

Laura Huhtasaari Kontulassa. Arkistokuvaa.
Donald Trump ajaa kauppasodassa Yhdysvaltain etua – mutta onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan, kysyy Huhtasaari
Kiinan epäreilut kaupankäyntitavat ovat vääristäneet markkinoita kaikkialla maailmassa, kirjoittaa Yhdysvaltain presidentin kauppa- ja teollisuuspoliittinen avustaja Peter Navarro Financial Times -lehdessä.
Liittyessään maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi vuonna 2001 Kiina lupasi noudattaa järjestön sääntöjä. Sen sijaan Kiina on rikkonut kaikkia reilun kaupankäynnin sääntöjä, väittää Navarro.
Vuodesta 2001 lähtien Kiina on kasvattanut bruttokansantuotettaan 1,3 biljoonasta dollarista 11,2 biljoonaan dollariin vuodessa. Samalla aikavälillä Yhdysvaltain talous menetti George Bushin ja Barack Obaman presidenttikausilla yli 60 000 tehdasta ja miljoonia teollisuustyöpaikkoja.
Donald Trump on omalla presidenttikaudellaan pyrkinyt neuvottelemaan parempia kauppaehtoja Kiinan kanssa, mutta toistaiseksi Trumpin aloitteet ovat kaatuneet Kiinan vastustukseen. Yhdysvaltain kauppavaje Kiinan kaupassa jopa nousi Trumpin ensimmäisen presidenttivuoden aikana 347 miljardista dollarista 375 miljardiin.
Kiinalaiset kahmivat teknologiaosaamista
Peter Navarro syyttää Kiinaa amerikkalaisyritysten immateriaalioikeuksien varastamisesta. Kiinan markkinoille pääsyä halajavat yritykset joutuvat luovuttamaan teknologiaosaamistaan kiinalaisille. Samaan aikaan kiinalaiset rahastot etsivät lisää huipputeknologiayrityksiä ostettaviksi Piilaaksosta.
Kiinan valtion virallinen tavoite on tekoälyyn, robotiikkaan, työstöautomatiikkaan ja itseään ohjaaviin autoihin liittyvän teknologian haltuunotto. Jos tämä tavoite onnistuu, Navarro pelkää, että Yhdysvaltain teollisuudella ei ole enää tulevaisuutta. Tämä uhkaisi myös maan sotilaallista turvallisuutta.
Kiinan vastatullit purevat Trumpin kannattajiin
Presidentti Trumpin kiinalaisille huipputeknologiatuotteille asettamat 50 miljardin dollarin tullit ja Kiinan valtionrahastoille asetetut investointirajoitukset ovat aiheuttaneet vastareaktion: Kiina pyrkii maataloustulleilla horjuttamaan Trumpin kannatusta Yhdysvaltain maanviljelijöiden keskuudessa.
Kiinan tärkein vastaisku oli soijapavuille asetettu 25 prosentin lisätulli. Karjan rehuna käytettävät soijapavut ovat Yhdysvaltain maatalouden tärkein vientituote Kiinaan. Viime vuonna niitä vietiin Reutersin mukaan 12 miljardin dollarin arvosta. Lisätulli puree Iowan ja muiden Donald Trumpia tukeneiden maatalousvaltaisten osavaltioiden viljelijöihin.
Huhtasaari: EU:n on vaadittava sääntöjen noudattamista
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on aiemmin esittänyt, että Kiinalta vaadittaisiin samojen ihmisoikeus- ja ilmastosopimusten noudattamista kuin länsimailta. Huhtasaari arvelee, että tällä keinolla tehtaita saattaisi jopa siirtyä takaisin länsimaihin.
– Tehtaan siirtäminen Kiinasta Suomeen on ympäristöteko, totesi Huhtasaari Suomen Uutisissa joulukuussa.
Navarron ulostuloa Suomen Uutisille tänään kommentoinut Huhtasaari yhtyy Peter Navarron huoleen siitä, että Kiina ei noudata sääntöjä ja korostaa, että EU:n tulee vaatia kauppakumppaneiltaan WTO:n sääntöjen noudattamista. Kansanedustaja Huhtasaari on ottanut kantaa tähän aiheeseen aiemminkin.
– Kiinan politiikka on saanut rauhassa vääristää markkinoita ja vahingoittanut lännen kauppataseita, Huhtasaari sanoo.
Onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan?
Laura Huhtasaari näkee tilanteen siten, että Trumpin oikeutettu puolustus Kiinan epäoikeudenmukaisia kauppatapoja kohtaan on saanut EU:n hyökkäämään Trumpia vastaan.
– Millaiset ovat EU:n arvot tänään? Onko se niin, että Mooses on Mooses ja bisnes on bisnestä? Huhtasaari kysyy.
– Trumpilla on selkeästi kanttia puolustaa Amerikan teollisia työpaikkoja. Trumponomics on saanut Yhdysvaltojen talouden kasvu-uralle. Onko EU:lla kanttia puolustaa Euroopan teollisia työpaikkoja?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari: WTO:n säännöksiä noudattavien maiden muodostettava oma vapaakauppa-alue, muut ulkokehälle

Huhtasaari: Onko EU:sta työntekijöiden ja ihmisoikeuksien puolustajaksi?

Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitullit satuttavat EU:ta – viime hetken neuvotteluissa vain vähäistä toivoa

Mäkelä ihmettelee median ja asiantuntijoiden vähätteleviä kommentteja Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan historiallisesta tapaamisesta: “Elämmekö jollain hiekkalaatikolla?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää