Poliittisen vallan kannalta AI on ongelmallinen siksikin, että sen avulla voidaan tuottaa valheellista informaatiota ja siten yrittää vaikuttaa vaikkapa äänestäjiin.
Deepfake-tarinoissa kenestä hyvänsä voidaan tehdä näköisvideo, joka puhuu mitä sattuu oikean henkilön äänellä. Lähes poikkeuksetta deepfake-hahmo puhuu sitä, mitä valheellisen informaation tuottaja haluaa. Ja väärennystä on lähes mahdotonta erottaa alkuperäisestä.
“Tekoälyn sääntely on tarpeellista”
– Tämä on todella ongelmallista, uusi lainsäädäntö on tarpeellista ja meidän pitää panna tuulemaan, toteaa Reggie Townsend, tulevan presidentti Donald Trumpin tekoälyasioiden neuvonantaja.
Poliitikkojen piirissä on esiintynyt epäilyjä, että Trumpin hallinto olisi tavalla tai toisella puuttumassa edeltäjänsä Bidens Executive Order on AI –säädöskokoelmaan.
– On perusteltua uskoa, että nykyinen ohjeistus jollain tapaa muuttuu, mutta toivomme, että yhteistyöhenki osapuolten välillä säilyy, jotta alan toimijat voivat edetä hankkeissaan nopeasti ja luottavaisin mielin,
– AI ei tähän asti ole ollut politiikan kiistakapula ja toivon, että näin on jatkossakin. Tekoäly on ensiarvoisen tärkeätä Yhdysvalloille, Townsend sanoo Svenska Dagbladetissa.
Kaikki osaavat koodata
Valtiollisen toimensa lisäksi Townsend työskentelee amerikkalaisen ohjelmistoyrityksen dataetiikasta vastaavana johtajana eli hän on maailmanlaajuisesti vastuussa yrityksen ohjelmistojen turvallisuudesta sekä vastuullisuudesta.
Presidentin neuvonantajana hänen tonttinsa on haastava, sillä se ulottuu deepfaken demokratialla aiheuttamasta uhasta generatiivisen tekoälyn luomiin mahdollisuuksiin. Totaalisen digitollot henkilöt pystyvät nyt naputtamaan omalla äidinkielellään koodia AI:n myötävaikutuksella (algoritmi) ja sitä ei kukaan olisi uskonut hetki sitten.
– Kyseessä on todellinen muutosvoima (game changer), Townsend sanoo ja ennustaa, että tekoäly on pian sisällä mahdollisissa ja mahdottomissa tuotteissa.