Artikkeli kuva

Yhdysvalloissa yhteiskunnallisen ilmapiirin väitetään muuttuneen jo nyt vapaammaksi Donald Trumpin voiton myötä. / LEHTIKUVA

Ekonomistit: Poliittinen korrektius johtaa informaatiokatoon

24.01.2025 |12:53

Kun ihmisiltä kysytään mielipidettä poliittisesti herkkiin asioihin, he vastaavat eri tavoin riippuen siitä, tietävätkö tai arvelevatko he oman henkilöllisyytensä käyvän ilmi joko kollegoilleen tai tutkimuksen tekijälle.

Tästä seuraa, että julkinen keskustelu tai tiedonsiirto ei ole niin informatiivista ja totuudenmukaista kuin se voisi olla.

Näin väittää joukko taloustieteilijöitä, jotka tutkivat poliittisen korrektiuden ja sosiaalisen imagon yhteyttä kokeellisesti. Luca Braghierin kollegoineen tekemän tutkimuksen tulos julkaistiin American Economic Review -lehdessä, joka tunnetaan lyhenteellä AER. Se kuuluu ekonomistien ja taloustieteilijöiden korkealle arvostamiin tiedejulkaisuihin.

Tutkimuksen tulos tuskin varsinaisesti yllättää ketään, koska se tuntuu vain vahvistavan yleisen arkikäsityksen siitä, että odotukset poliittisesta korrektiudesta ohjaavat ja suitsivat mielipiteen ilmauksia, tiedonvälitystä ja sitä kautta myös päätöksentekoa ja lainsäädäntöä.

Voivat selittää konservatiivipuolueiden vaalimenestystä

AER:ssä julkaistu artikkeli keskittyy nimenomaan akateemisessa ympäristössä elävien koehenkilöiden alttiuteen ”sensuroida” ilmaisujaan. Tutkimuksen tehneet taloustieteilijät keräsivät aineistonsa kahdessa tunnetussa yhdysvaltalaisessa opinahjossa eli Kalifornian yliopiston kahdelta kampukselta San Diegossa ja Santa Barbarassa.

Opiskelijoille esitettiin kirjallisia kysymyksiä, ja samalla heille annettiin vihjeitä siitä, näkevätkö vastaajien opiskelijatoverit vastaajan nimen tai pystyisikö vastaajan henkilöllisyyden arvaamaan jollakin tavoin.

Opiskelijoille esitetyt väittämät ja kysymykset koskivat muun muassa maahanmuuttoa, sen rajoittamista, transsukupuolisuutta, DEI-politiikan tarpeellisuutta, turvallisia tiloja ja vastaavia asioita.

Kyselytutkimuksen tulosten tilastollisen analysoinnin lisäksi taloustieteilijät tukeutuivat myös ns. signalointiteoriaan ja peliteoriaan. Taloustieteilijöiden lopputulema julkisen keskustelun informaatiokadosta voisi osaltaan selittää esimerkiksi sen, että populistisina pidetyt konservatiivipuolueet saavat vaaleissa odotettua enemmän ääniä.

Poliittisen korrektiuden yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset pysynevät vielä pitkään ajankohtaisina tutkimusaiheina, vaikka muun muassa Yhdysvalloissa yhteiskunnallisen ilmapiirin väitetään muuttuneen jo nyt vapaammaksi Donald Trumpin voiton myötä. Monet eurooppalaiset poliittiset päättäjät taas olisivat valmiita kiristämään esimerkiksi somealustojen moderointiperusteita.

Lähde: Political Correctness, Social Image, and Information Transmission

Mai Allo


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden

07.01.2025 |17:36

Viikon suosituimmat

3.
Suomen uutiset logo

Afganistanilaisen turvapaikanhakijan verinen veitsi-isku lapsiryhmään paljasti Saksan siirtolaispolitiikan lepsuuden – vahvin liittokansleriehdokas lupaa radikaaleja muutoksia

24.01.2025 |09:46
4.
Suomen uutiset logo

Biden johtaa armahduskisaa – mutta tietääkö hän itsekään ketkä kaikki hän ehti armahtaa?

22.01.2025 |19:24
6.
Suomen uutiset logo

Panttivankien vapautuksesta mauton spektaakkeli – terroristijärjestö Hamas antoi helvetistä palanneille karamelleja sekä diplomin

23.01.2025 |08:34
10.
Suomen uutiset logo

Vihreät rajoittaisi metsien hakkuita – Sara Seppänen muistuttaa, että metsät kasvavat nopeammin kuin niitä hakataan: ”Ylikireillä ilmastotavoitteilla teollisuus ajetaan pois Suomesta”

23.01.2025 |12:52

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää