MATTI MATIKAINEN
Eerola: Hallitusneuvotteluissa keskeisiä kysymyksiä ovat ainakin maahanmuuttopolitiikka, asumiskustannusten laskeminen ja pienituloisten verotuksen keventäminen
– Jos hallitukseen mennään, meille tärkeät seikat täytyy kirjata hyvin vahvasti hallitusohjelmaan, Juho Eerola sanoo. Hän ei lähtökohtaisesti sulje mitään puoluetta hallitusyhteistyön ulkopuolelle, kunhan vain ohjelmasta sovitaan tarkasti.
Perussuomalaisten puheenjohtajiston kyselytunnilla kansalaiset olivat lähettäneet puolueen 3. varapuheenjohtajalle Juho Eerolalle kysymyksiä ensi vuoden vaaliputkesta ja tulevista hallituskuvioista. Eerolaa haastatteli perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra.
Edessä on eduskuntavaalit, Euroopan parlamentin vaalit sekä todennäköisesti myös maakuntavaalit. Minkä puolueen kanssa uskoisit pärjääväsi parhaiten hallituksessa ja minkä puolueen kanssa et menisi mihinkään hallitukseen?
– No, liki pitäen kaikki suurimmat puolueethan ovat jo ilmoittaneet etteivät mene perussuomalaisten kanssa hallitukseen. Minun pitäisi tässä tietysti vastavuoroisesti sanoa, että minä en mene niiden kanssa hallitukseen, mutta en ajattele näin. Päinvastoin: minkä tahansa puolueen kanssa voi mennä hallitukseen, jos ohjelmasta sovitaan. Se pitää vain sopia paremmin kuin viime kerralla.
– Viimeksi tuntui vähän siltä, että oli tärkeää mennä hallitukseen. Mutta silloin kun hallitukseen mennään, ne itselle tärkeät seikat täytyy kirjata hyvin vahvasti ja alleviivata hallitusohjelmassa, ettei meitä vedetä kölin alta. Hallitusohjelmassa pitää näkyä oma kädenjälki, että myös äänestäjät kokevat saavansa sitä mitä ovat tilanneet. Nyt äänestäjät ovat ehkä kokeneet niin, että kun he äänestivät perussuomalaisia, asiat menivät ihan päinvastoin.
Jos nyt kävisit hallitusneuvotteluja, mitkä kolme asiaa olisivat tärkeimpiä?
– Maahanmuuttokysymys olisi tärkeä. Se on myös ollut itselleni ehkä tärkein syy liittyä puolueeseen vuonna 2005. Olin tuolloin ollut aiemmin vastaanottokeskuksissa töissä ja huomasin, että maahanmuutto on oikeastaan koko maailman kohtalonkysymys. Nythän sen jo huomaa muutenkin, koska maahanmuutto on ykkösuutisten joukossa missä päin maailmaa tahansa. Hallitusneuvotteluissa ykköskysymys olisi edelleen maahanmuutto tai paremminkin siihen liittyvät epäkohdat ja puutteet.
– Toinen tärkeä asia ovat juuri ja juuri toimeen tulevat ihmiset. Siis he, jotka kyllä käyvät töissä ja saavat maksettua laskunsa, mutta heille ei jää sen jälkeen oikein mitään ylimääräistä käteen. Pienituloisten verotusta olisi siis syytä helpottaa. Se olisi yksi ehdottoman tärkeä asia, jonka nostaisin esille. Tähän liittyy myös asumiskustannusten laskeminen, etenkin pääkaupunkiseudulla, missä myös on paljon työpaikkoja. Asuminen on keinotekoisen kallista Helsingissä, missä asuu paljon ihmisiä tuetun asumisen piirissä. Yhteiskunnan rahoittama asuminen on omiaan nostamaan asumisen kustannuksia ja tämä epäkohta olisi syytä korjata.
– Sitten on pienempiä asioita, jotka kuitenkin saattavat olla joillekin ihmisille hyvin tärkeitä. Esimerkiksi lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lain uudistus, josta nyt on tulossa hallituksen esitys. Olen iloinen siitä, että tuo kirjaus tehtiin hallitusohjelmaan silloin, kun perussuomalaiset vielä oli hallituksessa. Kuitenkin nyt, kun olen lukenut kyseistä hallituksen esitystä, niin siihen on jäänyt epäkohtia, jotka pitäisi korjata, esimerkiksi liittyen elatusapumaksujen määrän oikeudenmukaisuuteen.
Kenen pitäisi mielestäsi olla perussuomalaisten kärkiehdokas tulevissa Euroopan parlamentin vaaleissa ja oletko mahdollisesti itse kiinnostunut lähtemään ehdokkaaksi?
– Niin, olin itse ehdokkaana vuonna 2014. Jos oikein muistan, niin olin omalla listallani viidentenä. Jotenkin koen juuri nyt, että ainakaan tällä tietoa en ole lähdössä ehdolle Euroopan parlamentin vaalissa.
– Vierastan hieman sellaista ajatusta, että meillä pitäisi olla joku kärkiehdokas. Mielestäni kaikkien listallemme valittavien ehdokkaiden pitää olla kärkiehdokkaita. Listan pitää myös olla kokonaisuudessaan hyvä niin, että siellä on erilaisia ehdokkaita ja että lista kokonaisuudessaan samalla puhuttelee koko perussuomalaisten äänestäjäkenttää. Äänestäjät saavat sitten päättää. Kyllä se kärki sieltä aina löytyy. Olisi myös hieman epäreilua muita ehdokkaita kohtaan, että me etukäteen nimeäisimme, kuka heistä on kärkiehdokas.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kärkiehdokas Euroopan parlamentin vaalit kynnyskysymys puheenjohtajiston kyselytunti puolueet Hallitusohjelma Juho Eerola
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa: Meille oma kansa tulee ensin
Perussuomalaisilta oma paketti lisätalousarvioon: Halvempaa asumista, osaamista ja kasvua sekä turvallisuutta
Halla-aho: Suomi ei siirry eurooppalaiselle linjalle, ellei perussuomalaiset ole vaalien jälkeen suurin puolue
Halla-aho: Suurissa kaupungeissa maahanmuuttajien tuettu asuminen siirtyy asuntojen vuokriin – kiinteistösijoittajat hyötyvät
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.