

KUVAKAAPPAUS/YLE
Elinkeinoministeri Rydman vaatii ay-johtajia kantamaan vastuuta: ”Eniten poliittisista lakoista kärsivät työntekijät”
SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru yritti eilen A-studiossa sumentaa työmarkkinakeskustelua väitteellä, jonka mukaan hallitus olisi työmarkkinaosapuoli. Elinkeinoministeri Wille Rydman kuitenkin oikoi propagandaa ja huomautti, että poliittisilla lakoilla vastustetaan sitä, että hallitus tekee lainsäädäntöuudistuksia. – Tästä on nyt kyse, eikä siitä, että hallitus olisi rajoittamassa työntekijän asemaa, Rydman sanoi.
Maanantaina alkaneet ay-liikkeen poliittiset mielenosoitukset ovat pysäyttäneet satamat ja tavaraliikenteen. Isot metsäyhtiöt ovat ajaneet poliittisten lakkojen vuoksi alas osan tehtaistaan ja myös keskeyttäneet palkanmaksun.
Poliittisten lakkojen hintalappua yhteiskunnalle on vaikea tarkasti arvioida, mutta summat ovat suuria. Elinkeinoministeri Wille Rydman pitää lakkoilutoimintaa täysin vastuuttomana.
– Taloudellinen tilanne Suomessa on muutenkin vaikea. Nyt päälle isketään vielä poliittiset lakot, joiden lasku nousee miljardiluokkaan, Rydman sanoo.
Hän oli eilen vieraana A-studiossa kansanedustaja Krista Kiurun (sd) kanssa.
Uudistuksilla parannetaan kilpailukykyä
Kiuru toisti usein ay-väen suusta kuullun väitteen, jonka mukaan hallitus olisi ottanut ”työmarkkinaosapuolen roolin” työmarkkinakiistassa, jossa ay-liike vastustaa hallituksen työelämäuudistuksia.
– Vaikka kuinka monta kertaa sen kieltäisit, niin näin on. Siksihän täällä on tällaiset lakot, Kiuru sanoi.
Rydman oikoi Kiurun puheita:
– Suomalainen malli on, että työmarkkinajärjestöt sopivat keskenään työehtosopimuksista. Tämä on hyvä. Työehtosopimukset ovat yleissitovia, ja siitä hallitus pitää kiinni.
– Nyt puhutaan kuitenkin poliittisista lakoista eli siitä, että vasemmistopuolueita vaaleissa taloudellisesti rahoittavat ammattijärjestöjen johtajat järjestävät vasemmistopuolueiden myötävaikutuksella poliittisia lakkoja, joilla vastustetaan sitä, että hallitus tekee lainsäädäntöuudistuksia. Tästä on nyt kyse, eikä siitä, että hallitus olisi rajoittamassa työntekijän asemaa, Rydman sanoi.
Hän huomautti, että hallituksen uudistukset tähtäävät parempaan työn tekemisen ja vastaanottamisen kannustavuuteen ja Suomen kilpailukyvyn parantamiseen.
– Tämä on työntekijän etu.
Lakkoilulla laajoja negatiivisia vaikutuksia
Poliittisilla työtaisteluilla on laajoja vaikutuksia yhteiskunnan kaikille sektoreille ja ihmisten arkeen. Lakoilla on pitkälle heijastuvia negatiivisia vaikutuksia yrityksille, työntekijöille ja kuluttajille.
Hallitus aikoo rajata poliittisten lakkojen kestoa 24 tuntiin, ja myös muiden työtaistelutoimien enimmäiskesto rajataan kahteen viikkoon. Kiurun mielestä uudistus on tarpeeton, koska Suomessa poliittiset lakot eivät olisi kummoisella tasolla.
– Ruotsissakin lakkoillaan vähemmän. Nyt on kyse demokraattisen yhteiskunnan keskeisistä pelisäännöistä, Kiuru sanoi.
Äskettäin kuitenkin poliittisten lakkojen kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite sai kasaan tarvittavat allekirjoitukset ja aloite etenee eduskuntaan. Aloitteessa on jo liki 70 000 allekirjoitusta, mikä kertoo osaltaan kansalaisten kyllästymisestä poliittisiin mielenosoituksiin.
Rydman vastasi Kiurulle, että Suomessa ei tarvita enempää vastakkainasettelun lietsontaa.
– Meillä on vieressämme vihamielinen, sotaa käyvä valtio. Emme todellakaan tarvitse tähän enempää vastakkainasettelua. Toivon, että viesti välittyy Hakaniemen herroille, jotka ovat rahoittaneet vasemmistopuolueita vaaleissa. Toivon, että he kantaisivat vastuun vaikeassa taloudellisessa ja turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.
Paperitehtaat keskeyttivät palkanmaksun
Lähinnä palkansaajakeskusjärjestö SAK:n ajaman poliittisen lakon myötä useat paperitehtaat ovat tällä viikolla ilmoittaneet ajavansa tuotantoaan alas ja keskeyttävänsä työntekijöiden palkanmaksun.
– On valitettavaa, että tässä tilanteessa ollaan. Näitä asioita tultaneen puimaan oikeudessa työnantajien ja työntekijäosapuolen välillä. Yleisellä tasolla voin todeta, että tilanne on äärimmäisen ikävä paitsi työntekijälle myös koko kansantaloudelle.
– Ay-pamppujen puheissa painottuu työntekijän etu, mutta konkretia on sitä, että kaikkein eniten poliittisista lakoista kärsivät nyt työntekijät, Rydman sanoi.
Hän korosti, että poliittisilla lakoilla halutaan vaikuttaa nimenomaan hallituksen ajamiin lainsäädäntömuutoksiin. Uudistukset kuitenkin toteutuvat.
– Hallitus on sitoutunut omaan ohjelmaansa, pitää siitä kiinni ja ei ole sopinut mistään muusta, Rydman sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lainsäädäntömuutokset palkanmaksu paperitehtaat ay-pomot lakkoilu valtiontalous vastakkainasettelu vasemmistopuolueet työntekijät Työmarkkinat kustannukset Wille Rydman SAK Krista Kiuru kansalaisaloite hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Piisinen tyrmäsi opposition: ”Lakkojen vuoksi menetettyjen työpäivien määrä Euroopan korkein”

Oppositiolla heikot eväät julkisen talouden pelastamiseksi: Keskusta ja SDP tarjoavat tyhjää, vihreät haluaa leikata eläkeläisiltä

Emeritusprofessori Matti Virén arvostelee ay-liikkeen kiihkoilua: Lakkoilu on hullua puuhaa – ”Talous on kuralla ja kasvunäkymät nollassa”

Purra: Liitoille ei anneta veto-oikeutta työmarkkinauudistuksissa – ”Hallituksella on poliittinen mandaatti viedä uudistuksia läpi”

Purra: Edelliset hallitukset eivät saaneet aikaan työmarkkinoille ja talouteen uudistuksia – ”Me teemme ne nyt”

SAK:n lakkouholle ei näy loppua – elinkeinoministeri Rydman kiirehtisi lakkoja rajoittavien lakien saamista voimaan: ”Liitot toimivat vastuuttomasti”

Terveisiä naapurilta: Suomen PK-valtaisille työmarkkinoille sopisi Tanskan menestysmalli – joustavuus ja riittävä muutosturva onnistumisen takana

Tampereen kaupunki tekee politiikkaa tilavuokrauksissa – vasemmistolaiset esiintyjät kelpaavat puhujalavalle, perussuomalaiset eivät

Perussuomalaiset: Ministeri Rydman on käyttänyt perustuslaillisia oikeuksiaan itsensä puolustamiseen
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.