

LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Ekonomistien raportti: Suomen ero eurovaluutasta on mahdollinen
Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Malinen esittää tuoreessa raportissaan seikkaperäisesti, miten Suomen tai muun euromaan ero yhteisvaluutasta onnistuu. Malisen lisäksi “Kuinka erota eurosta: Suomen tapaus”-raportin takana on joukko suomalaisia ekonomisteja: Peter Nyberg, Heikki Koskenkylä, Elina Berghäll, matemaatikko Ilkka Mellin, Sami Miettinen, Jukka Ala-Peijari ja Stefan Törnqvist.
Ekonomistit ovat työstäneet Suomen euroeroa käsittelevää raporttia lähes vuoden ajan. Se on eräänlainen jatkoraportti yleisesti käsitellylle euroeroraportille. Aiemman raportin valmistelut alkoivat jo lokakuussa 2015.
Yksi suurimmista haasteista Suomen euroerossa olisi uuden maksujärjestelmän käynnistäminen
Ekonomistit esittelevät mahdollisia tapauksia, joissa eurosta eroaminen todennäköisesti tapahtuu. Yksi vaihtoehto on täysi repeäminen. Toinen vaihtoehto on, että nippu euromaita poistuu yhteisvaluutasta. Tämä mahdollistaisi liittovaltiohalukkaiden euromaiden jatkavan rahaliiton syventämistä. Kolmantena vaihtoehtona on yhden euromaan eroilmoitus. Eron motiivina voisi olla halu torjua tai lieventää ulkopuolisten taloussokkien haitallisia vaikutuksia.
Euro ei toimi ihanteellisesti
Yhteisvaluutta euron positiivisiin puoliin kuuluu hyvä ja huokea maksujärjestelmä. Maksut siirtyvät ripeästi jopa euromaasta toiseen.
Yhteisvaluutalla on ollut vaikeuksia turvata taloudellista vakautta ja talouskasvua
Sen sijaan yhteisvaluutalla on ollut vaikeuksia turvata taloudellista vakautta ja talouskasvua. Erilaisten ulkoisten taloussokkien vuoksi talouteen syntyviä häiriöitä ei nykysäännöillä saa tasata tulonsiirroin euromaasta toiseen. Euro ei siten toimi niin hyvin kuin se voisi.
Monilla euromailla ei ole halua muuttaa perussopimusta tulonsiirtomalliin. Suomi on eräs tällainen euromaa. Eteen voi tulla tilanne, jossa Suomi joutuisi valitsemaan joko oman valuutan tai liittovaltion. Ekonomistit huomauttavat, etteivät he ota kantaa siihen, miten Suomen tulisi menetellä. Ero yhteisvaluutasta on poliittinen päätös.
Ero ei välttämättä olisi edes kovin kallista
Suomen ero yhteisvaluutasta voisi tapahtua kahdella menetelmällä. Suomen eduskunta voisi hiljaisuudessa valmistella tarvittavat lait ja erota ilmoitusluontoisesti. Toinen tapa on järjestää neuvoa antava kansanäänestys; ja erota, jos tulos niin osoittaa. Tällä tavalla eroaminen vaatii pääomakontrolleja, koska tieto mahdollisesta erosta voisi aiheuttaa tarpeettoman paljon spekulointia Suomen tulevan rahan arvosta.
Ekonomistit huomauttavat, että yhteisvaluutasta ei ole vielä erottu, joten erolaskun laskelmat ovat suuntaa antavia. Hyvässä tapauksessa Suomen ero maksaisi noin 10 miljardia euroa tai uutta markkaa. Hyvä tapaus edellyttää, että eurooppalaiset instituutiot toimivat yhteisymmärryksessä Suomen kanssa. Suomi voisi edelleen ottaa osaa eurojärjestelmän toimiviin osiin. Näin voi käydä etenkin silloin, jos eromaita on useampi.
Suhteellisen pieni hinta muodostuu pääosin siksi, että Suomella on hyvä rahoitusasema. Vaikka Suomella on velkaa niin sillä on myös kosolti sijoituksia ulkomaille.
