Perussuomalaisten kansandeustajat Ritva "Kike" Elomaa ja Sampo Terho tiedotustilaisuudessa 2016. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Elomaa alkoholilaista: Emme halua avata neuvoteltua kompromissia uudelleen
Keskusta koetti avata alkoholipoliittisen sopimuksen, jonka sisällöstä sovittiin jo viime syksynä. Verukkeena se käytti “uusia tietoja”, jotka olivat tiedossa hyvissä ajoin tuolloin, kun asiasta sovittiin.
Näin kertoo Ritva ”Kike” Elomaa, joka on istunut pitkään hallituksen alkoholipoliittisessa neuvotteluryhmässä. Ryhmä sääti jo viime syksynä kompromissin monen pitkällisen ja vaikean neuvottelun jälkeen alkoholilain uudistamiseksi. Hän ei halua, että vaivalla sovittu kompromissi muuttuisi jälleen.
Elomaan kanssa ryhmässä oli myös ryhmäjohtaja Sampo Terho, kunnes hänet valittiin kulttuuri- ja Eurooppa-ministeriksi. Hänen seuraajakseen tuli uusi ryhmäjohtaja Toimi Kankaanniemi. Ryhmää johti keskustan Annika Saarikko.
Ongelmat tiedettiin, Viron ralli kuriin
– Kompromissi syntyi tällä porukalla monen vaikean neuvottelun jälkeen. Ne ongelmat, joiden keskusta väittää tulleen esille lausuntokierroksella ja otti poliittiseksi aseeksi, olivat kaikki tiedossa jo silloin syksyllä. Mitään uutta ei ole tullut esille, vaikka näin väitettiin. Meitä valaistiin ja me tiesimme ongelmista, Elomaa kertoo.
– Me halusimme lisätä alkoholipolitiikan vapautta, mutta menemättä kokoomuksen edustamaan ääripäähän. Me lähdimme 8,5 prosentin alkoholirajasta ja tulimme neuvotteluissa 5,5 prosenttiin, Elomaa painotti.
Viro saa hyödyt, Suomi haitat
Jo nyt nähdään, kuinka Suomi saa Viron viinarallista vain haitat ja hoitokulut, kun verotulot ja työpaikat jäävät Viroon. Alkoholirajan pitäminen esityksen mukaan 5,5 prosentissa ja valmistusteknologian vapaus eli aidon lonkeron salliminen antaisivat tuloja Suomen yhteiskunnalle.
Perussuomalaiset haluaisivat myös kehittää alkoholilakia eurooppalaiseen, yksilönvapautta kunnioittavaan suuntaan.
– Keskusta hyväksyi kompromissin, mutta nyt he haluaisivat tehdä uudet sopimukset. Asia on jo neuvoteltu niin tiukkaan, että sillä ei pidä vatuloida enää. Tahdomme rauhoittaa asian ja tehdä sopimuksen aiemman kompromissin pohjalta. Teimme asiasta eduskuntaryhmässä yksimielisen päätöksen, Elomaa painotti.
Neuvotteluja voidaan jatkaa
Olisi suuri sääli, jos asia jäisi tähän. Elovaarasta on outoa, ettei aiempi kompromissi kelvannut keskustalle, kun siitä neuvoteltiin niin pitkään ja vastaan tultiin niin paljon.
– Haluamme, että asia sovitaan alkuperäisen sopimuksen mukaan. Mutta ainahan voi neuvotella lisää – totta kai neuvottelemme, mutta lähtökohtana täytyy olla alkuperäinen sopimus, Elomaa vaatii.
Ryhmänjohtajien tiistaina tekemässä kompromissiesityksessä oli olennaisia poikkeamia aiemmasta kompromissista, eikä perussuomalaisten ryhmä sitä hyväksynyt.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kommentti: Keskusta valehtelee alkoholiasiassa täysin surutta
Keskustan pysyttävä alkoholiasiassa hallitusrintamassa – Soini: Johdetaanko kepua puskasta?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää