyrittäjiä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää