Vesa Moilanen
Eduskunta poltti rauhanpiiput “tankkikohujen” päätteeksi
Eduskunta hautasi sotakirveensä syvälle preeriaan keskustellessaan torstaina puolustuspolitiikan linjauksista eduskunnan kyselytunnilla.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti tärkeänä, että kansallinen yksituumaisuus koskee ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kiitteli tasavallan presidentti Sauli Niinistön johtamaa puolueiden puheenjohtajien yhteistä palaveria ja sen linjauksia.
– Tässä todettiin, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa ei muuteta harjoituksilla, vaan poliittisilla päätöksillä. Hyvähenkisessä keskustelussa käsiteltiin asioita, jotka toteutuessaan luovat edellytykset hyvälle yhteistyölle jatkossakin ja edellytykset vakaalle ja yhdessä jaetulle ulko- ja turvallisuuspoliittiselle sisällölle, Rinne kiitteli.
Hän kysyi, missä vaiheessa hallitus aikoo tuoda keskustelun synnyttämiä hyviä kehitysajatuksia eduskunnan käsittelyyn ja että viedä niitä eteenpäin?
– Se säilyy keskusteluidemme ytimenä. Totta kai meidän pitää pystyä asioista keskustelemaan välillä reippaastikin, mutta se, että siellä on ollut konsensus ja yksimielisyys taustalla, on arvo, jota haluamme vaalia. Mäntyniemen keskustelussa toimme esille muutoksen, minkä harjoitusten arviointikriteeristöjen muutos tulee tuomaan, Juha Sipilä vastasi.
Sipilä kertoi, että muutos tuodaan nopeassa aikataulussa paitsi TP-Utvaan (tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous), myös eduskuntakäsittelyn pohjaksi.
– On totta, että harjoituksia voi olla jopa sata vuodessa ja siellä voi olla joku, kun sen sisältö nousee esille, sitä kannattaisi käsitellä vielä ennen kuin harjoitus toteutetaan. Tähän asiaan lupaan muutoksen ja se tulee näkymään myös eduskunnan tiedonsaannissa, Sipilä lupasi.
Soini: Puolustuskeskustelu tärkeää eduskunnassa
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) piti asiaa tärkeänä.
– Johdonmukaisesti Suomi on korostanut johtolausekkeen poliittista ja sotilaallista merkitystä. Se on myös solidaarisuuskysymys Euroopan valtioiden välillä. Ja on hyvin perusteltua, että kun tämä ensimmäistä kertaa aktivoituu, niin nämä asiat ensimmäistä kertaa selvitetään. Tässä tilanteessa on järkevää tuoda asiasta selonteko. Sen jälkeen on myös mahdollisuus laajasti keskustella asiasta. Tämä on äärimmäisen tärkeää. Myös samalla tämä on vastaus Ranskan avunpyyntöön. Mutta myös Yhdysvallat on esittänyt avunpyyntönsä. Näihin kaikkiin pyyntöihin voidaan vastata samalla kertaa, Soini sanoi.
Soini tähdensi CMX-harjoitusten merkitystä.
– Viime vuonna tiedotti hallitus CMX-harjoituksesta ulkoministeriön kautta. Ja silloin kumppanimaina olivat Suomi, Ruotsi, Australia, Japani ja Ukraina. Ja nyt kun on puhuttu paljon Ukrainan kriisin alusta niin viime hallituksen aikana on harjoiteltu Ukrainan kanssa CMX-operaatiossa, Soini paljasti.
Erkki Tuomioja (sd.) sanoi viime viikkojen keskustelujen osoittaneen sen, että kansainvälinen harjoittelu on tarpeen ja on erityisen hyvä, että se on lisääntynyt Ruotsin kanssa.
– On hyvä, että nyt tasavallan presidentti ja hallitus ovat harjoitusten menettelytapoja uusimassa ja sille tulee varmasti täältä täysi tuki, Tuomioja lupasi.
Tuomiojan mielestä on myös hyvä, että saamme mahdollisuuden käydä läpi laaja-alaisia turvallisuusasioita ja Suomen osallistumista kriisinhallintaan, kun EU:ssakin on valmisteilla uusi globaali strategia.
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) palasi vielä harjoitusasioista tiedottamiseen.
– Olen pannut tyydytyksellä merkille, että hallituksesta on tullut selvä ilmoitus siitä, että tiedotuskäytäntöön tulee selvä uusi sapluuna ja uusi systeemi. Tämä on täysin välttämätöntä. Ei voi olla niin, että ulko- ja puolustusvaliokunta saavat tietää näistä asioista lehdistä, Salolainen painotti.
Hän myös arvioi EU:n politiikassa tapahtuvan suuria muutoksia, jos Britannia eroaa EU:sta juhannuksena.
Brexitillä suuret seuraukset
Soini vahvisti, että ulkoasiainvaliokunnan prosesseissa on aina ollut parantamisen varaa, hänkin johti valiokuntaa viime vaalikaudella ja tietää sen sitä kautta.
– Tämä tilanne että meidän linjassamme olisi epäselvyyttä on huono tilanne isänmaan kannalta, näin ei voi olla, Soini painotti ja jatkoi Brexitistä:
– Sillä on myös erittäin suuret ulko- ja turvallisuuspoliittiset seuraukset, jos se toteutuu. Ja ne täytyy ottaa vakavasti. Britannia on suorituskyvyltään erinomaisen iso sotilaallinen valta, diplomaattiselta kyvyltään ja ulko- ja turvallisuuspoliittiselta osallistumiseltaan. Vaikka sen päälinja on Nato, on se myös eurooppalaisessa linjassa hyvin tärkeä, Soini painotti.
Eero Heinäluoma (sd.) kysyi vielä, voiko hallitus vakuuttaa, että Suomi pysyy sotilaallisten liittoutumien ulkopuolella ja noudattaa aktiivista vakauttamispolitiikkaa, joka on uusi termi jolla kuvataan Suomen, Ruotsin ja Itämeren vakauden ylläpitoa. Sipilä vastasi, että hallitusohjelmassa pysytään myös tässä asiassa. Soini täydensi tähän:
– Minulla on ilo todeta, että olen aamulla keskustellut Ruotsin parlamentin puhemiehen Urban Ahlinin, sosiaalidemokraatin kanssa näistä asioista. Tulimme yhteisymmärrykseen nimenomaan siitä, että Suomen ja Ruotsin yhteistyö on molempia hyödyttävää, poliittisesti tasapainottavaa, se tapahtuu sotilasliittoihin liittoutumattomien maiden kesken. Tällä on valtavan suuri tuki Suomessa ja Ruotsissa. Tässä valtuuskunnassa oli myös osallistujia kaikista eduskuntapuolueista ja he vahvistivat saman asian.
Suomi osallistuu vain kumppanina
Seppo Kääriäinen (kesk.) kiitti vielä, etteivät sotaharjoitukset muuta Suomen puolustuspoliittista linjaa. Hän kuvasi kolmea kohuttua harjoitusta nyt merkittäviksi, historiallisiksi ja myönteisiksi.
Ryhmäjohtaja Sampo Terho (ps.) piti tärkeänä, että olemme yhtä mieltä siitä, ettei näillä asioilla tehdä puoluepolitiikkaa. Hän kysyi, mikä on muuttunut.
Soini vastasi, että kaikki sotilasharjoitukset perustuvat Suomen ulko- ja puolustuspolitiikkaan.
– Niitä ei muuteta. Suomi osallistuu Naton harjoituksiin omista lähtökohdistaan, Soini tähdensi.
Tuomiojalle hän vastasi vielä, että Suomi osallistuu CMX-harjoituksiin vain kumppanina, ei Artikla 5:n eli Naton turvatakuiden puitteissa.
Rinne kiitti vielä, että Sipilä vakuutti koko hallituksen puolesta Suomen jatkavan liittoutumattomuuden pohjalta. On tärkeää, että täällä eduskunnassa tehdään ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset eikä sotaharjoituksissa, Rinne totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Erkki Tuomioja Pertti Salolainen Seppo Kääriäinen Eero Heinäluoma Antti Rinne Timo Soini; Hallituskriisi Juha Sipilä Sampo Terho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Jussi Niinistö: Tankkikohu nousi tiedotusvälineiden ja oppositiopolitiikan kautta
Soini: Hallitus on toiminut linjansa mukaisesti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää