Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän jäsenet Niikko ja Östman: Israelin ja lähialueiden konfliktin uutisointi kaipaa perspektiiviä
Lyhytnäköinen uutisointi Lähi-idän konfliktista voi nostaa juutalaisvihaa myös Euroopassa, toteavat kansanedustajat Mika Niikko (ps.) ja Peter Östman (kd.).
– Kannamme huolta Israelin ja lähialueiden konfliktiin liittyvästä uutisoinnista. Konfliktin ymmärtäminen vaatisi enemmän tapahtumien taustoittamista ja tapahtumaketjujen syvällisempää avaamista, sanovat kansanedustajat yhteisessä tiedotteessaan.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman huomauttaa, että tätä lyhytjänteisyyttä ei esiinny vain Suomen tiedotusvälineissä, vaan myös kansainvälisissä uutistoimistoissa, mistä suomalaiset mediat poimivat juttunsa.
– Ymmärrys siitä, mitä on tapahtunut pidemmällä aikavälillä, miksi eri toimijat toimivat ja mitä ne lopulta tavoittelevat, jää vajaaksi, toteaa Östman.
Viime viikolla uutisoitiin Israelin iskuista Gazaan ja Damaskokseen sekä palestiinalaisjärjestöjen vastaiskuista. Yle uutisoi 14.11.2019 seuraavasti: ”Tämänkertainen väkivalta käynnistyi toissa päivänä tiistaina, kun Israel teki ilmaiskut Gazaan ja Damaskokseen. Iskujen kohteina oli Islamilaisen Jihadin johtajat.”
Tarkoitus herättää vihaa
Perussuomalaisten Mika Niikko tuo esiin, että uutisesta puuttui tieto siitä, mitä tapahtui ensin. Islamilainen Jihad -järjestö, jonka aseellista siipeä nyt surmattu Baha Abu al-Ata komensi, ampui raketteja kohti Sderotin kaupunkia reilu kaksi viikkoa sitten. Israelin kyseistä terroristijohtajaa kohtaan suunnattuun iskuun vastattiin rakettisateella. Raketit olisivat olleet tuhoisia, mikäli Israelin ilmapuolustus ei olisi toiminut.
– Islamilainen Jihad ja muut terroristijärjestöt pyrkivät uhkailulla, propagandatoimilla, pienillä terroristi-iskuilla ja varustelulla provosoimaan Israelin iskuihin ja kun Israel sitten iskee, se saadaan näyttämään koko maailman silmissä konfrontaation aloittajalta ja pahimmillaan ainoalta syylliseltä ongelmiin. Kun sama toistuu mediassa vuodesta toiseen, tämä nostattaa yleistä vihaa juutalaisia kohtaan Euroopassa asti.
– Islamilainen Jihad -järjestö ampuu rakettejaan tarkoituksellisesti Israelin siviilikohteisiin, mikä on kansainvälisen lain mukaan sotarikos. Valitettavasti tämä, samoin kuin epäonnistuneet iskut ja tihutyöt, kuten viljelysten tuhopoltot, jäävät yleensä medialta raportoimatta, toteaa Niikko.
Toiminta tuomittava välittömästi
Syyriassa toimiva Jihad on tiiviissä kytköksessä Iraniin ja Iran myös rahoittaa sitä. Iranin hengelliset ja poliittiset johtajat ovat selkeästi ilmaisseet tavoittelevansa Israelin valtion tuhoamista.
Sekä Niikko että Östman ilmaisevat huolensa siitä, että myös Suomessa juutalaiseen yhteisöön kohdistuvat uhkaukset ja vahingonteot ovat lisääntyneet.
– Hakaristiliput, juutalaisvihamieliset tarrat ja Israelin suurlähetystön lasien rikkominen ovat viimeaikojen osoitus huolestuttavasta kehityksestä. Meidän tulee tuomita tällainen toiminta välittömästi ja osoittaa teoillamme, ettei antisemitismille ole Suomessa sijaa, painottavat Niikko ja Östman tiedotteessaan.
Artikkelia on korjattu Östmanin nimen osalta 18.11.2019 klo 16.55.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Euroopan unionin perusoikeusviraston laaja antisemitismitutkimus vuodelta 2018: Äärimuslimit ovat suurin tunnistettu juutalaisvihaan syyllistyvä ryhmä
Mitä Saksassa oikein tapahtuu – vasemmisto flirttailee juutalaisvihalla ja syyttää ihmisvihamielisyydestä konservatiiveja
Yhdysvaltain demokraattipuolueen rivejä repii moni ristiriita – Newyorkilaista puolueaktiivia hiertää puolueen vasemmistolaisuus sekä Israel-vastaisuus
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.