Maahanmuutto on kuin onkin puheenaihe kuntavaaleissa.
Vaikka Suomen pakolaiskiintiöstä päättäminen kuuluukin eduskunnalle, sosiaalisessa mediassa revitellään jo nyt sillä, miten SDP olisi myöhemmin purkamassa hallituksen tekemät maahanmuuttopolitiikan kiristykset.
Demarien puoluehallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas Dimitri Qvintus melskaa somekanavillaan, miten SDP haluaa vähintään tuplata pakolaiskiintiön.
Kansanedustaja, Tampereen pormestariksi pyrkivä Joakim Vigelius huomauttaa, että maahanmuuttajia kosiskelevilla ulostuloillaan SDP pyrkii haalimaan riveihinsä maahanmuuttajaäänestäjiä paikatakseen harmaantuvaa äänestäjäkuntaansa.
Demareilla erikoinen käsitys reiluudesta
Vigeliuksen heitto siitä, että demarit kerää taakseen maahanmuuttajien massoja, ei suinkaan ole tuulesta temmattu. Parhaillaan demarit kalastelee äänestäjiä venäjäksi ja arabian kielellä. Sosiaalisessa mediassa SDP toivottaa muslimeja mielistellen ”hyvää Eid-juhlaa”.
Kansanedustaja Vilhelm Junnila veistelee SDP:n kuntavaaliohjelman ”Kaiken voi tehdä reilummin” -otsikkoa mukaillen, että demarien käsitys reiluudesta ilmeisesti tarkoittaakin sitä, että suomalaisten rahaa lähetettäisiin reilummin vieraisiin valtioihin.
Epävarmuus valtasi demaripomon puoluejohtajatentissä
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman tietää, että SDP:n maahanmuuttomyönteinen linja voi johtaa myös äänestäjien menettämiseen, koska nuiva suhtautuminen haittamaahanmuuttoon on nykyään valtavirtaa Suomessa.
Epävarmuus ja äänestäjien suosion menettämisen pelko otti Lindtmanista vallan Iltalehden järjestämässä puoluejohtajien vaalitentissä.
Toimittajien kysyessä, ketkä haluavat lisää humanitaarista maahanmuuttoa, Lindtmanin käsi ei noussut, minkä jälkeen valtiovarainministeri Riikka Purran välikommentin jälkeen Lindtmanilta kuultiin polveileva selitys, joka oli osin ristiriidassa hänen oman käsiäänestyksensä kanssa.
PS rajaisi äänioikeuden vain Suomen kansalaisille
Kuntavaaleissa saa äänestää jopa 260 000 maahanmuuttajataustaista henkilöä. Erityisen suuri maahanmuuttajien painoarvo on pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Helsingin kuntavaaleissa joka kymmenes äänioikeutetuista ei ole Suomen kansalainen. Vantaalla osuus on peräti 15,8 prosenttia.
Kunta- ja aluevaaleissa saa äänestää jopa 260 000 maahanmuuttajataustaista, sillä näissä vaaleissa äänioikeus on myös niillä ulkomaalaisilla, jotka ovat asuneet Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.
Vigeliuksen mukaan erityisesti kunnallista päätösvaltaa onkin siirtymässä kasvavissa määrin ulkomaalaisille, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta. Vigelius ehdottaakin, että äänioikeus Suomen vaaleissa tulisi rajata yksiselitteisesti vain Suomen kansalaisille.