Julkisuuspelissä oppositio jää usein hallituksen varjoon. Eduskunnan suullisen kyselytunnin tarkoituksena onkin se, että oppositio pääsee haastamaan hallitusta ja kysymään siltä ajankohtaisista asioista. Kyselytunnit televisioidaan suorana lähetyksenä joka torstai kello 16.00 – 16.55, joten puolueet saavat ilmaista TV-aikaa 55 minuuttia. Näin tapahtui myös marraskuun viimeisenä torstaina.
Suullisen kyselytunnin kysymykset ja vastaukset saavat kestää korkeintaan 60 sekuntia, mikä rajoittaa huomattavasti kysymysten esittäjiä, eli yleensä oppositiopuolueita, kun he selostavat itse asiaa ja esittävät lopuksi kysymyksen ministerille. Yleensä puhemies ensiksi koputtaa nuijallaan pöytää kun minuutin raja on täyttynyt. Jos puhuja ei noteeraa koputusta, puhemies huomauttaa puheajan päättymisestä. Koko puheenvuoro lätsähtää, jos puhemies puhuu sen päälle.
Ministereiden kohdalla minuutin säännöstä lipsuttiin pahemman kerran marraskuun viimeisellä kyselytunnilla. Pääministeri Jyrki Kataisen vastaukset kestivät 1,20 minuuttia, 1,03 minuuttia, 1,20 minuuttia ja seuraavat vastaukset 1,22 minuuttia, 1,10 minuuttia, 1,15 minuuttia ja 1,19 minuuttia. Puhemies Eero Heinäluoma ei muistuttanut kertaakaan kokoomuslaista pääministeriä pysymään yhteisten pelisääntöjen mukaisessa minuutin pituisessa vastausajassa, koputusta kylläkin kuului pari kertaa.
Kun demareiden opetusministeri Jukka Gustafsson pääsi vauhtiin, kesti hänen ensimmäinen vastauksensa 1,30 minuuttia, seuraavat Gustafssonin vastaukset veivät aikaa 1,20 minuuttia, 1,35 minuuttia, 1,22 minuuttia, 1,08 minuuttia, 1,05 minuuttia ja 1,35 minuuttia. Puhemies koputteli muutaman kerran opetusministerille, mutta vain viimeisen puheenvuoron jälkeen puhemies kiinnitti ministerin huomiota minuutin aikarajoitukseen.
Demareiden työministeri Lauri Ihalainen puolestaan teki ehkä kaikkien aikojen ennätyksen vastausaikojen ylityksissä. Ihalaisen vastaukset kestivät 1,20 minuuttia, 1,47 minuuttia ja 1,30 minuuttia. Puhemies Heinäluoma ei huomauttanut Ihalaista kertaakaan reippaista aikataulujen ylityksistä, mutta sentään koputteli pari kertaa nuijalla.
Vihreiden ympäristöministeri Ville Niinistön vastauksen aikana puhemies alkoi koputella nuijalla pöytään ja puhemies jopa keskeytti Niinistön vastauspuheenvuoron 1,15 minuutin kohdalla.
Edellä kuvatun ja aikaisempien vastaavien kokemusten johdosta kirjoitankin joulupukille, että hän toisi puhemiehelle lahjaksi uuden, kaikille ministereille ja kansanedustajille samassa tahdissa käyvän kellon.
Teksti: Pirkko Ruohonen-Lerner, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän pj.
Kuva: PS kuvatoimitus