Jussi Nukari Lehtikuva
Eduskunta kiisteli rankasti “vakuuksien” olemassaolosta
Perussuomalaiset syyttivät eduskunnan välikysymyskeskustelussa SDP:tä aiheettomista vakuuslupauksista. Puheenjohtaja Timo Soini sanoi, että kyse on tuottojenvaihtosopimuksesta, joka on eri asiakirja.
– Suomella on 20 prosentin swappi. Saako Suomesta asuntolainan tällä perusteella? Ei saa, Soini korosti.
Soini muistutti, että perussuomalaiset kaivoivat sopimuksen esille, kun valtiovarainministeriö salasi paperin laittomasti. Julkiseksi se haettiin korkeimman oikeuden kautta perussuomalaisten aloitteen perusteella.
“Euroalue on heikoimmin kasvava alue koko maailmassa”
Soini muistutti myös ns. vakuuden pienuudesta. Suomella on nyt 20 miljardin vastuut: ensi sijassa 7 miljardia, mutta tarvittaessa ne nousevat 20 miljardiin asti.
– Kun kriisi alkoi, vastuu oli nolla euroa ja nyt se on 7 miljardia.
Vakuuspaperia luettiin tarkasti
SDP:n puheenjohtaja, valtionvarainministeri Antti Rinne vänkäsi, että vakuudet ovat olemassa. Hän näytti jopa todisteen, kuitin, jossa asia todettiin. Rinne luki selityspaperista, että vakuus pätee Kreikan konkurssin tai maksukyvyttömyyden kohdalla.
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen luki papereita vielä tarkemmin ja huomautti, että ERVV loppuu tämän kuun lopussa ja tilalle tulee EVM. Turunen tutki papereita, joiden mukaan vakuus maksetaan ERVV:lle.
– Sulaako “vakuus” nyt tässä? Turunen kysyi, saamatta vastausta kysymykseensä.
Keskustelu rönsyili molemminpuolisen syyttelyn merkeissä. Kummallisimmillaan Tytti Tuppurainen (sd.) jopa kysyi, aikooko perussuomalaiset puolustaa vakuuksia ensi vaalikaudella.
“Slovakian tie on meidänkin tiemme”
Soini toivoi, että Suomi olisi aikoinaan ottanut mallia Slovakiasta.
– Slovakia ei mennyt Kreikka kakkosen tukipakettiin mukaan – onko Slovakia eurosta pois? Ei ole! Mutta euroalue on heikoimmin kasvava alue koko maailmassa. EU:lla on kaksi vaihtoehtoa: joko erilaiset maat, kuten Kreikka, pois tai Suomen, Saksan ja Hollannin tapaiset maat jatkavat etelän elättämistä, Soini sanoi.
Stubb hermostui keskustalle
Mauri Pekkarinen (kesk.) piti keskustelun alussa varsin kriittisen puheen eurosta ja Euroopasta. Hän muistutti keskustan vastustaneen euroon liittymistä ja kehotti sellaista maata, joka ei vastaa sitoumuksistaan, lähtemään eurosta ulos.
Tämä järkytti pääministeri Alexander Stubbia (kok.).
– Huomasin uuden ulottuvuuden keskustan ryhmäpuheesta. Haluaako keskusta seisoa euron takana? Keskustan Pekkarinen piti jopa eurokriittisemmän puheen kuin perussuomalaiset. Eikö keskusta halunnut euroon? Menenkö sanomaan Eurooppa-neuvoston kokoukseen, että seuraavan hallituksen todennäköinen puolue haluaa Kreikan ulos eurosta, ja aiheuttaa markkinahäiriöitä ja työttömyyttä? Stubb kysyi selvästi kiivastuneena.
“Keskustan flirttailua”
Eduskunnassa kiisteltiin myös siitä, kannattaako keskusta tulonsiirtounionia vai ei. Pekkarisen mukaan keskusta vastustaa tulonsiirtounionia, kun Stubbin mielestä tulonsiirtounioni on jo pankkijärjestelmien kautta tosiasia.
– Keskusta on flirttaillut sen kanssa, että Kreikka eroaisi eurosta. Se ei ole hallituksen linja, Stubb korosti.
Ben Zyskowicz (kok.) taas korosti kokoomuksen vastustavan sellaista tulonsiirtounionia, jossa pohjoisen maat rahoittavat jatkuvasti etelän maita. Näistäkin puheista oli vaikeaa vetää yhtenäistä linjaa.
Soini muistutti vielä EU:n artikla 123:n ja 125:n osoittavan tukipaketit laittomiksi, ja että ne on haastettu oikeuteen Saksassa.
– Mikään muu maa ei halunnut tuottojenvaihtosopimusta kuin Suomi – ja Suomi maksoi siitä sopimuksesta.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Ei helpotuksia Kreikalle
Professori tyrmää hallituksen selitykset – Suomi menettää rahaa, oma valuutta Kreikalle ainoa ratkaisu
Ettei totuus unohtuisi – KHO:n päätös koskien Kreikan “vakuuksien” salaamista
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.