LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Demarit korjaisi soten rahoitusvajeen laittamalla veroa veron päälle – perussuomalaiset lopettaisi veronmaksajien rahojen kaatamisen ulos Suomesta
Alkuvuodesta aloittaneiden hyvinvointialueiden suuret rahoitusalijäämät vaarantavat vakavasti koko sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumista – ja nyt myös hoitajista on pulaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että sotemenot ovat osa julkisten menojen kokonaisuutta, jossa vähemmän tärkeistä menoista tulee luopua. – Tärkeimmät asiat on siis hoidettava ensiksi. Suomalaisten terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut ovat prioriteettilistan kärjessä, Purra sanoi eilen Ylen suuressa vaalitentissä.
Hallitus pääsi alkuvuodesta yhteisymmärrykseen lisätalousarviosta ja hyvinvointialueiden lisärahoituksesta, jossa hyvinvointialueille esitettiin 500 miljoonan euron lisärahoitus.
Valtiovarainministeriön arvion mukaan soten menot nousevat tänä vuonna 23 miljardiin euroon.
Rahat eivät yksinkertaisesti riitä
Ylen suuressa vaalitentissä perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että 500 miljoonan lisärahoitus sotelle riittää käytännössä vain eduskuntavaaleihin saakka.
– Seuraavan hallituksen tulee tehdä vähintään samanlainen lisäbudjetti, jolla selvitään vuodenvaihteeseen. Sama koskee hoitajamitoitusta, jonka täytäntöönpanoa siirrettiin. Seuraavan hallituksen vastuulle jää paitsi löytää hoitajat, myös järjestää rahoitus, Purra sanoi.
Myös liike nytin Harry Harkimo sanoi, että soten ennakointi on mennyt pieleen.
– Alueiden budjetit ovat 900 miljoonaa euroa alijäämäisiä. Suurin ongelma hoitoon pääsyssä on se, että on ajateltu valtion hoitavan kaiken. Jos yksityissektoria ei saada mukaan, hoitojonoja ei pysty purkamaan.
Marin ohjaisi lisää resursseja, mutta mistä rahat?
Pääministeri Sanna Marinilla (sd) oli suoraviivainen vastaus soten rahoitusongelmiin: lisää resursseja.
– Meidän mielestämme hyvinvointialueet tarvitsevat lisää resursseja. Sdp esitti jo syksyllä, että olisi pitänyt lisätä 700 miljoonaa, nyt saimme neuvoteltua 500 miljoonaa lisää. Resursseja tarvitaan siis tulevaisuudessa lisää. Väestö ikääntyy, palveluntarpeet kasvavat, Marin sanoi.
Käytännössä resursseilla tarkoitetaan rahaa, joten tulisi myös miettiä, mistä sitä saadaan lisää valtion kirstuun vai onko soteresurssien vuoksi luovuttava jostain muusta.
Purra huomauttikin Marinille, että soten ongelmat ja rahoitusalijäämä ovat yksin Marinin hallituksen vastuulla.
– Marinilta olisi aiheellista kysyä, mistä otetaan rahat resursseihin ja parempiin palveluihin.
Demareilla kaikkeen vanha lääke
Demarien talouslinja liikkuu toivotaan toivotaan -osastolla, sillä Marin mainitsi luottavansa työllisyyden vahvistumiseen ja talouskasvuun mikä on hieman ylioptimistista, sillä Suomen talous ei ole kasvanut liki 15 vuoteen.
Marin esitti myös ”lisärahan keräämistä valtiolle” eli suomeksi sanottuna uutta veroa entisten verojen päälle.
– Vaikkapa lähdevero institutionaalisille sijoittajille, arvonnousuvero, jolla voidaan verottaa sitä arvoa, mikä Suomessa on syntynyt ja puututaan listamaattomien yhtiöiden osinkoverotukseen, Marin sanoi ja arvioi verotuksen kiristämisellä saatavan useita satoja miljoonia lisää valtion kassaan.
Koko julkinen talous remonttiin
Sotealueiden yksi suurimpia menoja on henkilöstökulut. Purra painotti että koko julkinen talous vaatii korjaustoimia tulevilla hallituskausilla.
– Perussuomalaisten mielestä sosiaali- ja terveydenhuolto, kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus ovat valtion tärkeimpiä kohteita, joten perussuomalaiset haluaa leikata toissijaisista julkisista menoista, Purra sanoi.
Hän jatkoi, että tilanteessa, jossa sote-palveluihin ei ole riittävästi rahaa, suomalaiselta veronmaksajalta kerättyjen miljardien eurojen kaataminen ulos maasta, esimerkiksi kehitysapuun, tulisi lopettaa.
– Nyt ei pidä jatkaa myöskään sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, joka tuo lisää kustannuksia ja painetta sotesektorille. Ei pidä harjoittaa sellaista ilmastoposeeraamista, joka niin ikään lisää kustannuksia. Tärkeimmät asiat on hoidettava ensiksi. Suomalaisten terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut ovat prioriteettilistan kärjessä.
Hoitajan täytyy osata Suomen kieltä
Soten yksi merkittävä haaste on myös hoitajapula, johon monet puolueet tarjoavat lääkkeeksi EU:n ulkopuolista maahanmuuttoa. Purra huomautti, että hoitoalan työ ei ole bulkkia , jota voi tehdä käytännössä kuka tahansa.
Muun muassa hoitajaliitto Super kertoi lausunnossaan vuoden 2022 valtion talousarvioon, että maahanmuuttajien heikko kielitaito aiheuttaa vakavan asiakas- ja potilasturvallisuusriskin ja kuormittaa työyhteisöä. Tämä taas kiihdyttää osaajien lähtemistä alalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rahoitusalijäämä sosiaali- ja terveydenhuolto hyvinvointialueet Harry Harkimo toissijaiset menokohteet tärkeysjärjestys hoitajapula hoitajamitoitus kielitaito Super veronmaksajat hyvinvointi kustannukset valtion talous palvelut Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra Sanna Marin soteuudistus Turvallisuus perussuomalaiset SDP kehitysapu verotus budjetti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra muistutti överin ilmastopolitiikan karuista seurauksista – ympäristöministeri Ohisalolle ei kelpaa Nasan tutkimus, joka osoittaa Suomen jo olevan hiilinielu
SDP ratkaisisi hoitajavajetta työperäisellä maahanmuutolla, PS puuttuisi hoitoalan ongelmiin ja keventäisi työn kuormittavuutta – Purra: ”Filippiiniläiset eivät auta”
Juvonen: Ulkomailta haettu hoitaja on entistäkin alipalkatumpi hoitaja
“Hoitajat eivät unohda tätä koskaan!”, julisti Tehyn Millariikka Rytkönen – ja unohti koko asian hetkessä
Soteuudistuksen harmonisointi leikkaa palkkioita, eikä huonokuntoiselle hoidettavalle ole hoivapaikkaa – Juvonen: Vanhuksille ja omaishoitajille tarjotaan kylmää kyytiä
Riikka Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Työperäinen maahanmuutto itse asiassa heikentää hoitoalaa – pääministeri Marin alkoi huutaa
Suomalaiset asetettava viimein etusijalle: ”Tässä maassa monet ajattelevat, että he ovat toisen luokan kansalaisia omassa maassaan – näin ei saa olla”
Purra: Sote on kammottavassa kunnossa – ”Seuraavien hallitusten on laitettava soten korjaamiseen kaikki tarmonsa”
Purra: Hoitovelan purkamiseen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että kaikki soten toimijat otetaan mukaan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää