Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
LEHTIKUVA
Tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suosituin kansalaisaloite ajaa anarkistiliike Elokapinan kieltämistä. Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja ryhmittymän lakkauttamisen lisäksi aloite samalla lähettää vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille. - Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan, aloitteen tekijät kertovat Suomen Uutisille.
Anarkistiliike Elokapinan kieltämistä ajava kansalaisaloite on siis tällä hetkellä Suomen suosituin omassa lajissaan.
Lauantai-iltana 28. syyskuuta aloite on kerännyt jo 86 914 kannatusilmoitusta, joten 100 000 aloitetta kannattaneen rajan rikkoutuminen on lähellä.
Megahitiksi nousseen aloitteen seuraamisessa ei ole enää eilisen jälkeen tarvinnut jännittää sitä, eteneekö aloite eduskuntaan, vaan nyt seurataan lähinnä, kuinka paljon kannatusilmoituksia aloitteeseen lopulta tulee.
Kansalaisaloitteilla on puoli vuotta aikaa kerätä 50 000 nimeä. Elokapina-aloite keräsi nimet yhdessä ainoassa päivässä, mitä voidaan pitää uskomattomana suorituksena. Samalla aloitteen menestyminen kertoo selkeästi siitä, että suomalaiset ovat saaneet tarpeekseen Elokapinasta.
Aloitteessa esitetään, että Elokapina tulee määrätä välittömästi lakkautettavaksi ja Elokapina tulee määritellä järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi tuomioistuimen toimesta. Myös Elonvaalijat Ry tulee lakkauttaa välittömästi ja poistaa yhdistysrekisteristä. Lisäksi aloitteessa esitetään, että rikoslakiin tulee lisätä pykälä, jossa rikollisen toiminnan rahoittaminen on kriminalisoitavaa.
Elokapina-kansalaisaloitteen vastuuhenkilöinä on kolme savonlinnalaista, yksi joensuulainen ja yksi kuopiolainen henkilö. He ovat tavallisia kansalaisia, jotka laittoivat aloitteen liikkeelle osin tämän viikon tapahtumien seurauksena.
Aiemmin tällä viikolla anarkistiryhmä, johon kuului myös Elokapina-liikkeen jäseniä, saapui Eduskuntatalolle sotkemaan eduskunnan pylväät punaisella maalilla. Poliisi on ottanut kiinni 11 henkilöä, jotka olivat paikalla tapahtumahetkellä, ja tapausta tutkitaan törkeänä vahingontekona.
– Ajatus kansalaisaloitteen tekemisestä on itänyt jo pidemmän aikaa eikä aloitetta tehty hetken mielijohteesta. Tämän viikon tapahtumat kuitenkin vauhdittavat aloitteen tekemistä, tekijät kertovat Suomen Uutisille.
Tyytymättömyys – tai pikemminkin tympääntyminen – Elokapinan toimintaan on tällä hetkellä havaittavissa joka puolella yhteiskuntaa. Aloitteen menestys kertookin tekijöiden mukaan siitä, että sille on ollut tilausta.
– Emme ole yllättyneitä, että aloite sai ison suosion. Elokapinan laiton toiminta on herättänyt ihmisissä paljon negatiivisia tuntemuksia ja huolta yhdistyksen toimien radikalisoitumisesta. Mediasta on saattanut välillä saada sellaisen kuvan, että Elokapinan toiminnalla on kansan hiljainen hyväksyntä. Näin ei kuitenkaan missään nimessä ole.
– Olemme todella tyytyväisiä ja kiitollisia siitä, että aloite keräsi ison kannatusjoukon. Aloitetta ei markkinoitu millään tavalla etukäteen, joten sen suosio kertoo siitä, että ihmiset seisovat tämän asian takana aidosti.
Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja elokapinan lakkauttamisen lisäksi aloite lähettää tekijöidensä mukaan vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille.
– Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita, mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan.
Aloitteen tekijät katsovat, että Elokapinan toimintaan suhtauduttaisiin myönteisemmin, jos mielenosoittaminen tehtäisiin laillisesti muita ihmisiä ja toisten omaisuutta kunnioittaen.
Elokapina saa moitteita myös suunnitelmallisuuden puutteesta sekä siitä, että järjestö ei ole tehnyt mitään konkreettisia toimia ympäristön eteen.
– Tällä hetkellä julkisuutta saaneet konkreettiset teot ympäristön suojelemisen hyväksi puuttuvat kokonaan. Elokapinan toiminnasta puuttuu suunnitelmallisuus, tulostavoitteisuus ja asiallisuus, kansalaisaloitteen tekijät kertovat.
Elokapina-kansalaisaloite on ollut yksi viime päivien suuria keskustelunaiheita sosiaalisessa mediassa. Elokapinan tempausten puolustelijoita on paljon, ja heidän yhteinen strategiansa näyttää olevan aloitteen tekijöiden tai aloitteen sisällön vähättely, dissaaminen.
Helsinkiläinen, demareita edustava kuntapoliitikko Sami Kuusela näyttää tässä mallia.
"Odotan innolla". Kun kokoomuksen kansanedustaja, siviiliammatiltaan lääkäri luulee, että kansalaisaloitteilla lopetetaan järjestöjä, saavutetaan taas uusi tyhmistymisen leveli. https://t.co/F7Y4MNnNoR
— Sami Kuusela (@deepsami) September 28, 2024
Kuusela kuitenkin saa pyyhkeitä siitä, että aloitteen takana on (lauantaihin mennessä) yli 86 000 äänestäjän mielipide ajankohtaiseen asiaan, eikä kansalaisten tahtotilan osoitusta ole syytä pilkata.
Demareilla on näköjään varaa pilkata yli 86.000 äänestäjän muutamassa päivässä antamaa mielipidettä. Aloitteessa vaaditaan myös rikoslain muuttamista, mutta ilmeisesti teille menee lakimuutosehdotukset paremmin perille maaliruiskulla
— Jaana Lahtinen (@JaanaKLahtinen) September 28, 2024
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Viikon suosituimmat
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi jälleen Koneen Säätiön erikoisia rahoituspäätöksiä. Koneen Säätiön sponsoroiman Elokapinan töhrimät eduskunnan pylväät saatiin vasta puhdistettua, kun heti perään saatiin kuulla uutisia toisesta säätiön sponsoroimasta "taideprojektista", jossa itseään mediataiteilijaksi tituleeraava opettaja näytti Aalto-yliopiston opiskelijoille omaa pornofilmiään. Koneen Säätiö sponsoroi projektia 76 000 euron suuruisella apurahalla.
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Kansanedustaja Miko Bergbom tyrmää SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppuraisen yhteisvelka-avauksen koskien puolustusmenojen rahoittamista.
Lue lisää