Eduskunnassa jäi epäselväksi: Mistä oppositio säästäisi?
Eduskunta kiisteli tiistaina kiivaasti leikkausten kohdistamisesta. Oppositio moitti esimerkiksi koulutukseen tehtäviä leikkauksia. Tähän vastasi perussuomalaisten Kimmo Kivelä.
– Tuskin täällä salissa on ketään, joka ei koe kipeinä näitä koulutuksen leikkauksia, mutta vaihtoehtoa ei ole esitetty. Mistä sitten leikattaisiin? Samalla meidän on kuitenkin muistettava, että koko 2000- luvun ajan korkeakoulubudjetti on lähes tuplaantunut.
– Jotenkin kuvaavaa on, että kun Helsingin yliopiston rajut irtisanomiset toteutettiin, niin kaksi kolmasosaa lähti hallinnosta. Kaksi viikkoa sitten tapasin tuntemani näyttelijän, joka kertoi Teatterikorkeakoulusta 1970-luvulta: opiskelijamäärä oli tuolloin suunnilleen sama kuin tänä päivänä, mutta silloin hallinnossa oli seitsemän ihmistä, nyt noin sata. Kyllähän tämä jotakin kertoo vinoutumista, Kivelä sanoi.
PS varoitti Caruna-kaupasta
Keskusteluissa puitiin myös sähkönsiirron myyntiä Carunalle.
– Perussuomalaiset varoittivat tästä ratkaisusta, joka päädyttiin tekemään. Yksityistä monopolia hyvin harvoin kannattaa tuoda julkisen monopolin tilaan. Tämä on nyt jälleen kerran todistettu. Emme osallistuneet elintärkeän kansallisomaisuuden myyntiin, Terho korosti.
Ketään ei jätetä
Terho myönsi, että ajat ovat karmeat ja hallitus joutuu tekemään kovia päätöksiä.
– Mutta kaikkein tärkein periaate säilyy: mahdollisuuksien tasa-arvo on Suomessa tinkimätön. Mahdollisuuksien tasa-arvon kautta syntyy toivo. Ja toiseksi: ketään ei jätetä jälkeen. Ei yhtäkään ihmistä. Kaikki kuuluvat tähän suomalaiseen projektiin ja yhteiskuntaan. Siitä syntyy turva.
– Työstä syntyy hyvinvointi, jonka päälle koko hyvinvointiyhteiskunta valetaan. Ja isänmaallisuudesta syntyy yhteishenki, jolla me yhdessä käännämme Suomen suunnan. Kaiken alusta ja perusta on meidän kykymme ja halumme uudistua tässä vaikeassa tilanteessa: kyky uudistaa talous- ja maahanmuuttopolitiikkaamme, kyky tehdä sosiaali- ja terveysalan uudistukset, kyky siirtyä eteenpäin ja vastata niihin haasteisiin, joita itse olemme itsellemme hyväksyneet EU:hun liittymisen myötä, Terho sanoi.
Turhaa huutelua
Kokoomuksen Ben Zyskowicz kovisteli oppositiota kevyistä ja katteettomista puheista.
– Nämä opposition säästöihin kohdistamat arvostelut ovat turhaa tuuleen huutelua, kun ei rehellisesti olla valmiita ilmoittamaan, mistä sen sijaan otettaisiin. Nämä Rinne ja kumppanit sanovat, ettei tarvitse säästää ja kaikille voidaan antaa rahaa ja hyvin menee. Se on ihan huuhaata, Zyskowicz syytti.
Hallitusta tuettiinkin: Carl Haglund (r.) ihmetteli paikallisesta sopimisesta käytävää keskustelua.
– Ruotsissa se toimii. Suomen keskustelukulttuuri on tässä asiassa ihmeellinen. Toivon, että hallitus löytäisi asiassa keinot, Haglund esitti.
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) totesi, että Suomi on Kreikan tiellä – ei velan määrässä vaan sen ottotahdissa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli asiasta samaa mieltä.
– Kuten Turunen totesi, velkaantumisvauhtimme on ongelma.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Terho: Tämän on oltava toiminnan vuosi
Lindström kannattaa paikallista sopimista ja henkilöstön aseman vahvistamista: “Toivon, että tulosta syntyy sopimisen kautta”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.