Lehtikuva
Ei turvapaikkaa laittomasti maahan tulleelle – Britannian uusi lakiesitys haluaa pysäyttää kumiveneet
Brittihallituksen valmistelema lakiesitys estäisi laittomasti maahan tulleita hakemasta turvapaikkaa. Laittomat tulijat poistettaisiin maasta. Lain tarkoituksena on suitsia kanaalin yli pienveneillä tapahtuvaa laitonta siirtolaisuutta. Samaan aikaan kanaalin toisella puolella raiskauksesta tuomittu ja jo kertaalleen Britanniasta karkotettu afgaani jonottaa sitkeästi pääsyä kumiveneeseen.
Pääministeri Rishi Sunak on luvannut tehdä lopun pienveneillä tapahtuvasta laittomasta maahantulosta, kertoo Guardian-lehti. Uuden lakiesityksen mukaan turvapaikkahakemusta ei oteta edes käsittelyyn, jos hakija on tullut maahan laittomasti. Valitusmahdollisuutta ei ole.
Kaikki laittomasti maahan tulleet aiotaan ottaa säilöön 28 vuorokaudeksi. Tämän ajan kuluessa heidät palautetaan joko omaan kotimaahansa tai johonkin kolmanteen maahan, kuten Ruandaan. Säilöönottokeskuksina aiotaan käyttää muun muassa entisiä ilmavoimien kasarmialueita.
Viime syksynä valitun pääministeri Rishi Sunakin vanhemmat ovat intialaisia siirtolaisia, jotka muuttivat Englantiin 1960-luvulla länsi-Afrikasta siirtomaiden itsenäistyttyä. Nyt hän ajaa tiukkaa linjaa laitonta siirtolaisuutta vastaan. Sunak kiteyttää twiitissään uuden lain seuraukset laittomasti maahan tulleille.
Jos tulet maahan laittomasti:
– Et voi hakea turvapaikkaa.
– Et kuulu ihmiskaupan uhrien suojelujärjestelmän piiriin.
– Et voi perusteettomasti vedota ihmisoikeussopimuksiin.
– Et voi jäädä maahan.
Tänä vuonna ennätysmäärä laittomasti tulevia
Vuonna 2022 yhteensä 45 755 henkilöä ylitti Englannin kanaalin laittomasti pienveneillä. Suurin osa heistä anoi turvapaikkaa. Alkuvuonna 2023 laittomia siirtolaisia on tullut jo lähes kolme tuhatta, vaikka merellä on vielä hyytävän kylmää. Viranomaiset pelkäävät, että tänä vuonna laittomasti maahan tulevien kokonaismäärä ylittäisi 80 000 henkeä.
Britannia maksaa turvapaikanhakijoiden hotelleista 7 000 000 puntaa päivässä ja tulijoiden suuri määrä on aiheuttanut yhteiskunnallisia ongelmia. Ei siis ihme, että brittihallitus haluaa tehdä asialle jotain.
Ranska on ollut kyvytön tai haluton estämään ihmissalakuljettajien toimintaa omalla rannikollaan. Asiasta on pidetty kansainvälisiä kriisikokouksia ja Britannia on maksanut Ranskalle rahaa, jotta ranskalaiset estäisivät Britanniaan suuntautuvaa laitonta siirtolaisuutta, mutta käytännössä mikään ei ole muuttunut. Jotkut epäilevät jopa, että Ranska ja muut EU-maat ovat pyrkineet rankaisemaan Britanniaa EU-erosta sallimalla ihmissalakuljettajien toiminnan.
Pakolaiskiintiö laittoman maahantulon tilalle
Tällä hetkellä lähes kaksi kolmasosaa kumiveneillä tulijoista saa turvapaikan tai muulla humanitaarisella perusteella myönnetyn oleskeluluvan, kertoo Reuters. Läheskään kaikki laittomasti maahan tulleet eivät kuitenkaan ano turvapaikkaa, vaan moni katoaa suoraan pimeille työmarkkinoille.
Jatkossakin laittomasti maahan tulleelle voitaisiin poikkeustapauksissa myöntää turvapaikka. Tämä koskisi lapsia ja henkilöitä, jotka ovat liian sairaita lentämään sekä niitä, jotka ovat “todellisessa vaarassa”.
Sisäministeri Suella Braverman kertoi parlamentille, että maahan voitaisiin jatkossa ottaa ennalta määritellyn kiintiön verran YK:n hyväksymiä pakolaisia vuosittain. Pakolaiskiintiön koko jäisi parlamentin päätettäväksi. Mutta kiintiö otettaisiin käyttöön vasta sitten kun laiton maahantulo on saatu pysäytettyä.
Ero Euroopan ihmisoikeussopimuksesta?
Brexitin puuhamies Nigel Farage suhtautuu uuteen lakiin periaatteessa erittäin myönteisesti. Hän pitää sitä isona askeleena parempaan suuntaan. Farage on kuitenkin huolissaan siitä, että käytännössä laki tulisi kaatumaan siihen, että brittituomioistuimet vetoaisivat kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, jotka menevät kansallisen lainsäädännön edelle.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat tietenkin tuominneet uuden lakiesityksen jyrkästi. Jo tähänkin asti ihmisoikeussopimukset ovat olleet kompastuskivenä karkotuksissa. Kuten Suomen Uutiset viime kesänä kertoi, heti ensimmäinen karkotuslento Britanniasta Ruandaan jouduttiin peruuttamaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kiellon takia.
Farage on sitä mieltä, että taatakseen kansallisen päätösvaltansa maahanmuuttoasioissa Britannian tulisi irtisanoutua Euroopan ihmisoikeussopimuksesta. Hän luonnehtii tätä “Brexitin loppuun saattamiseksi”. Myös monet kansanedustajat ovat ottaneet esille Euroopan ihmisoikeussopimuksesta eroamisen.
Mikä voisi mennä pieleen?
Uusi laki lähettäisi laitonta maahantuloa harkitseville vahvan viestin, että ei kannata edes yrittää, mutta sen täytäntöönpanon tiellä on vielä monta käytännön kompastuskiveä. Tähänkään asti läheskään kaikkia laittomia tulijoita ei olla saatu kiinni mereltä tai rannasta, vaan osa on livahtanut suoraan pimeille työmarkkinoille, jotka ovat Britanniassa mittavat. Omien maanmiesten sekaan on helppo sulautua.
Laittomien tulijoiden suuri määrä tarkoittaa suuria vaikeuksia. Säilöönottokeskuksia pitäisi rakentaa paljon lisää. Käännytysten toimeenpanokin on käytännössä hankalaa ja kallista.
Kaikista näistä vaikeuksista huolimatta Rishi Sunakin hallitus on päättänyt lähteä taistoon laitonta maahantuloa vastaan. Samaan aikaan kanaalin eteläpuolella Ranskassa tuhannet laittomat siirtolaiset odottavat tilaisuutta nousta kumiveneeseen.
Raiskauksesta karkotettu haluaa takaisin
Yksi heistä on 28-vuotias afganistanilaismies Emal, joka on jo kertaalleen karkotettu Britanniasta. Emal tuli Britanniaan ensimmäisen kerran 15-vuotiaana, yksintulleena turvapaikanhakijana, kertoo Daily Mail. Hänet sijoitettiin sijaisperheeseen pikkukaupunkiin Lontoon lähelle.
Parikymppisenä Emal raiskasi 12-vuotiaan tytön ja sai siitä yhdeksän vuoden vankeustuomion. Puolet tuomiosta istuttuaan hänet palautettiin Afganistaniin vuonna 2019.
Nyt Emal on Ranskassa jonottamassa venekyytiä serkkunsa, serkun vaimon ja näiden kahden lapsen kanssa. Hän vannoo, että ei ikinä lakkaa yrittämästä Britanniaan.
– Olemme olleet Ranskassa kolme kuukautta ja me emme saa mitään, Emal kertoo. Britanniassa voin saada koulutuksen, työpaikan ja talon.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rishi Sunak Suella Braverman kumivene Englannin kanaali laiton siirtolaisuus Euroopan ihmisoikeussopimus Laiton maahantulo Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Brexit Nigel Farage Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:lta kauppaetuja kehittyville maille – jos ottavat vastaan ilman oleskelulupaa jääneitä paluumuuttajia
Ruotsin oikeistohallitus etsii Migrille uutta johtajaa – tiukempi maahanmuuttopolitiikka vaatii uutta otetta
Perussuomalaiset tyrmää hallituksen esityksen laittomasti maassa olevien terveyspalveluista – ”Keskusta lupasi laittomasti maassa oleville jalkapannan, nyt tulikin ilmainen terveydenhuolto”
Kokoomus esitti ensin satojen miljoonien sosiaaliturvan leikkaamista – muutama tunti myöhemmin halusi tarjota toimeentulotukea laittomasti maassa oleville
Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen
Irakilainen puukotti brittiopiskelijaa joutuakseen karkotetuksi maasta
Sijaisäiti raiskauksen takia Britanniasta karkotetulle afgaanille: “Älä tule takaisin – täällä ei ole sinulle mitään”
Maasta poistaminen tehostuu Ruotsissa – karkotettavat säilöön tai panta jalkaan karkotusta odottaessa
Kierrätystä brittiläiseen tapaan: Sisäministeri sai potkut, hänet korvaa ulkoministeri ja ulkoministeriksi entinen pääministeri
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää