

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
EKP huolissaan aiheuttamistaan riskeistä – kehottaa kansalaisia nielemään kiltisti elämisen kallistumisen
Euroopan keskuspankin rahoitusvakautta käsittelevä raportti toi Financial Timesille ja Bloombergille mieleen sanat, joilla Fedin ex-johtaja Alan Greenspan kuvaili teknologiakuplaa. EKP toivoo palkkamalttia keskellä kuluttajahintojen rallia.
EKP on pitänyt vuosikaupalla korkotason nollassa. Tämän lisäksi keskuspankki ostaa erityisesti euromaiden velkakirjoja painaakseen korot laajemminkin nollaan ja jopa pakkasen puolelle.
Nyt EKP on huolissaan luottojen korkeasta määrästä. Se myöntää aiheuttaneensa ongelman itse. Sijoittajat ovat tuottoa hakiessaan joutuneet hylkäämään nollakorkoiset velkakirjat ja suunnanneet asuntomarkkinoille, kryptovaluuttoihin ja korkean riskin roskalainaluokkaisiin yrityksiin.
Muut saavat selvittää sotkun
EKP on mielissään siitä, että talous on elpynyt pandemian. Se on vähentänyt äkillisen talouskriisin todennäköisyyttä. Sen sijaan pidemmän ajan riskit ovat kasvaneet.
– Erityiset huolet liittyvät ylenpalttisiin luotto-, arvopaperi- ja asuntomarkkinoihin kuin myös yritysten ja julkisen sektorin korkeampiin velkamääriin pandemian perintönä, EKP lataa.
Vastaavaa ilmaisua käytti entinen Federal Reserven johtaja Alan Greenspan 1990-luvulla.
EKP:n mielestä asuntomarkkinoilla on korjausliikkeen vaara. Korjausliike tarkoittaa markkina-arvon putoamista kymmenellä prosentilla vuoden aiemmasta huippulukemasta.
Lainahanojen hillintä korkotasoa nostamalla ei ole kuitenkaan keskuspankin toimenpidelistalla. Sen sijaan kansallisten finanssivalvojien tulisi keskittyä makrovakauspolitiikkaan. Suomeksi tämä tarkoittaa sääntelyn lisäämistä esimerkiksi lainakaton tai sen kiristämisen avulla.
Palkkaralli huolettaa
EKP:n varajohtaja Luis de Guindos uskoo ensi vuoden näyttävän, miten syksyllä kohonnut inflaatio käyttäytyy. Jos inflaatio alkaa rauhoittua ensi vuonna, se alleviivaa keskuspankin näkemystä.
EKP on pitkään hokenut inflaation olevan koholla vain väliaikaisesti. EKP:n tavoite on pitää inflaatio pitkällä aikavälillä kahdessa prosentissa. Kesän tavoitelukemista euroalueen inflaatio on lähtenyt kohoamaan ja viimeisin lukema lokakuulta on 4,1 prosenttia. Se on korkein lukema sitten heinäkuun 2008 – juuri ennen kuin finanssikriisi puhkesi.
De Guindos kertoi, ettei inflaatio ole talttunut aivan niin ripeästi kuin keskuspankki arveli muutama kuukausi sitten. Hän sanoi keskuspankin tarkkailevan silmä kovana palkkaneuvotteluja. Suuret palkankorotukset johtaisivat pitkäkestoiseen inflaatioon.
Liian ripeä inflaatio ei ole keskuspankin mieleen. Kansalaisten tulisi vain niellä kustannusten nousu.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nousevat elinkustannukset ja koronakriisi lisänneet ruoka-avun tarvetta: “Ihmisillä on hätä”

Perussuomalaiset vastustaa palkkojen polkemista sillä, että ulkomailta tuodaan Suomeen halvempia työntekijöitä korvaamaan suomalaiset työntekijät

Euroopan komissio näyttää jo valinneensa yhä syvemmän velkaunionin

Maailman velkavuori kasvanut vaarallisen korkealle tasolle, tulevien kriisien hoito vaikeutuu

EKP ei onnistunut puhumaan inflaatio-odotuksia alas – markkinat odottavat ja politiikot vaativat koronnostoa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää