

LEHTIKUVA
Eduskunta ei ole vielä edes hyväksynyt EU-elvytyspakettia – vihreät ministerit ja valtiovarainministeri Vanhanen mehustelevat jo, miten rahat törsätään
Vihreät ministerit Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo iloitsivat maanantaina ennenaikaisesti muhkeista harppauksista ja miljardiluokan lisärahoituksista viherhankkeisiin valtiovarainministeri Matti Vanhasen kompatessa taustalla.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) puhui maanantaina tiedotustilaisuudessa, miten Suomi aikoo käyttää EU-elvytyspaketista Suomelle tulevat noin 2,1 miljardia euroa. Vanhasen retoriikassa kyse oli ”elpymisvälineestä tulevan rahoituksen mahdollisimman vaikuttavasta kohdentamisesta.”
– Ohjelmamme painotus on enemmän uudistamisessa kuin elvytyksessä. Varmistamme, että yritykset ja elinkeinoelämä pääsevät vihreän ja digivetoisen kasvun vauhtiin, Vanhanen selitti.
Samaan aikaan kun valtiovarainministeri esitteli tiedotustilaisuudessa viherhankkeita, alkoi vihreiden ministerien Twitter-tileiltä kuulua iloista viserrystä. Ympäristöministeri Krista Mikkonen riemuitsi EU:n elvytyspaketista tulevasta ”miljardiluokan lisärahoituksesta” ilmastotoimiin. Mikkosen mukaan paketilla oltaisiin samalla rakentamassa paitsi ratkaisuja ilmastokriisiin myös lisää työpaikkoja.
Sisäministeri Maria Ohisalo puolestaan iloitsi ”valtavasta harppauksesta” ilmastokriisin torjunnassa. Ohisalon sanavalinta on historiallisesti mielenkiintoinen. Kiinassa 1950-1960-lukujen taitteessa toteutettu ”Suuri harppaus” oli poliittinen hanke, joka johti nälänhätään ja joukkokuolemiin.
Tukea tarvitaan EU-paketin kaatamiseksi
Vanhanen puhui tiedotustilaisuudessa pilareista, kestävän kasvun ohjelmasta, tutkimus- ja innovaatiopanostuksista, digitalisaatiosta ja vihreästä siirtymästä.
Vanhasen ja vihreiden ministerien mehustelu EU-rahoilla on silti ennenaikaista, sillä eduskunta ei ole vielä hyväksynyt elvytyspakettia. Perustuslakivaliokunnalta odotetaan lähiaikoina ratkaisua siitä, voidaanko elvytyspaketti hyväksyä yksinkertaisella äänten enemmistöllä vai vaaditaanko tukea myös oppositiosta.
Perussuomalaiset vastustavat yksimielisesti elvytyspakettia, kuten myös kristillisdemokraatit ja Liike Nyt. Elvytyspaketti kasvattaa Suomen veronmaksajien rasitusta vuosikymmeniksi eteenpäin, ja siitä seuraa veronmaksajille useiden miljardien tappiot.
Paketin kaatamiseen tarvitaan kuitenkin myös tukea kokoomukselta, jonka linja on ollut ikävän epämääräinen. Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ole osannut sanoa kantaansa elvytyspakettiin. Samaan aikaan useat kokoomuksen kansanedustajat, kuten Terhi Koulumies ja Pia Kauma, ovat kuitenkin tyrmänneet hankkeen.
Suomi kiristää verotusta Italian ja Espanjan puolesta?
EU-elvytyspaketti tarkoittaa järjestelyä, jossa Euroopan unioni ottaa oman budjettinsa ulkopuolella olevan rahaston kautta lainaa 750 miljardia ja rahat jaetaan jäsenvaltioille, osin avustuksina ja osin lainoina. Elvytyspaketin suurimpia edunsaajia ovat Italia ja Espanja.
Suomi saa EU-elvytyspaketista muutaman miljardin ja maksaa takaisin ainakin 6,6 miljardia euroa korkoineen vuoteen 2058 saakka, eli Suomi on paketin nettohäviäjä. Käytännössä Suomi joutuu kiristämään verotustaan elvyttääkseen taloutensa huonosti hoitaneita eteläisen Euroopan maita.
Hallitus perustelee elvytyspakettia sillä, että Etelä-Euroopan maiden elvyttäminen lahjarahalla olisi tärkeää Suomen viennille, vaikka vaikutuksista Suomen vientiin ei ole näyttöä eikä vaikutusarviota.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on useaan otteeseen varoittanut siitä, että elvytyspaketista seuraavat vastuut voivat olla kohtalokkaat Suomen julkiselle taloudelle ja suomalaisille veronmaksajille.
– Suomen etu ei ole jäsenyys sellaisessa unionissa, joka rikkoo sääntöjään, nakertaa jäsenmaiden kansalaisten mahdollisuutta vaikuttaa itseään koskeviin asioihin ja tekee veloista ja vastuista yhteisiä. Jos Suomi haluaa olla kokoaan suurempi vaikuttaja, sen on torjuttava tämä paketti ja ilmoitettava, että raja on nyt tullut vastaan. Jonkun on näytettävä esimerkkiä, Halla-aho sanoi kuukausi sitten eduskunnassa elvytyspakettia koskevassa välikysymyskeskustelussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-elvytyspaketti Krista Mikkonen veronkiristykset ministerit rahanjako Maria Ohisalo Matti Vanhanen Nettomaksaja Petteri Orpo Suomi vihreät perussuomalaiset Italia hallitus Espanja Jussi Halla-aho eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset jätti Sanna Marinin hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista – Tavio vertaa hanketta tuhopolttoon: ”Kaikkien aikojen huonoin diili”

Halla-aho: EU-elvytyspaketti ei jää kertaluonteiseksi – “Vain Suomessa päättäjät pettävät itseään tai ainakin kansalaisia”

Euroopan unioni siirtyy yhteiseen velkaan ja liittovaltion suuntaan – ”Puheet Suomen viennin elvyttämisestä EU-paketilla ovat pötyä”

PS: Suomen on torjuttava EU:n tukipaketti – ”Raja on tullut vastaan ja jonkun on näytettävä esimerkkiä”

Taloustieteen emeritusprofessori Virén valtioneuvoston EU-elvytyspaketin saldosta: “Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että elvytysvaikutus on nolla”

EU:n elvytysrahat lentämässä taivaan tuuliin – Koponen: “Tämä on täyttä hulluutta”

Työelämäprofessori Pikkarainen: Elvytyspaketti ei ratkaise Italian velkaongelmaa

Espanjalaisille nelipäiväinen työviikko – suomalaisten veronmaksajien rahoilla

Antikainen: Huijasiko pääministeri Marin Suomen osaksi tulonsiirtounionia?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.