

LEHTIKUVA
Ekonomistit: Euroalueesta on vaikeaa saada menestystarinaa
Massiivisen velkataakan niskoilleen hankkineelle Italialle esitetään roskapankkia, EKP arvioi ”helikopterirahoitusta” ja Britannia pohtii EU-eroa. Euroopan ja euron vaikeaa tilannetta arvioivat Yle Politiikkaradiossa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ja valtiotieteen tohtori Heikki Koskenkylä.
Äskettäin euron kriisistä raportin julkaissut Koskenkylä totesi arvionaan, että euroalueesta on vaikeaa saada menestystarinaa. Hänen mukaansa eurovaluutta voi kuitenkin voidaan pysyä pystyssä vielä pitkään. Riskejä on kuitenkin erittäin paljon.
Koskenkylä muistutti, että euroalue ei ole optimaalinen. Hän painotti rakenneuudistusten välttämättömyyttä, jotta eurovaluutalla olisi ylipäätään mahdollisuuksia.
– Saksa on ainoa, joka on tehnyt kunnon työmarkkinauudistukset. Ranskalla ja Italialla on jatkuvat budjettialijäämät, yli kolme prosenttia. Maan pitäisi tehdä työmarkkinareformi, mutta se takkuaa jatkuvasti. Italiassa ei synny yhtään mitään. Maan pankit käyvät kovaa debattia komission kriisinratkaisuviranomaisen kanssa siitä, että millä tavalla saataisiin muodostettua roskapankki. Ja oli erittäin hämmentävää, että vaikka kaikkialla hoetaan sijoittajanvastuun merkitystä, niin Italiassa ehdotetaan sitä, että valtio takaisi sijoittajille roskapankkiin siirrettäviä luottoja, Koskenkylä totesi.
– Pankit ovat varsinainen ongelma. Velka on Italiassa pitkälti kotimaista, ja kuten Japanissa, tilanne tulee jatkumaan ikuisuuden. Pankkien tilanne on paha, Kangasharju vahvistaa.
– Toimimattomat luotot ovat Italiassa vajaat 20 prosenttia luottokannasta. Toimimattomia luottoja on 360 miljardia. Ja nyt he suunnittelevat rahastoa, joka olisi 5 miljardin kokoinen, ja sillä yritettäisiin auttaa tätä tilannetta, Kangasharju naurahtaa epäuskoisena.
Koskenkylä totesi, että joka puolella Euroopassa on riskejä ja uhkakuvia.
– Portugalin vasemmistohallitus yrittää perua aiemmin tehtyjä uudistuksia. Espanjassa ei ole edes hallitusta. EKP:n aloittaman määrällisen elvytyksen tehokkuus on aika heikko. Tämä ei kylläkään ole ekonomisteille yllätys.
– Asia on juuri niin kuin Koskenkylä sanoi, Kangasharju kuittasi ja jatkoi: Näillä toimilla pidetään ehkä euroalue pystyssä. Mutta että siitä saataisiin kukoistava, niin tarvittaisiin ihan erilaista lähtökohtaa.
Kangasharju toivoi Euroopalle mallia, jossa ei mentäisi kohti liittovaltiota, vaan takaisin kohti systeemiä, jossa olisi no bailout -sääntö. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät EU:n jäsenmaat vastaisi toisensa veloista miltään osin.
– Tämä tosin vaatisi sitä, että pitäisi ensin leikata ensin Kreikan ja muiden velkataakkoja leikattaisiin ensin.
Kangasharju piti välttämättömänä, että julkinen talous saataisiin tasapainoon.
Helikopterirahaa?
– Minkälainen riski liittyy siihen, että ei ole inflaatiota ja ohjauskorot ovat nollassa tai miinuksella, toimittaja Sakari Sirkkanen tiedusteli.
Kangasharju totesi, että tilanteeseen liittyy hirveitä riskejä. Hän muistutti myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin lausunnoista, joissa hän oli todennut tilanteen olevan ”kamala”.
– Meidän täytyy alkaa henkisesti valmistautua tilanteeseen, että joudutaan äärimmäisiin temppuihin, jotka näyttävät tänä päivänä mahdottomalta, Kangasharju arvioi.
Heikki Koskenkylä ei puolestaan pitänyt todennäköisenä, että ns. ”helikopterirahaan” oltaisiin menossa. Tällä tarkoitetaan mallia, jossa EKP jakaisi kansalaisten pankkitileille vastikkeetonta rahaa.
– Der Spiegel -lehdessä oli haastateltu erittäin tunnettuja saksalaisia ekonomisteja. On ehdotettu 500 euron tai 10 000 euron jakamista kaikille kansalainen. Se olisi kertaluontoinen apu, Koskenkylä kertoi.
Pysähtynyt Eurooppa
Koskenkylä näki euroalueen ongelman muistuttavat Japanin tilannetta. Maa on ollut 20 vuotta stagnaatiossa – pysähtyneisyyden tilassa. Hän ei pidä yhtäkkistä romahdusta todennäköisenä, paitsi siinä tapauksessa että Italialaisia pankkeja alkaa mennä nurin. Sen sijaan todennäköinen kehityskulku on näivettyminen.
– Ei välttämättä rysähdä. Mutta ongelma on, että kasvu näivettyy. Reaalipalkat eivät kasva, työttömyys pysyy korkeana. Tällöin seuraa se, että mitä ”Fall of the euro”-kirjassa kuvattiin – euroalue vain ei ala menestyä. Tällaisissa tilanteissa alkaa tulla erilaisia poliittisia paineita. Jos Brexit (=Britannian EU-ero) toteutuu, se on saksalle kauhea isku. Se joutuisi taistelemaan kahden tehottoman valtion, Ranskan ja Italian kanssa.
Koskenkylä ei kannata Fixitiä (=Suomen ero eurovaluutasta), mutta siihen pitää hänen mukaansa varautua ja asiaa pitää selvittää.
Talletussuoja kasvattaisi yhteisvastuuta
Ohjelmassa nostettiin esille myös se, että Suomen hallitusohjelman mukaan yhteisvastuut eivät saa kasvaa. Jokaisen jäsenvaltion pitäisi vastata vain omasta taloudestaan no bailout –periaateen mukaisesti.
Koskenkylän mukaan on mahdollista, että syksyllä Suomi joutuu ottamaan kantaa pankkiunionin yhteiseen talletussuojaan.
– Suomi ja Saksa vastustavat sitä. Siinä olisi valtava määrä yhteisvastuuta. Olisi sekä pankkien välistä yhteisvastuuta että sen kautta, että lopullisina takaajina toimisivat jäsenvaltiot, hän kuvaili.
Kuuntele Politiikkaradion ohjelma täältä >
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi ryntäsi sinisilmäisesti euroon varoituksista piittaamatta – maa oli “eräänlaisen euforian vallassa”

Suomella kaksi vaihtoehtoa: Euroero tai ajelehtiminen liittovaltioon

Euroäänestys PS-kansanedustajille omantunnon asia – Terho: ” Kansan on korkea aika saada sanoa asiassa sanansa”

Ranska suhtautuu kylmästi brexitiin

Talousnobelisti Stiglitz: Eurovaluutta on epäonnistunut ja tarpeeton

Koskenkylä: Euroopan unionin ja euroalueen synkkä syksy

Tohtorikolmikko: Euro on ehkä jo mennyttä

Nordean pääanalyytikko Ylelle: Euroa ei olisi pitänyt perustaa, eurojäsenyys on ollut Suomelle haitallinen, pankkiunioni on “mätä omena”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.