Suomella voisi olla hyväksyttävä syy euroerolle
Mikäli Suomi olisi ainoa eurosta eroava maa, voisivat muut euromaat haluta tehdä erosta varoittavan esimerkin.
Eroaminen voisi johtua myös “yleisesti hyväksyttävistä” syistä. Euroopan sopimuksissa ei ole menettelytapaa eurosta eroamiseen, toisin kuin EU:sta eroamiseen. Tällaisia hyväksyttäviä syitä ovat sodan syttyminen tai vakava luonnonkatastrofi. Sen lisäksi Suomi voi kohdata niin voimakkaan taloussokin, johon maa ei voi varautua. Sokkia ei pystyisi edes tainnuttamaan. Eurooppaa koetellut maahanmuuttokriisi on osittain näyttäytynyt tällaiselta ilmiöltä, jossa maat ovat joutuneet turvautumaan poikkeuksellisiin keinoihin.
Kolmantena Suomi voisi joutua hyväksymään perussopimuksen laiminlyöntejä. Tuolloin Suomella olisi kestävä syy ilmoittaa jättävänsä sopimuksen, jota vastaan muut ovat tehneet rikkeitä. Tällaiseksi syyksi kelpaisi esimerkiksi Kreikalle myönnettävät velkaleikkaukset. Tuolloin Suomi ei saisikaan rahojaan takaisin sopimuksen mukaisesti.
Euroero toisi haasteita
Ekonomistien mukaan yksi suurimmista haasteista Suomen euroerossa olisi uuden maksujärjestelmän käynnistäminen. Tällainen järjestelmä voisi toimia varajärjestelmänä silloinkin, jos Suomi haluaa jatkaa eurojäsenenä. Toimiva maksujärjestelmä vähentäisi erosta aiheutuvia kuluja. Maksujärjestelmän toimivuutta ajatellen Suomella on kaksi merkittävää etua. Suomessa on verrattain vähän eri pankkeja, joten järjestelmän ei tarvitse olla mammuttimainen. Toiseksi Suomessa maksutapahtumat tehdään pääosin digitaalisesti ja erilaisten maksukorttien avulla.
Suomi joutuisi mitä ilmeisimmin turvautumaan myös pääoman liikkeen rajoituksiin. Suomen hyvä rahoitusasema voisi vähentää rajoitusten suuruutta ja kestoa. Rajoituksia voidaan joutua pidentämään ja tiukentamaan, mikäli Suomen uusi valuutta heikkenisi oleellisesti Suomelle tärkeitä valuuttoja vastaan.
Suomen kaltainen pieni ja avoin talousmalli hyötyy eniten kelluvasta valuuttajärjestelmästä
Lisäksi Suomen Pankin tehtäväkenttä tulisi määritellä uudelleen. Lakiteknisesti tämä ei ole vaativa työ. Eduskunta säätää tarpeelliseksi katsomansa lait keskuspankillemme. Sen sijaan keskuspankin tulisi huolehtia riittävästä ulkomaiden valuuttavarannoista ja sopimaksi katsomastaan rahapolitiikasta. Ekonomistit ehdottavat, että Suomen Pankki voisi heijastaa pääsääntöisesti Ruotsin keskuspankin linjaa, sillä maat ovat melko lailla yhdenlaisia.
Ekonomistien mukaan Suomen tulisi välttää kiinteitä valuuttakurssirakenteita. Heidän näkemyksensä mukaan Suomen kaltainen pieni ja avoin talousmalli hyötyy eniten kelluvasta valuuttajärjestelmästä. Tämä tarkoittaa Suomen uuden valuutan markkinaehtoista arvonmääritystä hetki hetkeltä.
Velkariidat eivät ole ylitsepääsemättömiä
Ekonomistit huomioivat niin kotitalouksien, yritysten, pankkien ja valtion velat ja saatavat. Pääosin niin velat kuin saatavatkin muunnetaan Suomen uuden valuutan mukaan lähtöarvoltaan 1:1 euroon nähden. Näin ollen kotitalouksien velat ja saatavat muunnetaan euroista Suomen uuteen markkaan. Suomen valtion velasta lähes kaikki on määritelty Suomen tasavallan lakien mukaan, jolloin eduskunta voi määritellä esimerkiksi euromääräisen velkaerän suoritettavaksi uudella valuutalla.
Kaikkia velkaeriä ei voida kuitenkaan määrätä suoritettavaksi uudella valuutalla. Jos riitatilannetta ei saada sovituksi niin se joudutaan viemään oikeuslaitoksen tuomittavaksi. Suomella on hieman yli 45 miljardia euroa velkaa, joissa on yhteistoimintalauseke. Tämä tarkoittaa Suomen tällaisten joukkovelkakirjojen haltijoiden aseman olevan parempi. Velkojien tietyn enemmistön tulee hyväksyä velkasuoritusten muuntaminen uuteen valuuttaan. Tällöin Suomi voi joutua suorittamaan kyseiset velkaerät samalla valuutalla kuin ne on nostettu.
Riitatilanteiden määrä ei välttämättä ole kovin suuri. Suomellakin on velkaa eripituisilla sopimuksilla, joista osa erääntyy vasta vuosien päästä. Suomen rahoituskustannukset voivat jopa laskea. Näin voi käydä, jos Suomen ketterämpi rahapolitiikka onnistuu kiihdyttämään vientiä vankistaen Suomen rahoitusasemaa.
Ekonomistit arvioivat esimerkinomaisesti, että Suomen velasta kolmannes käännetään suoritettavaksi uudella valuutalla. Suomen ulkoinen rahoitusasema kohentuisi ajan mittaan noin 120 miljardilla uudella markalla. Lukemaa ei voida hakata kallioon, sillä mahdolliset valuuttakurssivaihtelut voivat heiluttaa rahoitusaseman paranemista suuntaan jos toiseenkin.
Suomella todennäköisesti hyötyjä euroerosta
Suomen euroeron välittömät kustannukset ovat noin 10 miljardia euroa tai uutta markkaa. Sen sijaan euroerosta mahdollisesti kertyvät hyödyt ilmaantuvat hiljalleen. Ekonomistit muistuttavat Suomen kaltaisen pienen ja avoimen talouden keskittyvän muutamaan vientialaan. Tällöin maa on myös haavoittuvainen ulkopuolisille taloussokeille.
Ulkopuolisiin taloussokkeihin voi vastata kahdella tavalla: joko sisäisellä devalvaatiolla tai ulkoisella devalvoitumisella.
Ulkopuolisiin taloussokkeihin voi vastata kahdella tavalla: joko sisäisellä devalvaatiolla tai ulkoisella devalvoitumisella. Suomen ollessa eurojäsenenä jälkimmäistä vaihtoehtoa ei voida käyttää. Sisäisellä devalvaatiolla pyritään kohentamaan Suomen kilpailukykyä. Sisäinen devalvaatio merkitsee pääosin työtulojen vähentämistä. Se voi tulla joko suoranaisten palkkaleikkausten tai palkan pysyessä samana pidennetyn työajan muodossa. Ekonomistit muistuttavat kilpailukykysopimuksen vaikeuksista.
Tällainen vastaus ulkopuolisiin taloussokkeihin on poliittisesti epämiellyttävää ja vahvan ay-liikkeen edessä todella kivuliasta. Palkkaleikkaukset voivat johtaa myös muihin taloushäiriöihin kuten deflaatioon.
Ekonomistit huomioivat tutkimustuloksen, jossa euromaat toipuivat vaihtotasehäiriöistä hitaammin kuin euron ulkopuoliset eurooppalaiset maat. Toisin sanoen, euron ulkopuoliset maat kärsivät finanssikriisin haitallisista oireista euromaita lyhyemmän aikaa.
Suomen euroero ei ole kuitenkaan kaikenvoipa toimi. Suomen ei silti tule kääntää selkäänsä rakenteellisilta uudistuksilta, vaikka kilpailukykysopimuksen kaltaisilta sisäisen devalvaation toimilta välttyisimmekin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koskenkylä: Nordean riskit siirtyvät Suomen ja EKP:n pankkivalvonnan vastuulle

Nordean pääanalyytikko Ylelle: Euroa ei olisi pitänyt perustaa, eurojäsenyys on ollut Suomelle haitallinen, pankkiunioni on “mätä omena”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.