Artikkeli kuva

MATTI MATIKAINEN

Eduskunnan puhemieheksi valittu Halla-aho: ”Keskustelu, joka kunnioittaa myös omista poikkeavia mielipiteitä ja arvoja, voi viedä meitä lähemmäs yhteisiä näkemyksiä”

21.06.2023 |14:28

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho valittiin tänään odotetusti eduskunnan puhemieheksi 134 äänellä. Valintansa jälkeen pitämässään puheessa Halla-aho muistutti kansanedustajien oikeudesta ja velvollisuudesta tuoda eduskuntakeskusteluun niitä arvoja, mielipiteitä ja näkemyksiä, jotka kansa on heidät sinne äänestänyt edustamaan ja edistämään.

Koska kansanedustaja edustaa kansaa, on hänen puhe- ja toimintavapautensa kyseenalaistaminen kansan puhevapauden kyseenalaistamista, tapahtui se sitten muiden instituutioiden, ulkoisten makutuomarien tai edustajatoverien taholta. Perustuslain 29 §:n mukaan edustaja on toimessaan velvollinen noudattamaan oikeutta, totuutta ja perustuslakia.

– Totuuden noudattaminen voidaan tässä ymmärtää esimerkiksi siten, että ei ymmärretä eri mieltä olevien sanomisia tahallisesti väärin eikä rakenneta niistä irvikuvia. Oikeuden, totuuden ja perustuslain lisäksi edustajaa eivät sido muut määräykset, kertoi tuore eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.

Perustuslain takaama mielipiteenvapaus

Perustuslain 30 § antaa kansanedustajalle koskemattomuuden hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden osalta. 31 § takaa hänelle oikeuden puhua vapaasti kaikista keskusteltavana olevista asioista. Halla-aho pitää näitä oikeuksia välttämättöminä moniarvoisen demokratian toteutumisen kannalta, ja hän tulee niitä puhemiehenä myös puolustamaan jokaisen edustajan kohdalla yhtäläisesti.

– Sama 31 § edellyttää, että edustaja esiintyy vakaasti, arvokkaasti ja loukkaamatta toista henkilöä. Suomessa parlamentaarinen keskustelu on onneksi varsin sivistynyttä ja rauhallista verrattuna joihinkin muihin maihin, joissa saatetaan ottaa nyrkitkin avuksi. Ehkä juuri tämän sovinnaisuuden vuoksi vakauden ja arvokkuuden loukkauksia nähdään toisinaan sellaisessakin, mitä jossakin muualla pidettäisiin täysin normaalina poliittisena debattina, Halla-aho pohti.

Lopulta enemmistö ratkaisee

Kansanedustajalla on oikeus olla tulematta loukatuksi, mutta myös velvollisuus olla loukkaantumatta toisten edustajien arvoista ja mielipiteistä, vaikka itse kokisi ne vieraiksi, vääriksi tai vastenmielisiksi. Juuri eduskunta on se paikka, jonne kuuluvat kaikki riittävää kannatusta nauttivat arvot ja laillisuuteen sitoutuneet mielipiteet.

– Keskustelu, joka kunnioittaa myös omista poikkeavia mielipiteitä ja arvoja, voi viedä meitä lähemmäs yhteisiä näkemyksiä, mutta jos sellaisia ei löydy, niin lopulta enemmistö ratkaisee. Näin toimii demokratia, ja näin on hyvä, Halla-aho päätti puheenvuoronsa.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää