

Vaaleihin aikaa enää kuusi viikkoa, Helsingin Sanomat pumppaa härskiä informaatiovaikuttamista perheen pienimmille – Lasten Uutiset valjastettiin purrantorjuntaan
Helsingin Sanomat on aikaisemmin painokkaasti varoitellut ulkomaisesta vaalivaikuttamisesta. Lehti yrittää kuitenkin kiihkeästi itse vaikuttaa lähestyviin eduskuntavaaleihin. HS torjuu erityisen voimakkaasti perussuomalaisia ja nostaa innokkaasti omia suosikkejaan, jotka laulavat Sanoma-yhtiön toivomia lauluja. Kansalaisten medialukutaito on vuosien saatossa kuitenkin kehittynyt, eivätkä Herlinien viestit mene enää heittämällä läpi. Niinpä HS:n lapsille suuntaama tökerö kuvapari, jossa nostettiin Sanna Marinia (sdp) ja painettiin Riikka Purraa (ps.), sai osakseen valtavan moiteryöpyn.
HS on ainakin näennäisesti ylistävinään naisjohtajuutta ja feminismiä. Tätä taustaa vasten on erikoista, että sen moukariniskut osuvat erityisesen lujaa perussuomalaisia luotsaavaan Riikka Purraan.
Purra julkaisi torstaina Twitterissä kuvaparin, joka kertoo HS:n taudinkuvasta kaiken. Lapsille suunnatussa “Lasten Uutiset”-julkaisussa on niin läpinäkyvä puheenjohtajavertailu, että vähän hitaammallakin käyvä näkee, mitä HS yrittää “journalismillaan” tehdä:
Sanomatalo ylpeänä esittää:
Helsingin Sanomien Lasten Uutiset.
Alakouluikäisille lapsille. #media #journalismi #helsinginsanomat pic.twitter.com/dQlLWWnbUm
— Riikka Purra (@ir_rkp) February 16, 2023
Purran twiitti nousi eilen koko Suomi-Twitterin suosituimmaksi twiitiksi.
Helsingin Sanomat esittelee lukijoilleen Suomen puolueet niin, että perussuomalaisten linja kuvataan jutussa negaation ja vääristelyn kautta. Pääministeripuolue SDP saa jutussa osakseen hehkutusta ja ylistystä. Hesari kirjoittaa: ”SDP haluaa parantaa terveydenhuoltoa, koulutusta ja mielenterveyspalveluita ja käyttää lisää rahaa siihen, että kansalaiset saisivat parempia palveluita.”
Sosiaalisen median reaktioista on nähtävissä, että medianlukutaito on yleisesti vahvistunut viime aikoina. Kommentointia somessa:
Eero M: “PS:n agendaa ei selitetä puolueen itse ilmoittamien, toimenpiteillä haettujen positiivisten tavoitteiden kautta (mm. ruotsalaistyyppisen ghettoutumiskehityksen estäminen, Suomen kilpailukyvyn ylläpitäminen). SDP:n kohdalla niin on tehty. “
Tuulia A kirjoittaa: “Jos demareista olisi kirjoittanut yhtä asenteellisesti, olisi voinut kirjoittaa ”Sdp ei ole innostunut vähentämään valtion velkaantumista vaan ottavat lisää velkaa tulevien sukupolvien hoidettavaksi. He mielellään korottavat veroja”. Kylkeen joku apea kuva Sannasta.”
Jos demareista olisi kirjoittanut yhtä asenteellisesti, olisi voinut kirjoittaa ”Sdp ei ole innostunut vähentämään valtion velkaantumista vaan ottavat lisää velkaa tulevien sukupolvien hoidettavaksi. He mielellään korottavat veroja”. Kylkeen joku apea kuva Sannasta. 3/5
— Tuulia Alanko (@AlankoTuulia) February 17, 2023
Somevirrassa näkyy myös paljon kommentteja, joissa huomautetaan, että demarien politiikasta olisi ollut mahdollista jutussa kirjoittaa eri tavalla:
HS olisi voinut valita Lasten uutisiin neutraalin näkökulman, jossa nähdään kummastakin puolueesta iloinen kuva.
Lehti kuitenkin valitsi polarisoida yhteiskuntaa ja pilkata isoa osaa suomalaisista kuvavalinnoillaan ja tekstiasemoinnilla. Miksi näin tehtiin? @anteromukka @hsfi— Rivien välistä (@RivienV) February 17, 2023
Perussuomalaiset linjannut ilmastopolitiikkaa useasti
HS:n lapsille suuntaama propagandapläjäys ei edes pidä paikkaansa, Lehti esimerkiksi väittää, että perussuomalaiset ei ole innostunut tekemään töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Helsingin Sanomien väite ei ole totta. Perussuomalaiset on linjannut ilmastopolitiikkaansa useasti, ja viimeksi tällä viikolla puoluejohtaja Riikka Purra toi esille Helsingin Sanomien itse järjestämässä puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä, että perussuomalaiset on muiden puolueiden tapaan sitoutunut siihen, että fossiilisista päästään irti. Siirtymän tulee kuitenkin tapahtua teknis-taloudellisesti järkevässä aikataulussa.
Perussuomalaiset siis katsoo, että ilmastopolitiikkaa tulee tehdä suhteessa muihin maihin samalla Suomen oma kilpailukyky ja ostovoima säilyttäen sekä niin, että toiminta olisi taloudellisesti ja teknologisesti järkevää. Tätä Helsingin Sanomien toimituksessa ei joko ole ymmärretty tai haluttu ymmärtää.
Liian ilmiselvä vaalivaikuttaminen lyö HS:ää näpeille
Helsingin Sanomien itse teettämän tuoreen gallupkyselyn perusteella perussuomalaiset on ylivoimaisesti suosituin puolue ensimmäistä kertaa äänestävien keskuudessa.
Tähän viitaten Perussuomalaisten kansanedustajan Lulu Ranne huomauttaa, että Helsingin Sanomien veivaus ei kenties tällä kertaa toimi halutulla tavalla:
Kiitos @hsfi – mitä vinommin vedätte, sitä useampi sen tajuaa. pic.twitter.com/efOStrBH8X
— Lulu Ranne (@LuluRanne) February 17, 2023
Valtamedian puolueettomuuden teeskentely ei enää toimi
Suomen valtamedia toistuvasti julistaa puolueettomuuttaan ja sitoutumattomuuttaan, mutta todellisuus on jotain muuta. Valtamedia sortuu henkilönpalvontaan, kertoo yksipuolisesti lempiaiheistaan ja mielellään haukkuu omia inhokkejaan ja panttaa tietoja, jotka eivät edistä valtamedian omaa agendaa.
Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin saa toistuvasti osakseen innostunutta hehkutusta ja fanitusta, joka näkyy kaikissa sisällöissä. Monet toimittajat jopa lähes antautuvat tunteidensa vietäväksi Marinista kirjoittaessaan.
Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuon viime syksynä julkaisema tietokirja Journalismin kuolema esittelee havainnollisesti ja tarkasti suomalaisen valtamedian alennustilaa. Laajan aineiston ja esimerkkitapausten valossa kirja osoittaa, miten suurten mediatalojen toimituksissa on pitkälti hylätty tavoite neutraalista ja puolueettomasta tiedonvälityksestä. Tilalle on tullut aktivismia ja kritiikitöntä henkilönpalvontaa.
Kortesuo kritisoi kirjassaan valtamedian puolueettomuuden teeskentelyä ja kysyy, olisiko isojen medioiden jo aika kertoa avoimesti, mitä aatetta ne kannattavat, sillä se ei enää onnistu, että media yrittää uskotella olevansa puolueeton, mutta ei oikeasti ole sitä.
Mitä PS sitten tavoittelee?
Millainen puolue perussuomalaiset sitten on, ja millainen on sen arvomaailma? Vastausta kysymykseen voi lähteä etsimään esimerkiksi PS:n verkkosivuilta. Siellä lukee näin:
“Perussuomalaiset on isänmaallinen ja kristillissosiaalinen puolue, joka edistää kansallista etua. Me arvostamme ja haluamme korostaa tavallisten ihmisten ääntä ja roolia politiikassa, kulttuurissa ja historiassa.”
“Perussuomalaisten huomion keskiössä ei ole yksittäinen ammattikunta tai muu suppea eturyhmä vaan suomalaiset kokonaisuudessaan. “
Perussuomalaiset pyrkii politiikassa edistämään kansallista etua monilla eri keinoilla, esimerkiksi niin, että perussuomalaiset leikkaisi Suomen ulkopuolelle suuntautuvia tulonsiirtoja, kuten kehitysapua ja käyttäisi rahat mieluummin Suomessa suomalaisten palveluihin, hyvinvointiin ja turvallisuuteen.
Muutos 17.2.2023 klo 14.15: korjattu sitaattimerkintöjä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen uusi vaalikone räikeästi epätasapainossa – perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty häivyttämään pois

Helsingin Sanomat ensin pilkkasi pääkirjoituksessaan konkurssin tehnyttä julkkisyrittäjää – nyt päätoimittaja selittelee kömmähdystä somessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää