Ikääntyvien digipalveluopastus on pitkälti vapaaehtoistyön varassa. Kunnilta tarvittaisiin pikaisesti toimia, jotta kaikkien kansalaisten perusoikeudet voivat toteutua. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Ikäteknologiakeskuksen vuonna 2017 tekemän kyselyn mukaan yli 75-vuotiaista lähes 70 prosenttia ei ollut koskaan käyttänyt internetiä. 65–74-vuotiaissa osuus oli jo paljon pienempi, mutta tässäkin ikäryhmässä kokonaan netin ulkopuolelle jäi joka neljäs.
Kansanedustaja Ritva (Kike) Elomaa (ps.) pitää huolestuttavana, että digiaikaan siirtymisen vauhti on niin kova, että inhimillisyys on kokonaan unohtunut.
– Digipalveluihin tarvittaisiin pidempi siirtymäaika. Olen saanut paljon palautetta sekä ikääntyviltä että heidän omaisiltaan, hän kertoo.
Elomaan mielestä ihmistä ei saa pakottaa käyttämään nettiä – on myös perusoikeus kieltäytyä digitaalisuudesta.
– Mikä siinä on, että mitään henkilökohtaista palvelua ei enää koeta kannattavana? Pankkiin pitää varata aika – puhumattakaan tiskillä maksettujen laskujen kuluista. Ihmiset jotka maksavat näitä korkeita palvelumaksuja, joutuvat myös maksamaan suuria matkakustannuksia, koska pankkipalvelupisteitä harvennettaan koko ajan, Elomaa tarkentaa ja lisää:
– Digiajassa täytyy muistaa, että kynän ja paperin käytön on oltava mahdollista.
Kunnille erikseen merkitty tuki
Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) sanoo, että kunnille pitäisi antaa porkkana – erikseen merkitty raha – jolla varmistettaisiin, että perusoikeudet toteutuvat myös niiden ihmisten kohdalla, joilla ei ole kykyä tai mahdollisuuksia toimia digimaailmassa.
– Erilaiset palvelupisteet esimerkiksi kirjastojen yhteydessä saattaisivat olla joidenkin kohdalla avuksi. Tarvitsemme erilaisia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Meidän päättäjien velvollisuus on huomioida ikäihmisten tasavertainen mahdollisuus toimia yhteiskunnassa. Ratkaisuja kyllä löytyy, kun varaamme riittävät voimavara, Huhtasaari sanoo.
INFO:
– Nettiä ikä kaikki -kampanjassa voit opettaa läheisillesi hyödyllinen digitaitoja.
– Haluatko auttaa? Ryhdy vertaisopastajaksi.
Uusien opastajien on mahdollista osallistua myös Helsingin työväenopiston ja Enterin yhdessä järjestämään opastajakoulutukseen. Seuraava opastajakoulutus järjestetään 19.9.-31.10.2018 keskiviikkoisin klo 10-12.45 Opistotalolla, Helsinginkatu 26.
– Ikäihmisten tietotekniikkayhdistyksiä:
Mukanetti ry (Tampereen alue), Savonetti ry (Pohjois-Savo)
Joen Severi ry (Pohjois-Karjala)
– Digiagentit ovat ikäihmisiä (noin +65 vuotta), jotka haluavat auttaa muita ikäihmisiä digilaitteiden hallinnassa. He käyttävät erilaisia sähköisiä palveluita. Mikään ammattilainen ei digiagentiksi mielivän tarvitse olla. Itse asiassa agentitkin voivat oppia Digiklubeissa uusia taitoja
Lisätietoja: kati.harkoma@valli.fi tai puhelimitse numeroon 040 764 3738, tai Digiagenttien nettisivulta.