Laura Huhtasaari Kontulassa. Arkistokuvaa.
Donald Trump ajaa kauppasodassa Yhdysvaltain etua – mutta onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan, kysyy Huhtasaari
Kiinan epäreilut kaupankäyntitavat ovat vääristäneet markkinoita kaikkialla maailmassa, kirjoittaa Yhdysvaltain presidentin kauppa- ja teollisuuspoliittinen avustaja Peter Navarro Financial Times -lehdessä.
Liittyessään maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi vuonna 2001 Kiina lupasi noudattaa järjestön sääntöjä. Sen sijaan Kiina on rikkonut kaikkia reilun kaupankäynnin sääntöjä, väittää Navarro.
Vuodesta 2001 lähtien Kiina on kasvattanut bruttokansantuotettaan 1,3 biljoonasta dollarista 11,2 biljoonaan dollariin vuodessa. Samalla aikavälillä Yhdysvaltain talous menetti George Bushin ja Barack Obaman presidenttikausilla yli 60 000 tehdasta ja miljoonia teollisuustyöpaikkoja.
Donald Trump on omalla presidenttikaudellaan pyrkinyt neuvottelemaan parempia kauppaehtoja Kiinan kanssa, mutta toistaiseksi Trumpin aloitteet ovat kaatuneet Kiinan vastustukseen. Yhdysvaltain kauppavaje Kiinan kaupassa jopa nousi Trumpin ensimmäisen presidenttivuoden aikana 347 miljardista dollarista 375 miljardiin.
Kiinalaiset kahmivat teknologiaosaamista
Peter Navarro syyttää Kiinaa amerikkalaisyritysten immateriaalioikeuksien varastamisesta. Kiinan markkinoille pääsyä halajavat yritykset joutuvat luovuttamaan teknologiaosaamistaan kiinalaisille. Samaan aikaan kiinalaiset rahastot etsivät lisää huipputeknologiayrityksiä ostettaviksi Piilaaksosta.
Kiinan valtion virallinen tavoite on tekoälyyn, robotiikkaan, työstöautomatiikkaan ja itseään ohjaaviin autoihin liittyvän teknologian haltuunotto. Jos tämä tavoite onnistuu, Navarro pelkää, että Yhdysvaltain teollisuudella ei ole enää tulevaisuutta. Tämä uhkaisi myös maan sotilaallista turvallisuutta.
Kiinan vastatullit purevat Trumpin kannattajiin
Presidentti Trumpin kiinalaisille huipputeknologiatuotteille asettamat 50 miljardin dollarin tullit ja Kiinan valtionrahastoille asetetut investointirajoitukset ovat aiheuttaneet vastareaktion: Kiina pyrkii maataloustulleilla horjuttamaan Trumpin kannatusta Yhdysvaltain maanviljelijöiden keskuudessa.
Kiinan tärkein vastaisku oli soijapavuille asetettu 25 prosentin lisätulli. Karjan rehuna käytettävät soijapavut ovat Yhdysvaltain maatalouden tärkein vientituote Kiinaan. Viime vuonna niitä vietiin Reutersin mukaan 12 miljardin dollarin arvosta. Lisätulli puree Iowan ja muiden Donald Trumpia tukeneiden maatalousvaltaisten osavaltioiden viljelijöihin.
Huhtasaari: EU:n on vaadittava sääntöjen noudattamista
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on aiemmin esittänyt, että Kiinalta vaadittaisiin samojen ihmisoikeus- ja ilmastosopimusten noudattamista kuin länsimailta. Huhtasaari arvelee, että tällä keinolla tehtaita saattaisi jopa siirtyä takaisin länsimaihin.
– Tehtaan siirtäminen Kiinasta Suomeen on ympäristöteko, totesi Huhtasaari Suomen Uutisissa joulukuussa.
Navarron ulostuloa Suomen Uutisille tänään kommentoinut Huhtasaari yhtyy Peter Navarron huoleen siitä, että Kiina ei noudata sääntöjä ja korostaa, että EU:n tulee vaatia kauppakumppaneiltaan WTO:n sääntöjen noudattamista. Kansanedustaja Huhtasaari on ottanut kantaa tähän aiheeseen aiemminkin.
– Kiinan politiikka on saanut rauhassa vääristää markkinoita ja vahingoittanut lännen kauppataseita, Huhtasaari sanoo.
Onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan?
Laura Huhtasaari näkee tilanteen siten, että Trumpin oikeutettu puolustus Kiinan epäoikeudenmukaisia kauppatapoja kohtaan on saanut EU:n hyökkäämään Trumpia vastaan.
– Millaiset ovat EU:n arvot tänään? Onko se niin, että Mooses on Mooses ja bisnes on bisnestä? Huhtasaari kysyy.
– Trumpilla on selkeästi kanttia puolustaa Amerikan teollisia työpaikkoja. Trumponomics on saanut Yhdysvaltojen talouden kasvu-uralle. Onko EU:lla kanttia puolustaa Euroopan teollisia työpaikkoja?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huhtasaari: WTO:n säännöksiä noudattavien maiden muodostettava oma vapaakauppa-alue, muut ulkokehälle
Huhtasaari: Onko EU:sta työntekijöiden ja ihmisoikeuksien puolustajaksi?
Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitullit satuttavat EU:ta – viime hetken neuvotteluissa vain vähäistä toivoa
Mäkelä ihmettelee median ja asiantuntijoiden vähätteleviä kommentteja Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan historiallisesta tapaamisesta: “Elämmekö jollain hiekkalaatikolla?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää