Eduskunnassa keskusteltiin ruoka- ja kehitysavusta. Keskustelun edetessä nähtiin kova riita rahojen suuntaamisesta kehitysmaiden ja kotimaan omien köyhien välille.
SDP:n Tuula Väätäinen sanoi ensin pitävänsä jopa edesvastuuttomana perussuomalaisten esitystä siirtää kehitysavun maksaminen yksityisille kansalaisille. Perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala (kuvassa) vastasi tähän, että kehitysavulla on ilman muuta oma roolinsa ja hän oli samaa mieltä ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kanssa siitä, että naisten aseman parantaminen on ehto kehitysavun onnistumiselle.
– Mutta jos te uskotte kehitysapuun, niin te uskotte myös, että ihmiset maksavat, Saarakkala totesi.
Kehitysapu ei
irrallaan taloudesta
Saarakkala korosti, ettei kehitysapua voi tarkastella kokonaan irrallaan muusta taloudesta. Eikä kansalaisten mielipidettä voi jättää huomiotta kehitysavun määrää arvioitaessa tiukassa taloustilanteessa.
– 90 prosenttia kansalaisista kannattaa kehitysavun vähentämistä, Saarakkala muistutti.
Kansainväliset sitoumukset
eivät ohita kotimaisia
Perussuomalaisten Pentti Oinonen sanoi yleisessä tiedossa olevan, että kehitysapu joutuu usein sivullisten taskuihin.
– Suomeen on samaan aikaan syntynyt uudenlainen kurjalisto, leipäjonot kasvavat. Jos kehitysapu menee jatkossakin vääriin käsiin, ehdotan kehitysvarojen jakamista Suomen omille köyhille, Oinonen vetosi.
Saarakkala totesi, ettei Suomi voi nykyisessä taloustilanteessa tarkastella kansainvälisiä sitoumuksia kokonaan irrallaan taloustilanteesta ja kotimaisista sitoumuksista.
– Valtiontaloudessa meillä on monia kytkentöjä esimerkiksi lapsiperheisiin ja köyhiin. Emme voi asettaa kansainvälisiä sitoumuksia paremmalle sijalle, Saarakkala vetosi.
Rahat poppamiesten taskuihin?
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne oli soimannut perussuomalaisten linjauksia erikseen ja jyrkästi. Oinonen vastasi siihen.
– Kehotan Kalliorinnettä menemään ruokajonoon ja sanomaan, että meidän mielestämme nämäkin paketit kannattaisi jakaa mieluummin kehitysmaiden köyhille. Katsokaapa, kauanko viihdytte siellä jonossa, Oinonen kehotti.
Vasemmistoliiton Silvia Modig kimpaantui tästä ja sanoi käyneensä itse ruokajonossa pari viikkoa sitten. Hän ihmetteli, kuinka perussuomalaiset ajavat kehitysmaiden ja Suomen köyhiä vastakkain. Oinonenkin ojensi kättä kiistakumppaneille tunnelman rauhoituttua.
– Tarkoitin sitä, etteivät suomalaiset rahat menisi poppamiesten taskuun. Jos ne menevät hätää kärsivien hyväksi mihin päin maailmaa tahansa, on se hyväksyttävää, Oinonen puntaroi.