

LEHTIKUVA
EK lähtee mukaan sopimusneuvotteluihin
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on nyt toisella yrittämällä päättänyt lähteä mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. EK:n hallitus päätti asiasta torstaina alkuillasta äänestyksen jälkeen.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei kertonut äänestyslukuja eikä vastaan äänestäneitä tahoja, mutta myönsi asian olleen heillekin vielä vaikea, kuten se oli ollut myös ammattiliitto PAMille, joka päätti aiemmin iltapäivällä lähteä mukaan neuvotteluihin äänin 11-5.
Vielä pari viikkoa sitten PAM äänesti samoin äänin neuvotteluita vastaan puheenjohtajansa Ann Selinin kannan vastaisesti. Sen jälkeen EK sanoi, ettei sopimus ole tarpeeksi kattava.
SAK:n 40 prosentin vaje puolittui
Vaikka palkansaajista oli tuolloinkin mukana 80 prosenttia, SAK:n jäsenistä oli mukana vain 60 prosenttia, eikä se EK:lle riittänyt. Nyt, kun PAMin 200 000 jäsentä saatiin mukaan, myös SAK:n kattavuus nousee noin 80 prosenttiin ja se riittää EK:lle, vaikka se toivoo yhä muidenkin SAK:n liittojen tulevan mukaan.
– EK:n hallitus on päättänyt hyväksyä sopimuksen ja suosittaa jäsenliitoilleen, että neuvottelut käynnistyvät välittömästi, Häkämies sanoi.
Hän arveli, että kalentereita täytetään jo heti perjantaina, koska on jo kiire, kun kaksi viikkoa menetettiin tässä välillä.
PAMin sairausehto jää pois neuvotteluista
Häkämies korosti, että neuvottelut koskevat sopimuksen sisällä olevia sovittuja asioita. Sen vuoksi EK ei aio neuvotella yhdestä PAMin esittämästä vaatimuksesta, eli lyhyestä sairauspoissaolosta oman ilmoituksen perusteella.
Muut kolme ehtoa kuuluvat sopimuksen piiriin ja niistä sopimuspuolet neuvottelevat alakohtaisesti. Erikseen hän mainitsi osa-aikaisten erityisongelmat.
– Niitä on muillakin kuin PAMilla ja siihen pitää löytää ratkaisut neuvotteluissa, Häkämies sanoi.
Talous ja työllisyys vaativat veroalea
PAMin tavoin myös EK toivoi, että hallitus myöntää veronalennukset kesäkuussa, kun se tulkitsee toukokuun loppuun kestävien liittokohtaisten neuvotteluiden tulosta ja kattavuutta.
– En spekuloi sillä, ettei sopimus toteudu. Nyt on tehtävä kaikki sen eteen, että se toteutuu. Lähdemme siitä, että liittovaihe vedetään niin, että veronalennukset saadaan. Ostovoima ja työllisyys vaativat sitä, Häkämies linjasi.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini vetosi sopimisen ja päätöksenteon puolesta: “Pitää se tehdä, kun kaksi edellistä hallitusta eivät sitä tehneet”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.