Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

”Eat or heat” – miljoonat britit joutuvat energian hintahelvetissä valitsemaan lämmittämisen ja syömisen välillä

04.09.2022 |17:33

”Eat or heat” – joutuvat kysymään miljoonat britit, kun on valittava lämmön tai lounaan välillä. Molempiin ei ole rahaa. Yhteiskunnan korttitalo vapisee lokakuun alussa, kun kaasun ja sähkön hintaa jälleen kerran nostetaan Englannissa – nyt pöyristyttävät 80 prosenttia.

Koillis-Englannin Newcastlessa asuva Fiona Rebeir on 56-vuotias siivoja, joka tienaa osa-aikaisesta työstään 604 puntaa eli vajaat 700 euroa kuukaudessa. Vuokran jälkeen hänelle jää käteen 201 puntaa eli 232 euroa, kertoo DN.

Sähkö ja kaasu maksavat kumpainenkin 80 puntaa eli yhteensä 185 euroa. Vuodessa energian hinta on tuplaantunut. Lokakuun alussa koittaakin sitten totuuden hetki, kun kaasun ja sähkön hinnat nousevat 80 prosenttia.

Tällöin osa-aikatyöläisen energialasku nousee 330 euroon kuukaudessa eli rahat eivät enää periaatteessa riitä elämiseen. Vaikkakin hän saa asumistukea. Silloin Fionan valittava syömisen ja asunnon lämmittämisen välillä.

Hän aikoo pysyä talven lämpimänä ottamalla pienen koiransa kainaloon yöksi.

Kärsimykselle ei näy loppua

Tammikuussa energian hinnan odotetaan nousevan jälleen. Tuolloin sähköön voi tavalliselta perheeltä mennä yli 700 euroa kuukaudessa. Sähkö ja kaasu maksetaan moni paikoin kortilla, johon voi ladata arvoa tarpeen mukaan. Kun korttiin ladattu puntamäärä on loppu, loppuu myös sähkön ja kaasun tulo.

Englannissa on vahva työmoraali ja itsestään huolehtimisen perinne. Avun pyytäminen on häpeällistä ja siksi energian säästäminen on luonnollinen valinta sosiaalihuoltoon marssimisen sijasta.

Leipäjonoon sen sijaan kehdataan mennä ja ne ovatkin kasvussa. Pakkokin on liittyä jonon jatkoksi, sillä Koillis-Englannin lapsista 38 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella.

Sähkön sidos kaasuun on ongelma

Englantiin ei juurikaan tuoda kaasua, mutta ongelma on se, että sähköstä 37 prosenttia tuotetaan kaasulla. Kodeista puolestaan 85 prosenttia lämpiää kaasulla. Ja kaiken pahan alku ja juuri on kaasun asema energian hintaveturina. Seikka, jota imperialistinen Venäjä käyttää surutta hyväkseen.

Oppositiopuolue Labour haluaisi jäädyttää energian hinnan nykytasolleen. Ratkaisun on laskettu maksavan valtiolle 34 miljardia euroa nykyhinnoilla. Rahat otettaisiin energiayhtiöiden muhevista voitoista.

The Timesin tekemän selvityksen mukaan energialaitosten kansallistamista tukee 79 prosenttia työväenpuolueen ja 47 prosenttia konservatiivien kannattajista.

Yhteiskunnallinen rauhattomuus on oraalla ja Don’t Pay -tyyppiset kampanjat kannustavat kansaa jättämään hirmuiset energialaskut maksamatta.

Uusi pääministeri tuskin lämpiä energiatuille

Britanniaa hallitseva konservatiivipuolue valitsee seuraajan pääministeri Boris Johnsonille ensi maanantaina. Johnson on ollut haluton kattaviin energiatukiin ja pitänyt kohdistettuja sekä rajoitettuja, vain kaikkein köyhimmille suunnattuja tukia parempina.

Johnsonin todennäköisin seuraaja, nykyinen ulkoministeri Liz Truss sen sijaan saisi teknokraattisilla kannanotoillaan jopa entisen pääministeri Margaret ”rautarouva” Thatcherin kääntymään haudassaan.

Truss ei juuri lämpene ”tukipolitiikalle”, vaan haluaa alentaa tuloverotusta sekä sähkön ja polttoaineiden arvonlisäveroa. Hän haluaisi myös parantaa saarivaltakunnan energiaomavaraisuutta lisäämällä liuskeöljyn sekä -kaasun tuotantoa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää