

PS ARKISTO
Eduskuntapuolueet huomenna koolle puimaan sähkön hintakattoa – Purra pohtii, syntyykö parlamentaarisesta hälystä vain uusi kallis ja tehoton malli
Eduskuntapuolueet kokoontuvat pääministeri Sanna Marinin (sd.) kutsusta huomenna maanantaina puhumaan sähkön hinnasta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pohtii, mikä tarkoitus on tapaamisella, joka kutsuttiin koolle hälyn saattelemana. Yllättäen eduskunnassa samana päivänä käsitellään myös perussuomalaisten käynnistämää välikysymystä katurikollisuudesta.
Riikka Purra kirjoittaa Sanna Marinin koolle kutsuman ad hoc -kokouksen merkityksestä Facebookissa.
– Olen tänään haastatteluissa ihmetellyt huomisen “parlamentaarisen kokouksen” tarkoitusta. Kauhealla hälyllä taas pääministerin kokoon kutsuma miitti, jonka varsinaista tarkoitusta kukaan ei tiedä – muuten samana päivänä, kun eduskunnassa käsitellään perussuomalaisten käynnistämää välikysymystä katurikollisuudesta.
– Hallituksella on itsellään kaikki valta tehdä esityksiä ja hyväksyttää ne eduskunnassa. Ei se tarvitse oppositiota siihen. Sähkön hintaan liittyen se kuitenkaan ei ole ollut tehokas. Se on viivytellyt ja keskittynyt poliittiseen peliin.
Purra huomauttaa, että demarit ja keskusta nokittelevat toisiaan ja tarvitsevat vuorotellen oppositiota tukemaan itseään ja omia esityksiään.
– Perussuomalaiset on vaatinut tehokkaita toimia kuukausia. Sekä tukea akuuttiin kriisiin että pidemmän aikavälin rakenteellisia toimia, hinnoitteluun, sähkömarkkinamalliin, tuotantokapasiteettiin ynnä muuhun liittyen.
Hallitukselta toimia liian vähän ja liian myöhään
Purra moittii hallituksen toimia energiakriisin keskellä.
– Ainoa, mitä hallitus on saanut aikaan, on alvin alennus (liian myöhään) ja sähkötuki ja sähkövähennys, jotka astuvat voimaan ensi vuonna ja joiden väliin jää iso joukko kotitalouksia, jotka eivät hyödy kummastakaan. Samaan aikaan monet yritykset ja maatalous ovat hätää kärsimässä. Edessä on alasajoja, konkursseja, lomautuksia, työttömyyttä ja taantuma. Luulen valitettavasti, että tästä “parlamentaarisesta” hälystä lopputuloksena syntyy jälleen tehoton malli, joka vain maksaa vietävästi.
– Mikäli tuotantotapakohtainen windfall-vero sidottaisiin hintakattoon, kustannuksia ei viime kädessä kuittaisi veronmaksaja. Rahoitus tulisi yhtiöiden ansaitsemattomista katteista. Tuotantotapakohtaisuus varmistaisi, että millä tahansa tuotantomuodolla kannattaa tarjota myyntiin. Tämä ei tosin varmasti ilmastopuolueille sovi. Ne haluavat ensisijaisesti ilmastotoimia, toissijaisesti korjata sähkönhinnan aiheuttamaa kriisiä
Miksi virheitä ei pystytä myöntämään?
Perussuomalaisten puheenjohtaja nostaa esille, että toistaiseksi yksikään hallituksen (tai kokoomuksen) edustaja ei ole vielä myöntänyt, että energiapoliittisissa valinnoissa ja ilmastopolitiikassa on menty metsään. Vaikka se on päivänselvää.
– Sen sijaan, että virheitä pyrittäisiin korjaamaan ja tulevaisuutta varten visioitaisiin näkymä, jossa toteutuu sekä sähkön aito omavaraisuus että kohtuuhintaisuus, ajetaan yhä kovemmalla nopeudella päin seinää. EU vaatii lisää ilmastotoimia ja kireämpää päästökauppaa. Suomessa hiilivoimaloita ajetaan silmät kirkkaina alas ja haaveillaan koko maan enemmän tai vähemmän täyttävästä epävarmasta tuulivoimasta. Asiasta mitään ymmärtämättömät toimijat hokevat vain Venäjän syytä ja Putinin pussia ikään kuin tämä kuittaisi omat kansalliset virheemme.
– Huomion pitäisi ulottua kauemmaksi: maamme vakaata sähköntuotantokapasiteettia pitää kyetä nostamaan. Se edellyttää turpeen nostamista sille kuuluvaan arvoon. Se edellyttää kunnostuskelpoisia CHP-voimaloita käyttöön. Se edellyttää, että yhtäkään olemassa olevaa polttavaa tekniikkaa EI SAA ajaa alas.
Esimerkiksi Helsingin käsittämätön tavoite romuttaa Hanasaari ja Salmisaari pitää estää, kuten olemme pitkään vaatineet.
– Energiakriisi ei helpota muutamassa kuukaudessa. Sitä ei myöskään korjata ottamalla aina lisää velkaa ja jakamalla rahaa ympäriinsä. Siksi agendalla pitäisi olla muutakin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- windfall-vero nokittelu ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka energiakriisi hiilivoimalat hintakatto parlamentaarinen kokous sähkön hinta sähköntuotanto demarit Riikka Purra Sanna Marin Tuulivoima Velkaantuminen Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Demarit ehdottaa yllättäen sähkön hintakattoa, jota perussuomalaiset esitti jo viime kesänä

Sähkön kulutuksesta ei saa syyllistää ketään – ”Tavallisilla ihmisillä suurin osa käytöstä on lämmityskäyttöä”

Purra: Sähkön hintaa on saatava alas – ”Mikään tukipaketti ei asiaa yksinään korjaa”

Suomi on keskellä energiakriisiä – Riikka Purra kysyi Annika Saarikolta: ”Oletko mielestäsi mukana järkivihreässä hallituksessa?”

Kankaanniemi ensi vuoden talousarviosta: Sadat tuhannet ajautuvat köyhyysrajan alapuolelle – hallitus riitelee ja keskittyy yli-innokkaaseen ilmasto- ja maailmanparannuspolitiikkaansa

Elomaa: Maksamaton sähkölasku ei saisi johtaa maksuhäiriömerkintään tai ulosottoon

Pääministeri Marinin mukaan sähkötukia olisi alettu valmistella jo syksyllä – ministeriön virkamies ja VATT:n tutkija eri mieltä: ”Tietoa olisi, mutta puhelin ei ole soinut”

Reijonen huolissaan ristiriitaisesta tiedottamisesta sähkötukien valmistelussa: “Milloin valmistelu on aloitettu?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää