Sdp:n Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. toukokuuta 2016. Eduskunta pääsi pureksimaan valtion omistajapolitiikan linjauksia, kun pääministeri Juha Sipilä antoi pääministerin ilmoituksen valtion omistajaohjauspolitiikasta.
Eduskunnassa puitiin omistajapolitiikaa, SDP:n tekopyhä huoli omaisuuden myynnistä hämmästytti
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pani myyntipuheilla pelotelleen punavihreän opposition reippaasti ruotuun, kun eduskunta väitteli hallituksen tiedonannosta valtion omistajapolitiikasta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli valittanut, kuinka etenkin Fortumin myynti olisi ollut virhe. Soini tarttui tähän.
– Varapääministerinä sanon kolme pointtia: Caruna ja Fingrid: Te, SDP ja Fingrid teitte virheen Fingridin kohdalla. Me korjasimme sen. Te edustaja Arhinmäki olitte hallituksessa ja ette pystyneet estämään, ei voima riittänyt. Perussuomalaisilla voima riitti! Tämä ero on kansandemokratian ja demokratian välinen – samoin kuin pakkopaidan ja paidan välillä, Soini sivalsi nostaen salin raikuvaan nauruun.
Soini jatkoi veronkierron vastustamisesta suunnaten kärkensä vasemmiston ohella vihreisiin.
– Mitä sitten tulee veronkiertoon ja verojalanjälkeen: tämä hallitus tilkitsee ja tukkii ja kirjoittaa periaatteisiinsa, että verot maksetaan siellä, missä tulos tulee ja veronkierto kielletään. Miksi te ette tehneet mitään? Vasemmisto ja vihreät ovat puhuneet pää märkänä, että kuinka tähän pitää puuttua. Te ette tehneet mitään. Vihreillä oli oma omistajaohjauksen ministeri niin kauan kuin te hallitustyötä kestitte. Ettekä tehneet yhtään mitään. Nyt tämä hallitus perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen johdolla teki ne asiat, joista te ette edes kehdanneet puhua.
Johanna Karimäki (vihr.) puolustautui, että maakohtainen raportointi tuli kyllä vihreiden aloitteesta ja siitä annettiin ohjeet. Hän kysyi, aikooko hallitus parantaa sitä, kun ohjeet on todettu puutteellisiksi.
Kokoomuksen Harri Jaskari arveli, että hänen nähdäkseen vasemmistoliitto katsoo menneisyyteen ja vastustaa kaikenlaisia muutoksia. Hän arveli, että kun Fortumin arvo on myynnin jälkeen noussut, olisiko siinä ollut osuutta uusien omistajien suurella osaamisella, joka on saanut arvon nousemaan aiempaa nopeammin?
Vanhanen: Oppositiopuolueiden hirmukaupat
Keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen listasi myös nykyisen opposition synnit valtion omaisuuden myynnissä.
– Kevään aikana vasemmisto on esittänyt valtavia syytöksiä siitä, että hallitus panee maata myyntikuntoon. Ihmettelin mistä se johtuu, nyt sen oivalsin: aina kun olette tulleet hallitukseen, silloin on todella myyty, Vanhanen sivalsi.
Viimeisen 25 vuoden aikana SDP on myynyt valtion omaisuutta 15 miljardin edestä, vihreät lähes 15 miljardin ja vasemmistoliittokin 13 miljardin edestä.
– Vasemmistoliitolla oli yli miljardin vuodessa vauhti aina kun olitte hallituksessa. Myös historialla pitäisi olla vaikutusta, kun ennakoidaan tulevaisuutta, Vanhanen huomautti.
Nesteen huoltovarmuus on varmoissa käsissä
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) moitti hänkin vasemmistoa. Häntä hämmästytti vasemmiston ja vihreiden voimakas kritiikki ja SDP:n tekopyhäkin huoli omaisuuden myynnistä.
– Se ei ole kovin uskottavaa. Kaikki nämä puolueet ovat kuitenkin vastuussa Fortumin sähköverkon myynnistä. Monen yhtiön kohdalla, kuten Finnair, Gasum, Fingrid, valtio säilyttää enemmistön. Ja Neste tulee esille nimenomaan huoltovarmuuskysymyksenä, joka ei ole ongelmallinen. Siinä tilanteessa kun Nestettä tarvitaan huoltovarmuuskysymyksenä, Nesteen varastot ovat käytössä, oli omistus 30 tai 50 prosenttia, Turunen laski.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Johanna Karimäki Harri Jaskari Matti Vanhanen Antti Rinne Omistajaohjaus Paavo Arhinmäki Kaj Turunen Timo Soini
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää