Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Eduskuntaan ensimmäinen naispääsihteeri perussuomalaisten tuella

11.12.2015 |15:43

Varatuomari Maija-Leena Paavola on valittu eduskunnan pääsihteeriksi 107 äänellä. Sitoutumaton Paavola valittiin tehtävään eduskunnan lainsäädäntöjohtajan vakanssilta. Hän on ensimmäinen nainen eduskunnan pääsihteerin paikalla.

Kokoomusta edustava Supon vt. päällikkö Antti Pelttari sai 46 ääntä, SDP-taustainen eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sai 27 ja keskustan alkuperäinen ehdokas, puolueen ministeriryhmän pääsihteeri Jari Partanen 2 ääntä.

Poliittinen peli

Vaikka Paavola, 59, on sitoutumaton, hänen valintaansa edelsi poliittinen peli. Väistyvä pääsihteeri Seppo Tiitinen valittiin aikoinaan keskustan riveistä. Vaikka tehtävää ei sinänsä ole läänitetty millekään puolueelle, keskusta ajoi paikalle Partasta. He eivät saaneet kannalleen vastakaikua kansliatoimikunnassa, jonka piti päättää ehdokkaastaan torstaina.

Keskusta luopui tällöin omasta ehdokkaastaan, jolloin kysymys heräsi siitä, pitäisikö tehtävään valita kokoomuksen kärkinimi Pelttari Suposta, josta Tiitinenkin tuli alun perin eduskunnan apulaispääsihteeriksi vuonna 1991. Tuolloin vapautui supon johtopaikka SDP:n täytettäväksi.

Keskusta ja perussuomalaiset löysivät asiassa toisensa: ryhmät päättivät äänestää keskuskanslian äänestyksessä yhdessä Paavolaa Pelttarin sijasta. Kokoomukselta jäi vahva virka saamatta.

Tiitisen listalta PS:n tuella

Paavola kertoi valinnan jälkeen, että ensimmäisenä hänelle esitti ajatuksen pääsihteeriydestä itse Tiitinen, jonka kanssa he kävivät kehityskeskusteluita lainsäädäntöjohtajan tehtävien sujumisesta. Tiitinen kertoi tuolloin, että myös pääsihteerin paikka on pian avautumassa.

– Se oli ensimmäinen siemen, jota on keväästä alkaen kasvateltu, Paavola paljasti.

Helsingin Sanomat tiesi, että puhemies Maria Lohela kannatti Paavolaa erityisen vahvasti. Torstain äänestyksessä Paavolaa kannattivat puhemies Lohela ja Anne Louhelainen (ps.) ja keskustasta varapuhemies Mauri Pekkarinen ja Markus Lohi.

Näin menivät äänet myös perjantain äänestyksessä. Itse valinta tuli Paavolalle kuitenkin lopulta yllätyksenä. Vasta torstai-iltana hän sai tietää olevansa vielä mukana valinnoissa.

– Tunnen itseni yllättyneeksi. Vasta illalla sain sellaista viestiä että olen vielä mukana. Tunnelmani on ensisijaisesti hyvin nöyrä ja iloinen. Haluan kiittää luottamuksesta, jonka sain valitsijoiltani, Paavola sanoi.

Puolueeton johtaja

Miltä hänestä tuntui, että hän sai äänestyksessä tukensa nimenomaan keskustalta ja perussuomalaisilta?

– En ole edes tiennyt mitään, mistä olisin saanut tukea. Ei tullut ensimmäisenä mieleen, mistä tuki tulee. Enkä näe, että eduskunnan virkamiehen pitää edustaa kaikkia puolueita. Toki käyn äänestämässä, mutta politiikka ei kuulu tämän tehtävän hoitoon, enkä ole toiminut politiikassa, Paavola kertoi valintansa jälkeen.

Pätevyys vei voiton puoluekirjasta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän mielestä Paavolan valinta eduskunnan uudeksi pääsihteeriksi on osoitus siitä, että Suomessa voi tulla valituksi merkittävään virkaan ilman puolueen jäsenkirjaa.

– Tämä on puolueemme linjan mukainen valinta. Olemme aina vastustaneet poliittisia virkanimityksiä. Paavolalla on ehdokkaista pisin kokemus eduskunnasta. Hänellä on laaja luottamus yli puoluerajojen. Hän oli yksinkertaisesti pätevin virkaan.

– Ryhmämme on ollut aina erittäin tyytyväinen Paavolan työhön. Hän suhtautuu kaikkiin puolueisiin tasavertaisesti – on puolueessa yksi tai 50 kansanedustajaa. Hän on valmis puuttumaan epäkohtiin, jos sellaisista kuulee. Hieno valinta, toteaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva “Kike” Elomaa, joka iloitsee erityisesti siitä, että virkaan valittiin ensimmäistä kertaa nainen.

Artikkelia muokattu 11.12.2015 klo 16.21.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
6.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää