YLE
Elo Ylellä: Sivistysvaltiossa ei voi olla mielipiteen perusteella annettavaa tukea
Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo moitti ministeri Pia Viitasta avustustoimikunnan taakse piiloutumisesta.
Ylen Aamu-tv:ssä käsiteltiin jälleen toistunutta ja kummastusta herättänyttä tilannetta, jossa PS-nuorten tuki jäi 29 000 euroon, kun kokoomus ja keskusta saivat yli 20 kertaa enemmän, yli 600 000 euroa ja SDP:kin 19 kertaa enemmän, noin puoli miljoonaa euroa.
Syytä tukien suurelle erolle on haettu tukien jakoperusteista, mm. monikulttuurisuuden tuesta. Edellinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) piti monikulttuurisuuden edistämistä selkeänä perusteena tukien myöntämiselle.
– Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) on asettunut edeltäjänsä linjalle ja on piiloutunut avustustoimikunnan taakse, Elo moitti ja toivoi ministeriltä selkeämpiä omia linjauksia.
Arvioon, etteivät PS-nuorten linjaukset vastaisi nuorisojärjestöjen tuen jakoperusteita hän vastasi näin:
– Eri kulttuurien rinnakkainolo yhteiskunnassa on normaalia eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Mutta se mitä me vastustamme monikulttuurisuudessa on, että ylhäältä sanellaan, miten ihmisten pitäisi tästä asiasta ajatella. Sitä me vastustammme. Mutta länsimaisessa oikeusvaltiossa ei voi olla mielipiteen perusteella annettavaa tukea. Se pitäisi antaa kaikille järjestöille samoilla selkeillä perusteilla, Elo painotti.
Koski: Tuet edustajapaikoittain
Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski esitti ratkaisuksi, että poliittisten nuorisojärjestöjen tuet jaettaisiin suoraan puolueiden kansanedustajapaikkojen perusteella. Monikulttuurisuutta hän ei pitänyt hyvänä perusteena tukien jakamiselle tai paremminkin jakamatta jättämiselle PS-nuorten kohdalla.
– Ei tietenkään, ei. Tämä osoittaa, että järjestelmä on nyt kestämättömällä pohjalla ja niin kauan kuin minä muistan, kokoomusnuoret on ajanut järjestelmän muuttamista, Koski sanoi.
Myös demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen piti toiminnan laajuutta ja vaikuttavuutta tukien myöntämisen perusteena eikä puolueiden näkemyksiä.
– En lähtisi ministeriön virkamiesten linjauksista tässä, Räsänen puntaroi.
Elo: Yhdenvertaisuus ei toteudu
Opetus- ja kulttuuriministeriö toivoo poliittisilta nuorisojärjestöiltä arvoja, joita ovat yhtenvertaisuus, yhteisvastuu, tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälistyminen, terveet elämäntavat ja ympäristön ja elämän kunnioittaminen. Elon mielestä nämä ovat hyviä arvoja, mutta “yhdenvertaisuus” ei toteudu siinä, että PS-nuoret saavat muita vähemmän tukia.
– Jos ajatellaan kansainvälisyyttä yhtenä perusteena, niin olemme tänä vuonna liittyneet kansainväliseen kattojärjestöön European Conservativesiin: kyllä me olemme kansainvälisiä – olen käynyt usealla mantereella tässä työssä. Jos näitä perusteita katsotaan, ei ole mitään syytä evätä tukia niiden perusteella, Elo painotti.
Myös Koski piti arvoja hyvinä, mutta ei välttämättä oikeina rahanjaon perusteina poliittisille järjestöille.
– Kokoomuksessa on esitetty tuen sitomista esimerkiksi kansanedustajien määrään, että kansan tahto näkyisi siinä, miten tukia jaetaan nuorisojärjestöille. Se on hyvä peruste ja ainakin painopistettä pitäisi merkittävästi siirtää siihen suuntaan, Koski esitti.
Muutos hallitusneuvottelussa?
Koski jatkoi, että nykyinen lainsäädäntö ei sallisi tukien sovittamista kansanedustajien määrään, mutta hänen mielestään tämä on hallitusohjelmakysymys, jota pitäisi miettiä ensi keväänä.
Elolle käy tämä täysin parlamentaarinen malli, mutta realistisempana hän pitää mallia, jossa huomioidaan toiminnan laajuus ja samalla myös vaalikannatus. Tästä on neuvoteltu jo järjestöjen kesken.
– Perussuomalaiset ovat esittäneet myös tukien puolittamista tienä tasapuolisuutta kohti, Elo muistutti. Koski ja Räsänen eivät ottaneet tähän kantaa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää