SUOMEN UUTISET
Economist: Miten turvapaikkakriisi saadaan hallintaan?
The Economist ehdotti helmikuun 6. päivänä julkaistussa pääkirjoituksessaan, miten EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttokriisi saadaan hallintaan.
Maahanmuuton kasvusta on tullut EU:n suurin ongelma, joka saattaa kärjistyä edelleen tänä ja tulevina vuosina. Lehden ehdotus on yleisellä tasolla, että Euroopan unionille tulee saada asiassa yhteinen ja johdonmukainen linja. Pakolaisia joudutaan ottamaan vastaan, mutta lukumäärää tulee voida säännöstellä tehokkaasti. Ylisuuri määrä pakolaisia aiheuttaisi EU:lle vakavia poliittisia ongelmia.
Saksan liittokansleri Angela Merkel on yrittänyt ajaa yhteistä linjausta, mutta on epäonnistunut. Mikäli yhteistä politiikkaa ei saada aikaan, Saksa tulee tiukentamaan kantaansa ja aloittamaan tiukan rajakontrollin.
Tehokkaasti säädelty pakolaisten virta edellyttää unionilta kolmea toimenpidettä.
Ensinnäkin, EU:n tulisi rajoittaa niin sanottuja ”työntötekijöitä”, jotka rohkaisevat ihmisiä riskeeraamaan jopa henkensä päästäkseen pois kriisialueilta, erityisesti Irakista ja Syyriasta. EU:n tulisi lisätä taloudellista apua suoraan kriisimaihin, mutta myös pakolaisleireihin Turkissa, Jordanissa ja Libanonissa. Apua tulisi antaa ruokaan ja asumiseen, mutta myös muihin tarpeisiin kuten koulutukseen. Työllistymistä tulisi näissä maissa edistää.
Toiseksi, turvapaikanhakijat tulisi tarkastaa ja seuloa jo Lähi-Idän keskuksissa ja lisäksi Euroopan sisääntulopisteissä eli niin sanotuissa hotspoteissa. Tällaisia olisi lähinnä Italiassa ja Kreikassa. Turvapaikanhakijoiksi pyrkivät tulisi saada rekisteröitymään mahdollisimman lähellä kotejansa eli Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa. Ne, jotka tulevat veneillä Euroopan puolelle ilman tätä rekisteröitymistä, tulisi palauttaa lähtöpaikkaansa. Tämä olisi vaativa ja kallis prosessi, siksi koko EU:n tulisikin osallistua kustannuksiin.
Kolmanneksi, pakolaisten tulisi pysyä paikallaan siihen saakka, että heidän turvapaikkahakemuksensa on käsitelty. Eli ensin tulisi suorittaa rekisteröinti lähtöpaikassa ja sitten turvapaikkahakemuksen käsittely esimerkiksi Italiassa tai Kreikassa tai muussa paikassa Euroopassa, johon hakijat saapuvat. Rekisteröinnin perustarkoitus olisi todentaa henkilöllisyys ja kotipaikka, josta henkilö on lähtenyt liikkeelle.
Lehti toteaa, että kaikki kolme vaihetta ovat vaativia ja niiden toteuttamiseen sisältyy paljon ongelmia. Kaikki tulijat, jotka eivät ole rekisteröityneet ja joiden turvapaikkahakemusta ei ole hyväksytty, tulisikin palauttaa takaisin.
Toistaiseksi pakolaiset ovat tulleet Euroopan puolelle ensin Italiaan ja Kreikkaan sekä entistä enemmän Makedoniaan ja näistä maista lähteneet nopeasti matkalle muualle Eurooppaan ilman juuri minkäänlaista kontrollia ja tarkastusta. Monilla on ollut väärät henkilötiedot.
Lehden arvio on, että sen ehdottamien kolmen toimenpiteen toteuttaminen vaatisi runsaasti rahaa sekä henkilöstöä suorittamaan rekisteröinnit ja tarkastukset Lähi-Idän puolella tai ainakin saapumismaissa kuten Italia, Kreikka ja Makedonia jne.
Tehtävä ei ole mahdoton, mutta yksimielisyyteen pääseminen EU:n tasolla tulee olemaan hankalaa. Mikäli tässä ei onnistuta, EU on suurissa ongelmissa, rajoja suljetaan tai kontrolloidaan ja lopulta Schengen-sopimuskin voi kaatua.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle: Perussuomalaiset ei hyväksy lisäleikkauksia turvapaikkakriisin takia
Halla-aho: Vetovoimatekijät pois – rajavalvonta palautettava EU:n sisärajoille
Itävalta rajoittaa maahantuloa – suuri osa jatkaa matkaa Pohjoismaihin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää