Artikkeli kuva

Jarno Mela

EKP:kin hermostui liian vahvaan euroon

14.03.2014 |13:40

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kertoi Itävallan pääkaupungissa Wienissä, että euron korkea kurssi on vaikuttanut laskevasti inflaatiolukuihin. Kurssila on keskuspankin inflaatiotavoitteeseen haitallinen vaikutus. Vielä viikko sitten Draghi kertoi, ettei hän näe euroalueella suoranaista deflaatiouhkaa. Euro heikkeni hieman Yhdysvaltain dollaria vasten Draghin puheen jälkeen.

Draghi ei ole aiemmin liikoja välittänyt kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n varoituksista, että euroalueen ei tarvitse olla suoranaisessa deflaatiossa, vaan jo matalalla inflaatiolla on haitallisia vaikutuksia euroalueen kriisimaihin. IMF julkaisi viime viikolla kirjoituksen euroalueen tilasta havainnollistavine kuvineen. IMF esitti ongelmat ja vertasi niitä Japanin pitkäaikaiseen ja sitkeään deflaatioon. IMF:n mielestä deflaation torjunnassa on oltava valppaana, sillä kun deflatorinen kehitys alkaa, on liian myöhäistä tehdä maltillisia ratkaisuja.

Financial Timesin kolumnisti Martin Wolf puolestaan tykittää suoraan, että EKP on epäonnistumassa. Wolf luettelee eri euromaiden vauhdilla häviävää kysyntää. Kysynnän vähentyessä pitäisi myydä huokeammalla, ja vastaavasti halventuneet hinnat siirtävät kysyntää tuonnemmaksi. Wolf muistuttaa, että inflaatiolukujen suhteellisen pieni ero eri euromaiden välillä ei auta sekään kriisimaita. Hänen mielestään euroalueen ydinmaiden tulisi sallia jopa yli kahden prosentin inflaatio, jotta tuska kriisimaissa hellittäisi.

Tähän huutoon tuskin vastataan. Saksan keskuspankin johtaja Jens Weidmann käy kovin sanoin kritisoimaan Saksan hallituksen ohjelmaa. Weidmannin hampaisiin joutuvat niin kauppatase, kuin minimipalkatkin. Minimipalkkatasoa on ajateltu selkeästi suuremmaksi kuin Saksan pienipalkkaisista osa-aikatöistä tällä hetkellä maksetaan.

Saksaa on kritisoitu liian suuresta vaihtotaseen ylijäämästä. Ekonomistien mukaan euroalueen kriisi lieventyisi, jos Saksa keskittyisi sisämarkkinoiden piristämiseen esimerkiksi korottamalla palkkoja rutkasti. Tällöin kriisimaiden tuotteita kulutettaisiin enemmän, ja vauraus jakaantuisi siten tasaisemmin euroalueella. Weidmann on toista mieltä, ja hän katsoo palkkatason nousun vain kilpailukyvyn tarkoituksellisena rampauttamisena. Hän muistuttaa, ”ettei jalkapallojoukkue tule yhtään sen paremmaksi, jos pelaajille laitetaan rinkka selkään.”

Henri Myllyniemi


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Turvapaikanhakijan Münchenissä tekemä autoisku kärjistää Saksan kuumana käyvää vaalikamppailua – punavihreä ei ole antanut vielä periksi

14.02.2025 |18:47
6.
Suomen uutiset logo

New Yorkissa taistellaan “paperittomien” luksushotellimajoituksen maksamisesta – Musk vaati rahojen takaisinperintää

13.02.2025 |13:30
8.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Hallitus puuttuu maahanmuuton mukanaan tuomaan seksuaalirikollisuuteen – kuinka monta naista joutuu vielä raiskatuksi, ennen kuin vihervasemmisto herää?

14.02.2025 |15:11
9.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Kasvisruokahörhöily menee liian pitkälle – Marttaliitto myötäilee vihervasemmistoa

17.02.2025 |18:24
10.
Suomen uutiset logo

Wille Rydman: Vihervasemmisto ja kokoomus ajavat lisää maahanmuuttoa ja uudisrakentamista Helsinkiin, koska ne hyötyvät siitä – ”Vain suomalainen veronmaksaja ei hyödy”

17.02.2025 |18:35

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää