Laura Huhtasaari Kontulassa. Arkistokuvaa.
Donald Trump ajaa kauppasodassa Yhdysvaltain etua – mutta onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan, kysyy Huhtasaari
Kiinan epäreilut kaupankäyntitavat ovat vääristäneet markkinoita kaikkialla maailmassa, kirjoittaa Yhdysvaltain presidentin kauppa- ja teollisuuspoliittinen avustaja Peter Navarro Financial Times -lehdessä.
Liittyessään maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi vuonna 2001 Kiina lupasi noudattaa järjestön sääntöjä. Sen sijaan Kiina on rikkonut kaikkia reilun kaupankäynnin sääntöjä, väittää Navarro.
Vuodesta 2001 lähtien Kiina on kasvattanut bruttokansantuotettaan 1,3 biljoonasta dollarista 11,2 biljoonaan dollariin vuodessa. Samalla aikavälillä Yhdysvaltain talous menetti George Bushin ja Barack Obaman presidenttikausilla yli 60 000 tehdasta ja miljoonia teollisuustyöpaikkoja.
Donald Trump on omalla presidenttikaudellaan pyrkinyt neuvottelemaan parempia kauppaehtoja Kiinan kanssa, mutta toistaiseksi Trumpin aloitteet ovat kaatuneet Kiinan vastustukseen. Yhdysvaltain kauppavaje Kiinan kaupassa jopa nousi Trumpin ensimmäisen presidenttivuoden aikana 347 miljardista dollarista 375 miljardiin.
Kiinalaiset kahmivat teknologiaosaamista
Peter Navarro syyttää Kiinaa amerikkalaisyritysten immateriaalioikeuksien varastamisesta. Kiinan markkinoille pääsyä halajavat yritykset joutuvat luovuttamaan teknologiaosaamistaan kiinalaisille. Samaan aikaan kiinalaiset rahastot etsivät lisää huipputeknologiayrityksiä ostettaviksi Piilaaksosta.
Kiinan valtion virallinen tavoite on tekoälyyn, robotiikkaan, työstöautomatiikkaan ja itseään ohjaaviin autoihin liittyvän teknologian haltuunotto. Jos tämä tavoite onnistuu, Navarro pelkää, että Yhdysvaltain teollisuudella ei ole enää tulevaisuutta. Tämä uhkaisi myös maan sotilaallista turvallisuutta.
Kiinan vastatullit purevat Trumpin kannattajiin
Presidentti Trumpin kiinalaisille huipputeknologiatuotteille asettamat 50 miljardin dollarin tullit ja Kiinan valtionrahastoille asetetut investointirajoitukset ovat aiheuttaneet vastareaktion: Kiina pyrkii maataloustulleilla horjuttamaan Trumpin kannatusta Yhdysvaltain maanviljelijöiden keskuudessa.
Kiinan tärkein vastaisku oli soijapavuille asetettu 25 prosentin lisätulli. Karjan rehuna käytettävät soijapavut ovat Yhdysvaltain maatalouden tärkein vientituote Kiinaan. Viime vuonna niitä vietiin Reutersin mukaan 12 miljardin dollarin arvosta. Lisätulli puree Iowan ja muiden Donald Trumpia tukeneiden maatalousvaltaisten osavaltioiden viljelijöihin.
Huhtasaari: EU:n on vaadittava sääntöjen noudattamista
Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on aiemmin esittänyt, että Kiinalta vaadittaisiin samojen ihmisoikeus- ja ilmastosopimusten noudattamista kuin länsimailta. Huhtasaari arvelee, että tällä keinolla tehtaita saattaisi jopa siirtyä takaisin länsimaihin.
– Tehtaan siirtäminen Kiinasta Suomeen on ympäristöteko, totesi Huhtasaari Suomen Uutisissa joulukuussa.
Navarron ulostuloa Suomen Uutisille tänään kommentoinut Huhtasaari yhtyy Peter Navarron huoleen siitä, että Kiina ei noudata sääntöjä ja korostaa, että EU:n tulee vaatia kauppakumppaneiltaan WTO:n sääntöjen noudattamista. Kansanedustaja Huhtasaari on ottanut kantaa tähän aiheeseen aiemminkin.
– Kiinan politiikka on saanut rauhassa vääristää markkinoita ja vahingoittanut lännen kauppataseita, Huhtasaari sanoo.
Onko EU:lla kanttia puolustaa omiaan?
Laura Huhtasaari näkee tilanteen siten, että Trumpin oikeutettu puolustus Kiinan epäoikeudenmukaisia kauppatapoja kohtaan on saanut EU:n hyökkäämään Trumpia vastaan.
– Millaiset ovat EU:n arvot tänään? Onko se niin, että Mooses on Mooses ja bisnes on bisnestä? Huhtasaari kysyy.
– Trumpilla on selkeästi kanttia puolustaa Amerikan teollisia työpaikkoja. Trumponomics on saanut Yhdysvaltojen talouden kasvu-uralle. Onko EU:lla kanttia puolustaa Euroopan teollisia työpaikkoja?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huhtasaari: WTO:n säännöksiä noudattavien maiden muodostettava oma vapaakauppa-alue, muut ulkokehälle
Huhtasaari: Onko EU:sta työntekijöiden ja ihmisoikeuksien puolustajaksi?
Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitullit satuttavat EU:ta – viime hetken neuvotteluissa vain vähäistä toivoa
Mäkelä ihmettelee median ja asiantuntijoiden vähätteleviä kommentteja Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan historiallisesta tapaamisesta: “Elämmekö jollain hiekkalaatikolla?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää