

Ukraina. Nainen suree Maidanin aukiolla kolme vuotta sitten kuolleita aktivisteja. Aukion levottomuudet alkoivat 21.11.2013, kuluvana vuonna vietetiin tapahtuman kolmatta vuosipäivää.
Eduskunta kävi suuren keskustelun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ”Euroopan piti olla rauhan manner”
Eduskunta kävi keskiviikkona viimeisenä asianaan ennen joulutaukoa suuren keskustelun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, josta hallitus antoi selonteon. Ulkoministeri, puheenjohtaja Timo Soini (ps.) otti asiaan kantaa ulkoministerinä. Hän piti hyvänä, että ulkopolitiikka on Suomessa yhteinen asia, joka ohittaa puoluepoliittiset intohimot.
– Yhtenäisyys on meille merkittävä voimavara, josta kannattaa pitää kiinni, Soini totesi.
Ympäristö on muuttunut
Turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut ikävämpään suuntaan. Suomi on suurten ulkopoliittisten haasteiden ja epävarmuuden edessä.
– Euroopan piti olla rauhan manner ja vakauden ympäröimä. Maailma kulki kohti edistystä ja parempaa elämää. Elämme kuitenkin uutta aikaa, jota leimaavat epävakaus, jopa sota, inhimillinen hätä ja kansainvälisten sääntöjen haastaminen niin Euroopassa kuin sen lähialueilla. Vallitsevassa tilanteessa on entistäkin tärkeämpää, että Suomella on selkeä ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja, Soini korosti.
EU rakentaa puolustuspolitiikkaansa
Suomi vahvistaa kansainvälistä yhteistoimintaansa.
Selonteon valmistumisen jälkeen on tapahtunut paljon, mutta sen sisältö on kestävää. EU on Suomelle olennainen turvallisuusyhteisö ja sen toimintakyvyn vaaliminen on tärkeää. EU onkin lähtenyt kehittämään puolustuspolitiikkaansa. Tässä haluamme olla mukana, Soini totesi.
– On järkevää ja kohtuullista, että Eurooppa kantaa suuremman vastuun omasta turvallisuudestaan ja pyrkii vakauttamaan lähialueitaan. Tämä on hyvässä vauhdissa. Selonteon valmisteluvaiheessa pohdittiin Britannian EU-ratkaisun merkitystä. Myös USA:n presidentinvaalit vaikuttavat. Eurooppalaisten toimintakyvyn vahvistaminen ja vastuunkanto on oikea vaihtoehto niin Brexitin toteutuessa kuin vallan vaihtuessa Yhdysvalloissa, Soini viitoitti.
Suomi painottaa syvenevää yhteistyötä Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa. Yhteistyön kasvattaminen Ruotsin kanssa on luontevaa niin sodan kuin rauhan kysymyksissä.
Yhdysvaltain merkitys pysyy yhä suurena
Yhdysvaltain merkitys Euroopan turvallisuudelle on Soinin mukaan keskeinen asia. Se ei muutu, vaikka isännyys Valkoisessa talossa vaihtuu. Venäjä on Suomelle aina merkittävä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymys. Moneen asiaan voimme vaikuttaa, mutta emme maantieteeseen. Hyvät suhteet Venäjään ovat meille luonteva tavoite.
– Mutta on olennaista pitää niistä periaatteista, joille eurooppalainen turvallisuus on rakennettu. Väkivallalle ei ole sijaa, eikä sen käyttöä voida hyväksyä. Venäjä on rikkonut keskeisiä turvallisuusperiaatteita anastamalla Krimin ja horjuttamalla Ukrainaa. Tätä ei voi hyväksyä. Etupiirien Eurooppa kuuluu historiaan, Soini totesi.
Pienet maat pelkäävät Venäjää
Moni pieni maa on miettinyt Itämeren ympäristössä, jääkö Ukraina ainoaksi maaksi Venäjän listalla.
– Suomalaisen ulkopolitiikan keskeinen tehtävä on suomalaisten hyvinvointi. Parhaimmin toteutamme tätä päämäärää pitämällä periaatteistamme kiinni. Rauha voittaa sodan, oikeus väkivallan ja yhteistyö vastakkainasettelun, Soini viitoitti.
Soini painotti myös hyvien suhteiden luomista Yhdysvaltain hallintoon. Soini sanoi menevänsä Yhdysvaltoihin helmi-maaliskuussa keskustelemaan useiden taustaryhmien kanssa, ”moniin think-tankeihin”.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Britit hakevat täydellistä brexitiä – eli täyttä eroa EU:sta

Puolustusministeri Niinistö tukkii “pienten vihreiden miesten” mentävää aukkoa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää