MATTI MATIKAINEN
Eduskunnan puhemies Halla-aho lupaa puolustaa kansanedustajien perustuslaillista puheoikeutta: ”Eduskunta ei ole tarkkailuluokka tai euroviisukarsinta”
Eduskunnan toimintaa yhdessä puhemiesneuvoston kanssa johtava eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho sanoo, että edustuksellisessa demokratiassa eduskuntalaitos on asemaltaan ”pyhistä pyhin”, eikä puhemiehen tehtävä ole ryhtyä arvioimaan eduskunnan puhekulttuuria. Halla-aho toivoo, että kansalaisilta saamansa mandaatin nojalla edustajat tuovat salissa äänestäjilleen tärkeitä asioita esiin.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho katsoo, että rajoittamattoman puheoikeuden turvaaminen eduskunnan salikeskustelussa on puhemiehen tärkein tehtävä. Halla-aho ei aio ryhtyä puheiden makutuomariksi.
Halla-aho sanoo, että eduskunta ei ole tarkkailuluokka tai euroviisukarsinta, jossa puhemiehen tehtävänä olisi antaa kansanedustajille pisteitä.
– Puhemiehen ensisijaisena tehtävänä on turvata kansanedustajien perustuslaillinen oikeus tuoda keskusteluun niitä kantoja, joita esittämään kansa on edustajan tehtäväänsä äänestänyt.
Toivoo hyvää keskustelukulttuuria
Huomenna eduskunta käsittelee hallituksen tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi ja keskustelee siitä.
Aiheen käsittelyyn Halla-aho toivoo edustajilta arvokasta käytöstä ja samalla muistuttaa, että aiheeseen liittyy erilaisia näkemyksiä.
– Toivon, että kansanedustajat, oman kansalaisilta saamansa mandaatin nojalla, tuovat keskusteluun niitä näkemyksiä, jotka ovat tärkeitä heille itselleen ja äänestäjille.
– Tietenkin toivon, että noudatamme hyvää keskustelukulttuuria, emmekä ala kyseenalaistamaan eri mieltä olevien ihmisten mielipiteiden legitimiteettiä, vaan hyväksymme erilaiset mielipiteet kuuluvaksi demokratiaan ja moniarvoiseen yhteiskuntaan.
Puhemies puolustaa eduskuntaa instituutiona
Repivän vastakkainasettelun estämiseksi ja erilaisten mielipiteiden kunnioittamista varten Halla-aho antaa evästyksen huomiseen keskusteluun.
– Toivon, että jokainen edustaja – sen sijaan että hyökkää muiden puheoikeutta vastaan – pikemminkin pyrkii vakuuttamaan yleisön omilla argumenteillaan siitä, että oma näkemys on vastakkaista näkemystä parempi.
Halla-aho toteaa, että vaikka eduskunnan puhemiehen tehtävänä ei olekaan kommentoida päivänpolitiikkaa, puhemies kuitenkin puolustaa eduskuntaa instituutiona ja kansanedustajia.
Halla-aho kirjoitti äskettäin Twitterissa pitävänsä huolestuttavana järjestöjen ja urheiluseurojen osallistumista mielenosoitukseen, jossa vaadittiin ministereiden tappamista.
– Jos kaduilla vaaditaan vaaleilla valittujen poliitikkojen päiden katkomista tai heilutellaan totalitaarista järjestelmää tukevia symboleja, katson, että tehtäviini kuuluu ottaa asiaan kantaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Puhemies Halla-aho: Suomen ja Viron suhteet ovat nyt läheisemmät kuin koskaan – “Venäjän hyökkäyssota alleviivaa tarvetta vahvemmalle yhteistyölle monella alalla”
Halla-ahon mukaan ulkopoliittisessa johdossa ei saisi olla naiiviutta ja sinisilmäisyyttä – ”Presidentin on tunnistettava, mitä ympärillä tapahtuu”
Susijengi ilmoittautui tukijoukoiksi mielenosoitukseen, jossa vaadittiin ministereiden tappamista – Halla-aho: “huolestuttavaa”
Presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon toteamukset olleet usein edellä aikaansa – varoitti jo vuosia sitten Kiinan uhasta ja Venäjän energiariippuvuuden vaaroista
Puhemies Halla-aho tapasi Yhdysvaltain ulkopoliittista johtoa: “Meidän täytyy löytää keinot tuoda teollista tuotantoamme Kiinasta takaisin Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan”
Hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi – oppositio on jättänyt läksynsä lukematta
Venäjän hyökkäyssota hallitsi Suomen ja Ukrainan puhemiesten keskusteluja – Halla-aho: ”Tukemme Ukrainalle on vankkumaton”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää