EKP on muuttumassa poliittiseksi toimijaksi, eikä se ole hyvä asia – valtakeskus toimii demokratian ulottumattomissa
Euroopan keskuspankki päivittää tehtäviään. Uusien linjausten mukaan EKP suosii vihreää kehitystä ja vähentää eriarvoisuutta. Jos tämä kuulostaa politikoinnilta, se on juuri sitä itseään. Mutta kansalaisilta ei kysytä haluavatko he tällaista. EKP:n johtoa ei voi vaaleissa vaihtaa. Aiheesta uutisoi Reuters.
Keskuspankit ovat perinteisesti vaalineet tarkoin omaa itsenäisyyttään. Tämä tarkoittaa sitä, että keskuspankit pyrkivät olemaan markkinoiden suhteen tasapuolisia, ja etteivät ne ole poliittisessa ohjauksessa.
EKP on pääjohtaja Christine Lagarden myötä valloittamassa poliittisia tavotteita. Hän on muun muassa miettinyt suosivansa ilmastoystävällisiä arvopapereita keskuspankin osto-ohjelmissaan. Tasapuolisuus karsiutuu jopa eri jäsenmaiden kesken, sillä pandemiaohjelman tukiostot ovat kohdentuneet enenevissä määrin esimerkiksi Italiaan.
Demokratian ulkopuolella
Keskuspankin vastuualueen laaja levitys muodostaa keskeisen ongelman: keskuspankin johtoa ei valita demokraattisesti kansanvallalla. EKP tunkeutuu epädemokraattisesti esimerkiksi sosiaalipolitiikkaan, mikäli se miettii palkkaerojen kutistamista.
Äänestäjien tahdolla voidaan vaaleissa vaikuttaa sosiaalipolitiikkaan tai uusiutuvien energiamuotojen käyttöasteeseen.
On myös mahdollista, että jossain jäsenmaassa vaaleilla valitut päättäjät ovat täysin eri mieltä EKP:n sosiaalipolitiikasta.
Saksassa melu yltyy
Saksassa EKP:n pioneeritoiminta ei aiheuta kiitospuheita. ZEW-tutkimuslaitoksen johtava tutkija ja ekonomisti Friedrich Heinemann lyttää EKP:n ajatukset mandaatin laajentamisesta. Hänen mukaansa poliittisten päättäjien tulee määrittää se, miten vauraus jaetaan kansalaisten kesken.
Ifo-instituutin johtaja Clemens Fuest sanoo Lagarden ilmastonmuutosohjelman olevan epädemokraattinen.
Saksan perustuslakituomioistuin totesi keväällä EKP:n toimivan vasten sille määrättyjä tehtäviä ja vaati päättäjille lisäselvitykset keskuspankin toiminnasta. Yhtä lailla uudet kanteet ovat Saksassa vireillä EKP:n uusista arvopaperien osto-ohjelmista. Saksa on myös EKP:n suurin osakas, joten maan hermostuttaminen voi johtaa vakavaan ilmiriitaan.
Kritiikin yltyessä EKP ottaa tietoisen riskin paaluttamalla itsensä poliittiseksi toimijaksi. Se on vaarassa menettää itsenäisyytensä.
Lagardella kannattajiakin
Lagardella on kriitikoiden lisäksi myös omat kannattajansa. Heidän mukaansa keskuspankin on toimittava ilmastonmuutosta vastaan.
Latvian keskuspankin johtaja Mārtiņš Kazāks on yksi heistä. Hänen mukaansa EKP menettää automaattisesti itsenäisyytensä pysyttelemällä ulkopuolisena toimijana.
– Jos EKP haluaa säilyttää itsenäisyytensä ja pysyä yhteiskunnassa merkityksellisenä niin sen täytyy kuunnella ja osoittaa halunsa auttaa, Kazāks toteaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EKP-pomot huolissaan: Kansalaisten luottamus keskuspankkiin hupenemassa
EKP vihjaili edelleen löysentävänsä rahapolitiikkaansa – Portugalin 10-vuotiset lainat painuivat pakkaselle
EKP senkuin lisää arvopaperiostojaan – pankin sisällä vastustus ostoille kasvaa
EKP tutki: “Vihreiden” velkakirjojen ostoilla vain pieniä ja lyhytaikaisia vaikutuksia saastuttamiseen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää