YLE
Elo Ylellä: Sivistysvaltiossa ei voi olla mielipiteen perusteella annettavaa tukea
Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo moitti ministeri Pia Viitasta avustustoimikunnan taakse piiloutumisesta.
Ylen Aamu-tv:ssä käsiteltiin jälleen toistunutta ja kummastusta herättänyttä tilannetta, jossa PS-nuorten tuki jäi 29 000 euroon, kun kokoomus ja keskusta saivat yli 20 kertaa enemmän, yli 600 000 euroa ja SDP:kin 19 kertaa enemmän, noin puoli miljoonaa euroa.
Syytä tukien suurelle erolle on haettu tukien jakoperusteista, mm. monikulttuurisuuden tuesta. Edellinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) piti monikulttuurisuuden edistämistä selkeänä perusteena tukien myöntämiselle.
– Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) on asettunut edeltäjänsä linjalle ja on piiloutunut avustustoimikunnan taakse, Elo moitti ja toivoi ministeriltä selkeämpiä omia linjauksia.
Arvioon, etteivät PS-nuorten linjaukset vastaisi nuorisojärjestöjen tuen jakoperusteita hän vastasi näin:
– Eri kulttuurien rinnakkainolo yhteiskunnassa on normaalia eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Mutta se mitä me vastustamme monikulttuurisuudessa on, että ylhäältä sanellaan, miten ihmisten pitäisi tästä asiasta ajatella. Sitä me vastustammme. Mutta länsimaisessa oikeusvaltiossa ei voi olla mielipiteen perusteella annettavaa tukea. Se pitäisi antaa kaikille järjestöille samoilla selkeillä perusteilla, Elo painotti.
Koski: Tuet edustajapaikoittain
Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski esitti ratkaisuksi, että poliittisten nuorisojärjestöjen tuet jaettaisiin suoraan puolueiden kansanedustajapaikkojen perusteella. Monikulttuurisuutta hän ei pitänyt hyvänä perusteena tukien jakamiselle tai paremminkin jakamatta jättämiselle PS-nuorten kohdalla.
– Ei tietenkään, ei. Tämä osoittaa, että järjestelmä on nyt kestämättömällä pohjalla ja niin kauan kuin minä muistan, kokoomusnuoret on ajanut järjestelmän muuttamista, Koski sanoi.
Myös demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen piti toiminnan laajuutta ja vaikuttavuutta tukien myöntämisen perusteena eikä puolueiden näkemyksiä.
– En lähtisi ministeriön virkamiesten linjauksista tässä, Räsänen puntaroi.
Elo: Yhdenvertaisuus ei toteudu
Opetus- ja kulttuuriministeriö toivoo poliittisilta nuorisojärjestöiltä arvoja, joita ovat yhtenvertaisuus, yhteisvastuu, tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälistyminen, terveet elämäntavat ja ympäristön ja elämän kunnioittaminen. Elon mielestä nämä ovat hyviä arvoja, mutta “yhdenvertaisuus” ei toteudu siinä, että PS-nuoret saavat muita vähemmän tukia.
– Jos ajatellaan kansainvälisyyttä yhtenä perusteena, niin olemme tänä vuonna liittyneet kansainväliseen kattojärjestöön European Conservativesiin: kyllä me olemme kansainvälisiä – olen käynyt usealla mantereella tässä työssä. Jos näitä perusteita katsotaan, ei ole mitään syytä evätä tukia niiden perusteella, Elo painotti.
Myös Koski piti arvoja hyvinä, mutta ei välttämättä oikeina rahanjaon perusteina poliittisille järjestöille.
– Kokoomuksessa on esitetty tuen sitomista esimerkiksi kansanedustajien määrään, että kansan tahto näkyisi siinä, miten tukia jaetaan nuorisojärjestöille. Se on hyvä peruste ja ainakin painopistettä pitäisi merkittävästi siirtää siihen suuntaan, Koski esitti.
Muutos hallitusneuvottelussa?
Koski jatkoi, että nykyinen lainsäädäntö ei sallisi tukien sovittamista kansanedustajien määrään, mutta hänen mielestään tämä on hallitusohjelmakysymys, jota pitäisi miettiä ensi keväänä.
Elolle käy tämä täysin parlamentaarinen malli, mutta realistisempana hän pitää mallia, jossa huomioidaan toiminnan laajuus ja samalla myös vaalikannatus. Tästä on neuvoteltu jo järjestöjen kesken.
– Perussuomalaiset ovat esittäneet myös tukien puolittamista tienä tasapuolisuutta kohti, Elo muistutti. Koski ja Räsänen eivät ottaneet tähän kantaa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.