Wikipedia
Elämmekö politikoivien elintarvikkeiden aikakautta? Ben & Jerry’s -jäätelöbrändi syyttää Bidenin hallintoa sodan lietsomisesta Ukrainassa, suututtaa kansainvälisen yleisön
Vasemmistolaisesta brändiaktivismistaan tunnettu amerikkalainen jäätelöbrändi Ben & Jerry’s julkaisi Twitterissä päivityksen, jossa se syyttää Bidenin hallintoa sodan lietsomisesta ja vaatii toimimaan rauhan puolesta. Yhtiö julistaa, ettei ole mahdollista samaan aikaan varautua sotaan ja pyrkiä ennaltaehkäisemään konfliktia. Menneellä viikolla Yhdysvallat päätti lähettää 3 000 sotilasta Eurooppaan Nato-maiden tueksi. Päätöksen takana oli Venäjän massiivinen joukkojen keskitys Ukrainan vastaiselle rajalle. Venäläisjoukkoja kerrotaan olevan rajalla kymmenistätuhansista yli sataan tuhanteen. Amerikkalaisbrändi sai viikonlopun aikana moitteita ympäri maailmaa.
Amerikkalainen jäätelöbrändi Ben & Jerry’s hämmentää sosiaalisessa mediassa syyttämällä presidentti Joe Bidenin hallintoa sodan lietsomisesta Ukrainassa.
Viime perjantaina yhtiön virallinen Twitter-tili julkaisi päivityksen:
“Ei ole mahdollista samaan aikaan ennaltaehkäistä ja valmistautua sotaan. Pyydämme presidentti Bidenia purkamaan jännitteitä ja työskentelemään rauhan eteen sen sijaan, että hän valmistautuisi sotaan. Tuhansien amerikkalaissotilaiden lähettäminen Eurooppaan vastatoimena Venäjän uhkaaville toimille Ukrainassa on vain puhaltamista sodan liekkeihin.”
You cannot simultaneously prevent and prepare for war. ⁰⁰We call on President Biden to de-escalate tensions and work for peace rather than prepare for war. ⁰⁰Sending thousands more US troops to Europe in response to Russia’s threats against Ukraine only fans the flame of war.
— Ben & Jerry's (@benandjerrys) February 4, 2022
Yhtiön poliittinen julistus sai tylyn vastaanoton kansainväliseltä yleisöltä puoluekantaan katsomatta. Päivitys keräsi nopeasti tuhansittain kommentteja.
Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves kuittaili humoristisesti: “Vegetiuksen 1700 vuotta vanhan klassikkovaroituksen ‘Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan’ heittää valtaistuimeltaan… Ben&Jerry’s -jäätelö.”
Ruotsin moderaattipuolueen Tobias Billström kommentoi: “Yksi syy lisää olla ostamatta tuotteitanne. Se, että tuette tapaa, jolla Venäjä kiusaa naapureitaan on sekä typerää että vaarallista. Pysykää jäätelössä ja jättäkää politiikka muille.”
National Review -lehden vanhempi toimittaja Jay Nordlinger tylytti: “Maailmassa on monta rukouksen aihetta. Listani kärjessä on kuitenkin se, että ihmiset oppisivat edes alkeellisella tasolla, mitä uhka tarkoittaa. Muuten on vastuussa loputtomista ikävyyksistä.
Entinen Brexit-puolueen europarlamentaarikko Christina Jordan vitsaili: “Aivojen jäätyminen. Jäätelö voi saada sen aikaan.”
Ihmiset ympäri maailmaa ovat ymmällään, että amerikkalaisbrändi vie huomion pois Venäjän uhittelusta ja valitsee kritiikkinsä kohteeksi ensisijaisesti Yhdysvallat. Alkuvuoden aikana maailmalla on kasvanut pelko Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan, eikä Putin ole osoittanut halua jännitteiden purkamiseen.
Viime keskiviikkona Pentagon ilmoitti Yhdysvaltojen päätöksestä lähettää 3 000 sotilastaan vahvistukseksi Nato-maihin Puolaan, Saksaan ja Romaniaan. Päätöksen taustalla oli Venäjän massiivinen joukkojen keskittäminen Ukrainan rajalle. Lähteestä riippuen venäläissotilaita kerrotaan olevan rajalla kymmeniätuhansia, jopa yli sata tuhatta.
Jäätelöbrändin linjauksessa ihmetystä herättää myös se, miksi elintarvikeyritys näkee tehtäväkseen sotkeutua valmiiksi kireään maailman turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Toisaalta länsimaissa on viime vuodet ylistetty yritysten brändiaktivismia ”yhteiskuntavastuun” nimissä.
Brittiläisen monialayhtiö Unileverin omistama amerikkalaisbrändi Ben & Jerry’s on ollut poliittisten provokaatioiden edelläkävijä jo vuosikausien ajan Firma on kuuluttanut tukeaan Occupy Wall Street -liikkeelle ja Black Lives Matter -liikkeelle sekä julistanut vastarintaa Donald Trumpille. Viime syksynä jäätelöbrändin Twitter-tili kommentoi myös Rittenhouse-oikeudenkäyntiä ja kutsui amerikkalaista oikeusjärjestelmää rasistiseksi.
Yhdysvaltojen jyrkkä politiikan ja kulttuurin polarisaatio voi selittää firman provosoivaa brändiaktivismia. Kun poliittiset jakolinjat tunkeutuvat elämän eri osa-alueille, firma on nähnyt vasemmistolaiselle kohderyhmälle flirttailussa markkinointipotentiaalia. Suurelle ja epäpoliittisemmalle yleisölle tämä ei ole vielä ollut ongelma. Venäjämieliseksi tulkittu brändiaktivismi on nyt ylittänyt uuden rajan ja suututtanut jopa alkuperäistä vasemmistolaistakin kohderyhmää.
Tuore kohu voi saada länsimaiset vaikuttajat arvioimaan uudestaan yritysten yhteiskuntavastuun ja brändiaktivismin ihanteita. Vastuullisuudesta on ollut tapana ajatella idealistisesti ja ylevästi. Kun yrityksiltä on toivottu ”yhteiskunnallista aktiivisuutta” erityisosaamisensa ulkopuolelta, kaikkea ei ole välttämättä sanottu ääneen. Yrityksiltä on toivottu tukea ja rahoitusta juuri omille agendoille. Vastuullisuushuumassa on voinut unohtua, että maailmaan mahtuu erilaisia poliittisia näkemyksiä.
Varsinkin brändiaktivismia ylistäneille vastuullisuuskonsulteille on voinut selvitä karu totuus myös siitä, ettei jäätelöfirman markkinointiosastolla välttämättä olekaan länsimaisen geopolitiikan ja sotatieteiden asiantuntijoita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Brändiaktivismi Toomas Hendrik Ilves Tobias Billström Jay Nordlinger Christina Jordan Occupy Wall Street Politikoivat elintarvikkeet yhteiskuntavastuu Black Lives Matter Donald Trump Ukraina Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää