Ritva "Kike" Elomaa, Sampo Terho ja Ari Jalonen / Matias Turkkila
Eduskuntaryhmän puheenjohtajisto uudistui – “tällä porukalla on hyvä mennä eteenpäin”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto uudistui kokonaan maanantaina, kun ryhmä valitsi uudet puheenjohtajat entisten tilalle.
Edellinen ryhmän puheenjohtaja Jari Lindström siirtyi perjantaina työ- ja oikeusministeriksi. Varapuheenjohtaja Maria Lohela siirtyi eduskunnan puhemieheksi.
Hyvähenkisen kokouksen jälkeen puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti ensimmäisen kauden kansanedustaja, mutta eurokansanedustajana jo vuodesta 2011 toiminut helsinkiläinen Sampo Terho.
Varapuheenjohtajaksi valittiin myös yksimielisesti Ritva ”Kike” Elomaa Maskusta ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Ari Jalonen Porista. Hänet valittiin äänestyksen jälkeen, jolloin toiseksi jäi porilainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Laura Huhtasaari.
Heti puolustamaan hallituksen päätöksiä
Terho, 37, kertoo uuden tilanteen jännittävän: hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja opittavaa on paljon.
Jännittävintä on heti tiistaina päästä puolustamaan eduskunnan suuressa salissa hallituksen ohjelmaa, jota hän on ollut itse työryhmissä rakentamassa.
Osaatko asettua tähän asemaan, puolustamaan hallitusta, monen oppositiovuoden jälkeen?
– Sitä juuri ryhdyn opettelemaan ryhmäni kanssa heti huomenna, valinnastaan iloinen Terho naurahtaa.
Hän pitää ryhmän puheenjohtajuutta todella tärkeänä: se on todella keskeinen puolueen tehtävä. Ja sen merkitystä korostaa erityisesti se, että puolue toimii nyt hallitusvastuussa.
Elomaa lupaa tasapuolisuutta
Ritva ”Kike” Elomaa lupaa vararyhmyrin linjaansa tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta – ja tämän tyylinsä vuoksi hän uskoo myös tulleensa valituksi – vieläpä yksimielisesti, mistä hän erityisesti iloitsi.
– Toivon, että olen hyvän yhteishengen rakentaja ja luottohenkilö ja yhteistyön luottotyyppi. Minulle on ollut luontaisesti ominaista lapsesta saakka olla oikeudenmukainen ja rehti. Aion olla sellainen jokaista edustajaa kohtaan; meillä ei ole rivikansanedustajia – vaan kansan edustajia, Elomaa painotti.
Hän painotti, että ryhmän on erityisen tärkeää pysyä nyt yhdenmukaisena. Se on erityisen tärkeää nyt, kun puolue toimii hallitusasemassa.
Kipparoimme yhteistä venettä
Jalonen sanoi vastuun kasvavan, täysi kausi on edessä hallituspuolueena. Se on uusi tilanne, mutta tällä porukalla on hyvä mennä eteenpäin yhteistyössä. Hän sanoi, että häntä oli pyydetty tehtävään ja nyt keskustelussa hänet asetettiin ehdolle ja valittiin äänestyksen jälkeen.
Entä minkälaisena Jalonen näkee ryhmän yhteistoiminnan lähiaikoina?
– Suomen etu on, että meillä on hyvin toimiva perussuomalainen ryhmä. Uskon ja luotan tähän yhteiseen porukkaan. Yhteistä venettä tässä kipparoidaan, Jalonen puntaroi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Terho: Arvostelu ja kauhistelu eivät auta ketään
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.