Artikkeli kuva

Pelkästään Yhdysvaltojen etelärajan yli raportoidaan tulleen 6,2 miljoonaa laitonta siirtolaista Joe Bidenin presidenttikauden aikana. / LEHTIKUVA

Ei sopua etelärajasta: Bidenin haluama lakipaketti kaatui senaatissa – ei olisi pysäyttänyt laittomien siirtolaisten vyöryä

09.02.2024 |19:25

Rajaturvallisuutta koskeva lakipaketti kaatui Yhdysvaltain senaatissa. Vääntö etelärajan turvallisuudesta tulee siis jatkumaan, vaikka presidentti Biden voisi sulkea rajan milloin tahansa, jos hänellä olisi oikeasti siihen tahtoa.

Molempien puolueiden yhdessä valmistelema lakipaketti, joka sisälsi rahoitusta sekä Yhdysvaltain omaan rajaturvallisuuteen että myös Ukrainalle ja Israelille kaatui senaatissa republikaanien äänillä. Presidentti Joe Biden oli erittäin pettynyt lakiehdotuksen kaatumiseen ja syytti siitä Donald Trumpia, kertoo uutistoimisto CNN.

Lakiehdotus olisi pyrkinyt nopeuttamaan turvapaikkahakemusten käsittelyä, joka saattaa nykyään kestää vuosikausia. Se olisi myös antanut rajaviranomaisille mahdollisuuden olla käsittelemättä laittomasti maahan tulevien tekemiä turvapaikkahakemuksia niin kutsutun rajahätätilan aikana.

Rajahätätilan kynnys oli kuitenkin asetettu lakiehdotuksessa melko korkealle. Hätätila olisi astunut voimaan vasta kun laittomasti maahan tulleiden määrä on keskimäärin yli 5 000 henkilöä päivässä yhden viikon ajan tai 8 500 laitonta maahantulijaa yhdessä päivässä. Mutta myös hätätilan aikana rajaviranomaisilla olisi ollut velvollisuus ottaa vastaan vähintään 1 400 turvapaikkahakemusta laillisilla rajanylityspaikoilla.

”Avoimien rajojen politiikan normalisointia”

Texasia edustava senaattori Ted Cruz (rep) kritisoi lakiehdotusta nimenomaan siksi, että se olisi “normalisoinut Bidenin avoimien rajojen politiikan”. Tuhansien laittomien tulijoiden päästäminen maahan olisi ollut rajavartijoille normipäivä.

– Lakiehdotus normalisoi viiden tuhannen laittoman maahantulijan päivätahdin, mikä tarkoittaa 1,8 miljoonaa vuodessa, senaattori Cruz kertoi Fox-uutiskanavan haastattelussa.

Lisäksi lakiehdotus olisi tarkoittanut sitä, että laittomasti maahan tulleille annettaisiin työluvat ja verovaroilla kustannettua juridista apua. Senaattori Ted Cruz oli huolissaan myös siitä, että uusi laki olisi rahoittanut laittoman siirtolaisuuden prosessia: demokraattien johtamille “turvapaikkakaupungeille” olisi annettu miljardeja dollareita, jotta ne voisivat jatkaa paperittomien suojelua.

Myös laitonta siirtolaisuutta edistävät vasemmistolaiset kansalaisjärjestöt olisivat saaneet miljardien dollareiden rahoituksen.

Presidentillä valta sulkea raja

Texasilaisena Cruz vastusti erityisesti sitä, että uusi laki olisi siirtänyt raja-asioita koskevan tuomiovallan liittovaltion tuomioistuimelle pääkaupunki Washingtoniin, joten Texasin osavaltio ei olisi enää voinut käydä oikeustaisteluita kotikentällään.

Cruz piti jo etukäteen selvänä että laki kaatuu. Hänen mukaan lakiehdotuksen koko tarkoitus oli vain antaa senaatin demokraateille mahdollisuus sanoa vaalipuheissaan tekopyhästi, että “minä yritin ratkaista rajakriisin, mutta pahat republikaanit estivät sen”.

Haastattelija Sean Hannity korosti, että presidentti Joe Biden ei edes tarvitsisi mitään uutta lainsäädäntöä korjatakseen tilanteen: riittäisi, että hän palauttaisi presidentin käskyllä ne edeltäjänsä Donald Trumpin toimenpiteet, jotka Biden kumosi ensi töikseen presidentiksi päästyään.

Tärkeimpiä Trumpin toimenpiteistä olivat rajaesteet ja säädös, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden piti odottaa hakemuksensa käsittelyä Meksikon puolella rajaa.

Rajaesteet toimivat

Yksi rajakriisin polttopisteistä on ollut pikkukaupunki nimeltä Eagle Pass, jonka kohdalla Rio Grande -joen yli kahlaaminen on ollut erityisen helppoa. Texasin kuvernööri Greg Abbott kuitenkin kyllästyi joen yli tuleviin laittomiin siirtolaisiin ja määräsi Texasin kansalliskaartin valvomaan järjestystä Shelby Park -rantapuistossa.

Texasin kansalliskaarti pystytti joen rantaan piikkilanka-aitoja estämään laitonta maihinnousua. Samalla kansalliskaartilaiset estivät liittovaltion rajavartijoiden pääsyn rantapuistoon, joka on Texasin osavaltiolle kuuluva puistoalue.

Bidenin hallinto vei asian korkeimpaan oikeuteen, joka totesi, että liittovaltion rajavartijoilla on oikeus katkoa Texasin kansalliskaartin pystyttämät piikkilanka-aidat. Piikkilankaesteet ovat kuitenkin yhä pystyssä ja rantapuisto on kansalliskaartiin hallussa.

Piikkilanka on lopettanut laittoman maahantulon Eagle Passin kohdalla. Laittomat siirtolaiset suuntaavat nyt tiensä Kaliforniaan ja Arizonaan.

Demokraateille uusia äänestäjiä?

Presidentti Biden voisi sulkea rajan milloin tahansa presidentin valtaoikeuksillaan, jotka ovat huomattavasti laajemmat kuin Suomen presidentillä. Näyttää kuitenkin siltä, että todellisia haluja siirtolaisvyöryn pysäyttämiseksi ei demokraattien keskuudessa ole.

Äskettäin miljardööri Elon Musk syytti Bidenia ”yksipuoluejärjestelmän” rakentamisesta laittomien siirtolaisten avulla. Muskin mukaan demokraatit suosivat laitonta siirtolaisuutta saadakseen uusia äänestäjiä.

Bidenin haluaman lakipaketin kaatuminen senaatissa oli siis pieni viivytysvoitto republikaaneille. Loputon vääntö rajaturvallisuudesta tulee jatkumaan.

Aiemmin tällä viikolla republikaanit kärsivät tappion kongressin alahuoneessa, kun esitys kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin asettamisesta virkarikossyytteeseen kaatui äänestyksessä niukasti. Republikaanit olisivat halunneet asettaa ministeri Alejandro Mayorkasin syytteeseen virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä rajaturvallisuuteen liittyen.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää