

LEHTIKUVA
Demarit paniikissa, ruotsidemokraatit nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi
Hiipuva kannatus ja tyytymättömyys puolueen kädet sitovaan hallitusohjelmaan on saanut taistelevan työväenliikkeen paniikkiin. Ruotsidemokraatit hengittää jo aivan sosialidemokraattien niskaan ja noussee syksyn kuluessa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi.
Syyskuun Aftonbladetin kannatuskyselyssä prosentit olivat vielä niukasti demareille luvuin 23,9 – 22,4.
Ensimmäisenä toimena sosialidemokraattisen pesän selvittämiseksi mustapekka on jäämässä puoluesihteeri Lena Rådström Baastadin kouraan. Lähtö on lähellä.
Sosialidemokraatit onnistuivat vuoden alussa pysymään hallitusvallassa solmimalla yhteistyökumppaneidensa kanssa sopimuksen, niin sanotun ”tammikuun kihlauksen” (Januariavtalet). Siinä demarit, keskustapuolue, liberaalit sekä vihreät sinetöivät hallitusyhteistyön raamit myös valtiopäivillä ja muun muassa sulkivat ruotsidemokraatit pois kaikesta kumppanuudesta.
Herrojen kanssa marjassa
Pienet hallitus- ja yhteistyökumppanit voivat nyt huoletta kiristää etuja omille sidosryhmilleen, samalla kun demarit katsovat kasvot kalpeina omien kannattajiensa ryntäystä ruotsidemokraattien riveihin.
Syksyn budjetissa rahaa valui keskustan ja liberaalien rikkaille mieskannattajille, samalla kun aseiden pauke kuului ongelmalähiöistä ja kunnat olivat menossa kanttuvei. Ja sosialidemokraatit tyytyivät vain puristamaan nyrkkiä taskussa.
Demareiden omissa riveissä menetyksen kauhu ulottuu lattiasta kattoon, mielipiteitä on monta ja suunta hukassa. Puolueen syvät kurkut kaipaavat suunnitelmaa tästä eteenpäin, sillä hallitusohjelmassa mentiin liiaksi oikealle.
Näin jälkeenpäin ajatellen ei ollut viisasta lähteä uusliberaalien kelkkaan alentamaan rikkaiden verotusta ja tekemään esityksiä työolojen heikentämisestä sekä asuntojen markkinavuokrista. Ylipäänsä ei ollut kovin älykästä lisätä eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Näin puhutaan puolueen sisällä.
Antaa mennä kun on alamäki
Vellovat ajatukset puhuu Aftonbladetissa sanoiksi ajatuspaja Katalysin Daniel Suhonen, joka syyttää puoluettaan arjen hylkäämisestä.
– Jos tehdään kaikki epämiellyttävät asiat heti vaalikauden alussa ja mielistellään miljardöörejä, niin se ei välttämättä kanna seuraaviin vaaleihin asti. Virhe on tehty ja luottamus menetetty, kun vanhus odottaa hoivaa sitä saamatta ja lapsen on mentävä kehnoon kouluun. Luottamusta ei vaan voi ostaa tulevaisuuden vaalilupauksilla, Suhonen ajattelee pajassaan.
Jos muuta ei keksitä, niin keksitään sitten syntipukki. Demarijohtoa on verrattu strutsiin, joka pistää päänsä piiloon ja luulee siten olevansa turvassa ympäristön virikkeiltä. Koska pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Stefan Löfven edustaa jatkuvuutta, häntä ei voi uhrata.
Tovereiden katseet kääntyvät tällöin puoluesihteeri Lena Rådström Baastadiin, jota on kritisoitu jo aiemmin ja syytetty liiasta pehmeydestä politiikan kovassa maailmassa. Vaikea arvata, miten tässä käy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin kokoomuskin haluaa selvityksen huivikiellosta – ruotsidemokraattien esitys otti heti tulta

Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla

Ruotsidemokraatit viemässä työläisten äänet – ammattiliittojen keskusjärjestö LO yrittää kaikin keinoin estää sosialidemokraattien lopullisen romahduksen EU-vaaleissa

Kansa sai tarpeekseen ampumisista ja pommeista – ruotsidemokraatit vaalivoittoon maahanmuuttajavaltaisilla alueilla

Yleisradion rahoitusta vaaditaan leikkuriin Ruotsissa – tasapuolisuus ei ole toteutunut

Vauhti senkun kiihtyy – joka viides Ruotsissa asuva syntynyt ulkomailla

Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle

Ay-liike ruotsidemokraattien taakse – sosialidemokraattien kannatus sukeltaa

Näin ruotsidemokraatit yrittää voittaa herruuden verkossa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää