

Yhdysvalloissa yhteiskunnallisen ilmapiirin väitetään muuttuneen jo nyt vapaammaksi Donald Trumpin voiton myötä. / LEHTIKUVA
Ekonomistit: Poliittinen korrektius johtaa informaatiokatoon
Kun ihmisiltä kysytään mielipidettä poliittisesti herkkiin asioihin, he vastaavat eri tavoin riippuen siitä, tietävätkö tai arvelevatko he oman henkilöllisyytensä käyvän ilmi joko kollegoilleen tai tutkimuksen tekijälle.
Tästä seuraa, että julkinen keskustelu tai tiedonsiirto ei ole niin informatiivista ja totuudenmukaista kuin se voisi olla.
Näin väittää joukko taloustieteilijöitä, jotka tutkivat poliittisen korrektiuden ja sosiaalisen imagon yhteyttä kokeellisesti. Luca Braghierin kollegoineen tekemän tutkimuksen tulos julkaistiin American Economic Review -lehdessä, joka tunnetaan lyhenteellä AER. Se kuuluu ekonomistien ja taloustieteilijöiden korkealle arvostamiin tiedejulkaisuihin.
Tutkimuksen tulos tuskin varsinaisesti yllättää ketään, koska se tuntuu vain vahvistavan yleisen arkikäsityksen siitä, että odotukset poliittisesta korrektiudesta ohjaavat ja suitsivat mielipiteen ilmauksia, tiedonvälitystä ja sitä kautta myös päätöksentekoa ja lainsäädäntöä.
Voivat selittää konservatiivipuolueiden vaalimenestystä
AER:ssä julkaistu artikkeli keskittyy nimenomaan akateemisessa ympäristössä elävien koehenkilöiden alttiuteen ”sensuroida” ilmaisujaan. Tutkimuksen tehneet taloustieteilijät keräsivät aineistonsa kahdessa tunnetussa yhdysvaltalaisessa opinahjossa eli Kalifornian yliopiston kahdelta kampukselta San Diegossa ja Santa Barbarassa.
Opiskelijoille esitettiin kirjallisia kysymyksiä, ja samalla heille annettiin vihjeitä siitä, näkevätkö vastaajien opiskelijatoverit vastaajan nimen tai pystyisikö vastaajan henkilöllisyyden arvaamaan jollakin tavoin.
Opiskelijoille esitetyt väittämät ja kysymykset koskivat muun muassa maahanmuuttoa, sen rajoittamista, transsukupuolisuutta, DEI-politiikan tarpeellisuutta, turvallisia tiloja ja vastaavia asioita.
Kyselytutkimuksen tulosten tilastollisen analysoinnin lisäksi taloustieteilijät tukeutuivat myös ns. signalointiteoriaan ja peliteoriaan. Taloustieteilijöiden lopputulema julkisen keskustelun informaatiokadosta voisi osaltaan selittää esimerkiksi sen, että populistisina pidetyt konservatiivipuolueet saavat vaaleissa odotettua enemmän ääniä.
Poliittisen korrektiuden yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset pysynevät vielä pitkään ajankohtaisina tutkimusaiheina, vaikka muun muassa Yhdysvalloissa yhteiskunnallisen ilmapiirin väitetään muuttuneen jo nyt vapaammaksi Donald Trumpin voiton myötä. Monet eurooppalaiset poliittiset päättäjät taas olisivat valmiita kiristämään esimerkiksi somealustojen moderointiperusteita.
Lähde: Braghieri, Luca et al: Political Correctness, Social Image, and Information Transformation, American Economic Review 2024, 114(12)
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- peliteoria signalointiteoria American Economic Review informaatiokato Luca Braghieri oikeistopopulistit DEI taloustiede turvallinen tila konservatiivit maahanmuuton rajoittaminen Transsukupuolisuus Poliittinen korrektisuus Donald Trump maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maailmankuulu konsulttijätti väitti pitkään DEI:n lisäävän yritysten kannattavuutta – uusi tutkimus tyrmää väitteen, joka oli woken kovinta ydintä

Jarkko Tontin Hamasin hyödylliset idiootit -kirjoitus todentaa neutraaliksi naamioidun journalismin seuraukset

Kulttuurien sota kiihtyy USA:ssa: Trumpin kannattajat saivat tarpeekseen wokesta ja perustivat oman nettikaupan

Saksaan perustetaan uusi oikeistopuolue – osa CDU:n jäsenistä pitää nykyistä puoluettaan liian vasemmistolaisena

Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää