
Eduskunnassa jäi epäselväksi: Mistä oppositio säästäisi?
Eduskunta kiisteli tiistaina kiivaasti leikkausten kohdistamisesta. Oppositio moitti esimerkiksi koulutukseen tehtäviä leikkauksia. Tähän vastasi perussuomalaisten Kimmo Kivelä.
– Tuskin täällä salissa on ketään, joka ei koe kipeinä näitä koulutuksen leikkauksia, mutta vaihtoehtoa ei ole esitetty. Mistä sitten leikattaisiin? Samalla meidän on kuitenkin muistettava, että koko 2000- luvun ajan korkeakoulubudjetti on lähes tuplaantunut.
– Jotenkin kuvaavaa on, että kun Helsingin yliopiston rajut irtisanomiset toteutettiin, niin kaksi kolmasosaa lähti hallinnosta. Kaksi viikkoa sitten tapasin tuntemani näyttelijän, joka kertoi Teatterikorkeakoulusta 1970-luvulta: opiskelijamäärä oli tuolloin suunnilleen sama kuin tänä päivänä, mutta silloin hallinnossa oli seitsemän ihmistä, nyt noin sata. Kyllähän tämä jotakin kertoo vinoutumista, Kivelä sanoi.
PS varoitti Caruna-kaupasta
Keskusteluissa puitiin myös sähkönsiirron myyntiä Carunalle.
– Perussuomalaiset varoittivat tästä ratkaisusta, joka päädyttiin tekemään. Yksityistä monopolia hyvin harvoin kannattaa tuoda julkisen monopolin tilaan. Tämä on nyt jälleen kerran todistettu. Emme osallistuneet elintärkeän kansallisomaisuuden myyntiin, Terho korosti.
Ketään ei jätetä
Terho myönsi, että ajat ovat karmeat ja hallitus joutuu tekemään kovia päätöksiä.
– Mutta kaikkein tärkein periaate säilyy: mahdollisuuksien tasa-arvo on Suomessa tinkimätön. Mahdollisuuksien tasa-arvon kautta syntyy toivo. Ja toiseksi: ketään ei jätetä jälkeen. Ei yhtäkään ihmistä. Kaikki kuuluvat tähän suomalaiseen projektiin ja yhteiskuntaan. Siitä syntyy turva.
– Työstä syntyy hyvinvointi, jonka päälle koko hyvinvointiyhteiskunta valetaan. Ja isänmaallisuudesta syntyy yhteishenki, jolla me yhdessä käännämme Suomen suunnan. Kaiken alusta ja perusta on meidän kykymme ja halumme uudistua tässä vaikeassa tilanteessa: kyky uudistaa talous- ja maahanmuuttopolitiikkaamme, kyky tehdä sosiaali- ja terveysalan uudistukset, kyky siirtyä eteenpäin ja vastata niihin haasteisiin, joita itse olemme itsellemme hyväksyneet EU:hun liittymisen myötä, Terho sanoi.
Turhaa huutelua
Kokoomuksen Ben Zyskowicz kovisteli oppositiota kevyistä ja katteettomista puheista.
– Nämä opposition säästöihin kohdistamat arvostelut ovat turhaa tuuleen huutelua, kun ei rehellisesti olla valmiita ilmoittamaan, mistä sen sijaan otettaisiin. Nämä Rinne ja kumppanit sanovat, ettei tarvitse säästää ja kaikille voidaan antaa rahaa ja hyvin menee. Se on ihan huuhaata, Zyskowicz syytti.
Hallitusta tuettiinkin: Carl Haglund (r.) ihmetteli paikallisesta sopimisesta käytävää keskustelua.
– Ruotsissa se toimii. Suomen keskustelukulttuuri on tässä asiassa ihmeellinen. Toivon, että hallitus löytäisi asiassa keinot, Haglund esitti.
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) totesi, että Suomi on Kreikan tiellä – ei velan määrässä vaan sen ottotahdissa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli asiasta samaa mieltä.
– Kuten Turunen totesi, velkaantumisvauhtimme on ongelma.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Terho: Tämän on oltava toiminnan vuosi

Lindström kannattaa paikallista sopimista ja henkilöstön aseman vahvistamista: “Toivon, että tulosta syntyy sopimisen kautta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
