Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Donald Trump historialliseen vaalivoittoon

02.03.2016 |09:15

Oli mitä mieltä tahansa liikemies Donald Trumpista, niin tulevaisuudessa tullaan tutkimaan tarkkaan, mitä republikaanien esivaaleissa oikein tapahtui, kun Trump voitti tavalla, jota kukaan ei osannut ennustaa. Suomen Uutiset analysoi mitä supertiistain esivaalitulokset tarkoittavat jatkon kannalta.

Republikaanien kisassa Donald Trump voitti supertiistains Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Vermontissa ja Virginiassa. Trump on tehnyt historiaa voittamalla esivaalit erilaisemmissa osavaltioissa kuin yksikään toinen republikaaniehdokas.

Ted Cruz voitti kotiosavaltiossaan Teksasissa ja naapuriosavaltio Oklahomassa. Nämä voitot pitävät Cruzin kampanjan pinnalla. Cruz katsoo olevansa ainoa realistinen vaihtoehto Trumpille. Cruz vetosi puheessaan Teksasissa myös alakynteen jääneisiin ehdokkaisiin, jotta nämä luopuisivat omista kampanjoistaan ja yhdistyisivät Cruzin johtamaan rintamaan. Hän myös tuomitsi Trumpin kovan kielenkäytön.

– Amerikalla ei pitäisi olla presidenttiä, jonka sanat saavat sinut nolostumaan, jos lapsesi toistaa ne, hän sivalsi Trumpia.

“Pitää pystyä voittamaan, jos haluaa presidentiksi”

Trump onnitteli Floridassa pitämässään puheessa Cruzia kahdesta voitosta. Samalla Trump huomautti, että niissäkin osavaltioissa, joissa Cruz on vienyt voiton, Trump on noussut kakkoseksi. Trump jatkoi voimallisesti Marco Rubion lyttäämistä.

– Ted Cruz on sentään voittanut jotain, Rubio ei ole voittanut missään. Pitää pystyä voittamaan, jos haluaa presidentiksi, hän kommentoi Rubiolle.

“Käyn yhden ihmisen kimppuun – Hillary Clintonin”

Trump on selvästi maltillistanut retoriikkaansa ja valmistautuu yhteenottoon Hillary Clintonin kanssa. Asiantuntijat näkevät tässä tuoreen tukijan Chris Cristien maltillistavan vaikutuksen. Trump sanoo olevansa puolueen yhdistäjä.

– Meistä tulee entistä täydellisempi ja yhtenäisempi. Meistä tulee paljon isompi puolue. Me voitamme marraskuussa, Trump sanoi.

– Kunhan tämä on selvä, käyn yhden ihmisen kimppuun – Hillary Clintonin, hän lupasi.

Rubio vannoo voittavansa kotonaan

Trumpin päähaastajaksi pyrkineen Rubion tilanne on entistä tukalampi. Virginiaa pidettiin yhtenä Rubion oljenkortena, mutta Trump nappasi voiton. Keskilännen Minnesota toi lopulta Rubiolle hänen ainoan supertiistain voittonsa. Amerikkalaismedialle Rubio puolustautui sanomalla että supertiistai ei ole koskaan ollut hänen kampanjastrategiansa keskiössä, vaan hänelle suosiolliset osavaltiot ovat vasta tulossa.

Rubio vannoo voittavansa kotiosavaltionsa, väkirikkaan Floridan, muutaman viikon päästä. Se on hänelle pakkovoitto kun Cruz voitti jo kotiosavaltionsa Teksasin.

– Florida, tiedän että olette valmiina. Asiantuntijat sanoivat meitä altavastaajiksi, ja hyväksyn sen. Olemme kaikki altavastaajia. Tämä on altavastaajien yhteisö. Tämä on altavastustajien osavaltio. Tämä on altavastaajien maa, mutta me voitamme, Rubio rohkaisi kannattajiaan.

– Tämän piti olla Ted Cruzin suuri ilta, hän huomautti kilpailijalleen, joka hävisi etelän osavaltioissa uskonnollisten äänet Trumpille.

“Näissä vaaleissa muutetaan Amerikkaa”

Demokraattien Hillary Clinton voitti supertiistaina Alabamassa, Alaskassa, Arkansasissa, Georgiassa, Tennesseessä, Teksasissa ja Virginiassa.

Bernie Sanders voitti kotiosavaltiossaan Vermontissa, Coloradossa, Minnesotassa ja Oklahomassa.

– Näissä vaaleissa ei valita vain presidenttiä, näissä vaaleissa muutetaan Amerikkaa, Sanders sanoi voitettuaan kotiosavaltionsa Vermontin.

Sanders tosin ei pääse presidenttiehdokkaana muuttamaan Amerikkaa, mutta politiikan maailmassa ei olisi tavatonta, että Clinton tekisi Sandersista varapresidenttiehdokkaansa yhdistääkseen demokraattien kannattajat.

Kisasta tulee pitkä ja likainen

Republikaanien muilla kärkiehdokkailla Rubiolla ja Cruzilla on vielä mahdollisuuksia haastaa Trump, mutta ne ovat pienet. Cruz voitti Teksasin ja Rubio uskottavuudelleen tärkeästi yhden osavaltion, joten kumpikin jatkaa kisassa. Sivuraiteille joutunut John Kasich pysyy mukana ainakin muutaman viikon päässä olevaan kotiosavaltioonsa Ohioon. Neurokirurgi Ben Carson on osoittanut olevansa sitkeä sissi, mutta luovuttanee pian kun rahahanat kuivuvat.

Vahvoista kärkinimistä huolimatta kisasta tulee pitkä ja todennäköisesti likainen sekä republikaaneilla että demokraateilla.

Clinton on demokraattien varma ja Trump republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas. Kukaan ei ole tähän tilanteeseen tyytyväisempi kuin Clinton, sillä hän voittaisi kyselyiden mukaan Trumpin presidentinvaaleissa.

SIMON ELO


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää