

SUOMEN UUTISET
Economist: Miten turvapaikkakriisi saadaan hallintaan?
The Economist ehdotti helmikuun 6. päivänä julkaistussa pääkirjoituksessaan, miten EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttokriisi saadaan hallintaan.
Maahanmuuton kasvusta on tullut EU:n suurin ongelma, joka saattaa kärjistyä edelleen tänä ja tulevina vuosina. Lehden ehdotus on yleisellä tasolla, että Euroopan unionille tulee saada asiassa yhteinen ja johdonmukainen linja. Pakolaisia joudutaan ottamaan vastaan, mutta lukumäärää tulee voida säännöstellä tehokkaasti. Ylisuuri määrä pakolaisia aiheuttaisi EU:lle vakavia poliittisia ongelmia.
Saksan liittokansleri Angela Merkel on yrittänyt ajaa yhteistä linjausta, mutta on epäonnistunut. Mikäli yhteistä politiikkaa ei saada aikaan, Saksa tulee tiukentamaan kantaansa ja aloittamaan tiukan rajakontrollin.
Tehokkaasti säädelty pakolaisten virta edellyttää unionilta kolmea toimenpidettä.
Ensinnäkin, EU:n tulisi rajoittaa niin sanottuja ”työntötekijöitä”, jotka rohkaisevat ihmisiä riskeeraamaan jopa henkensä päästäkseen pois kriisialueilta, erityisesti Irakista ja Syyriasta. EU:n tulisi lisätä taloudellista apua suoraan kriisimaihin, mutta myös pakolaisleireihin Turkissa, Jordanissa ja Libanonissa. Apua tulisi antaa ruokaan ja asumiseen, mutta myös muihin tarpeisiin kuten koulutukseen. Työllistymistä tulisi näissä maissa edistää.
Toiseksi, turvapaikanhakijat tulisi tarkastaa ja seuloa jo Lähi-Idän keskuksissa ja lisäksi Euroopan sisääntulopisteissä eli niin sanotuissa hotspoteissa. Tällaisia olisi lähinnä Italiassa ja Kreikassa. Turvapaikanhakijoiksi pyrkivät tulisi saada rekisteröitymään mahdollisimman lähellä kotejansa eli Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa. Ne, jotka tulevat veneillä Euroopan puolelle ilman tätä rekisteröitymistä, tulisi palauttaa lähtöpaikkaansa. Tämä olisi vaativa ja kallis prosessi, siksi koko EU:n tulisikin osallistua kustannuksiin.
Kolmanneksi, pakolaisten tulisi pysyä paikallaan siihen saakka, että heidän turvapaikkahakemuksensa on käsitelty. Eli ensin tulisi suorittaa rekisteröinti lähtöpaikassa ja sitten turvapaikkahakemuksen käsittely esimerkiksi Italiassa tai Kreikassa tai muussa paikassa Euroopassa, johon hakijat saapuvat. Rekisteröinnin perustarkoitus olisi todentaa henkilöllisyys ja kotipaikka, josta henkilö on lähtenyt liikkeelle.
Lehti toteaa, että kaikki kolme vaihetta ovat vaativia ja niiden toteuttamiseen sisältyy paljon ongelmia. Kaikki tulijat, jotka eivät ole rekisteröityneet ja joiden turvapaikkahakemusta ei ole hyväksytty, tulisikin palauttaa takaisin.
Toistaiseksi pakolaiset ovat tulleet Euroopan puolelle ensin Italiaan ja Kreikkaan sekä entistä enemmän Makedoniaan ja näistä maista lähteneet nopeasti matkalle muualle Eurooppaan ilman juuri minkäänlaista kontrollia ja tarkastusta. Monilla on ollut väärät henkilötiedot.
Lehden arvio on, että sen ehdottamien kolmen toimenpiteen toteuttaminen vaatisi runsaasti rahaa sekä henkilöstöä suorittamaan rekisteröinnit ja tarkastukset Lähi-Idän puolella tai ainakin saapumismaissa kuten Italia, Kreikka ja Makedonia jne.
Tehtävä ei ole mahdoton, mutta yksimielisyyteen pääseminen EU:n tasolla tulee olemaan hankalaa. Mikäli tässä ei onnistuta, EU on suurissa ongelmissa, rajoja suljetaan tai kontrolloidaan ja lopulta Schengen-sopimuskin voi kaatua.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle: Perussuomalaiset ei hyväksy lisäleikkauksia turvapaikkakriisin takia

Halla-aho: Vetovoimatekijät pois – rajavalvonta palautettava EU:n sisärajoille

Itävalta rajoittaa maahantuloa – suuri osa jatkaa matkaa Pohjoismaihin
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.