

LEHTIKUVA
Eduskunta kinasteli Kreikan veloista: “Vanhanen aloitti tukipolitiikan ja Katainen jatkoi sitä”
Kreikan vaalit nostivat maan velka-asiat jälleen kansanedustajien huulille, kun eduskunnassa puhuttiin talous- ja rahaliiton vakaudesta. Kreikan veloista puhkesi ajankohtainen minidebatti.
Vasemmiston myönteinen Syriza-näkemys
Kokoomuksen Ben Zyskowicz ihmetteli ensin, onko vasemmistoliitto sitä mieltä, että Kreikan velkoja pitää leikata, kun sen kansalaiset ovat eläneet yli varojensa ja velkaantuneet kohtuuttomasti, ja Suomellakin on sieltä yli miljardin edestä saatavia.
Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie kiitti, että Zyskowicz otti asian esille: hän kehui Syrizaa vaalivoitosta ja sanoi nyt päästävän hoitamaan Kreikan humanistista kriisiä ja purkamaan maan korruptiota, jota kokoomuksen ja SDP:n veljespuolueet eivät ole hallitusaikanaan hoitaneet. Hän muistutti, että Syrizan ohjelmassa vaaditaan juuri veronkiertäjien ja korruption suitsimista.
Lapinniemi väitti, että hyvä pankkiiri huolehtii Suomessakin siitä, että velallinen pysyy maksukykyisenä.
Soinin jyrkkä vastalause
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini piti Lapinmäen näkemystä turhan aurinkoisena ja moittikin sitä.
– Synnin palkka on elatusmaksu. On tehty väärää politiikkaa ja nyt se maksatetaan koko Euroopan rahaliiton jäsenillä, Soini pohjusti.
– Jos katsotaan, miten asiaa on hoidettu – ja miten sitä jatkossa hoidetaan ja aiotaan väärällä tavalla jatkaa: ensin annettiin suoraa lainaa, se ei auttanut. Sen jälkeen perustettiin väliaikainen vakausväline. Sekään ei riittänyt. Sitten perustettiin pysyvä vakausmekanismi. Se ei riitä – ja nyt aletaan pyörittää EKP:n settelipainoa! EKP:sta on tulossa roskapankki, joka syytää rahaa minne sattuu!.
Kenellä on valta EU:ssa?
Sitten Soini pääsi peruskysymysten ääreen: kuka EU:ta lopulta hallitsee ja onko demokratialla siinä mitään sijaa?
– Saksan Angela Merkel on Euroopan vaikutusvaltaisin poliitikko. Hänellä ei ollut mitään sanomista siihen, että Euroopan keskuspankki alkaa painaa rahaa! Saksan ja Hollannin keskuspankin johtajat äänestivät sitä vastaan, Soini muistutti.
– Jokainen tietää, että inflatorinen politiikka on tuhoisaa, emmekä me missään tapauksessa tätä hyväksy. Olemme olleet oikeassa koko ajan ja kysynkin, miksi Suomen edustaja EKP:ssa, Erkki Liikanen (sd.) äänesti rahan painamisen puolesta, kun järkevät Saksan ja Hollannin keskuspankkien johtajat eivät niin tee?
Tukipaketteihin ei
kannata lähteä mukaan
Vasenryhmän Markus Mustajärvi tuki voimiensa Soinia tärkeän asian ottamisesta esille:
– Täällä on kaksi ryhmää, jotka ovat toimineet johdonmukaisesti tässä asiassa: perussuomalaiset ja vasenryhmä, Mustajärvi kehui.
– Kreikassa he, jotka vastustivat tukipaketteja, palkittiin pääministerin salkulla, kun meillä kovimmat vastustajat saivat maksimirangaistuksen. Se ei ole oikein. On selvää, ettei Kreikka suoriudu veloistaan, mutta peli olisi pitänyt vetää poikki jo kauan sitten.
– Aivan oikein, hyvä, Soini kiitti ja kehui hänkin vasenryhmää jämeristä kannoista tässä asiassa.
Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner muistutti asiasta keskustellun eduskunnassa jo vuonna 2010: pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) aloitti tukipolitiikan ja Jyrki Kataisen (kok.) hallitus jatkoi sitä.
– Ben Zyskowicz (kok.) kannatti Kreikan tukipaketteja sillä perusteella, että tilanne on kuin rivitalossa, jonka yksi asunto palaa: kaikkien etu on rientää sammuttamaan tulipaloa. Nyt kun kaikki rivitalon asunnot ovat tulessa, niin mitkä ovat Zyskowiczin lääkkeet tähän tilanteeseen? Perussuomalaiset ovat olleet realistisia tässä asiassa koko ajan: tukipaketteihin ei kannata lähteä matkaan, Ruohonen-Lerner muistutti.
Maria Tolppanen (ps.) kehui Kreikkaa sinänsä siitä, että maa teki kumouksen vaalien kautta eikä asein – siitähän tässä oli kysymys, hän arvioi. Hän vaati kuitenkin Kreikkaa tilille vastuistaan.
– Suomessakin 20 vuotta sitten velkaantuneet ovat päässeet velkojen sovitteluun. Mutta takaajat eivät ole päässeet. Suomi onkin Kreikan kanssa takaajan asemassa. Seitsemästä miljardista minä olen huolissani, Tolppanen korosti.
EU rikkoo omia sääntöjään
– Miksi tässä tilanteessa ollaan? Siksi, että EU rikkoo omia sääntöjään. Perussopimuksen pykälät 123 ja 125 yksiselitteisesti kieltävät ottamasta toisen maan velkoja vastattavakseen. Tästä on kysymys ja tässä on rikottu peruskirjaa – ja tämän takia tässä suossa ollaan. Minulla on kanttia antaa tunnustus edustaja Mustajärvelle ja Yrttiaholle: he tiesivät tämän, he äänestivät tätä vastaan. Heidät potkittiin ryhmästä pois – ja nyt koko ryhmä on muka sitä mieltä mitä he vastustivat. Se ihmetyttää minua suuresti, Soini ihmetteli.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


“Te tapoitte juuri troikan”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää