LEHTIKUVA
Demarit jatkaisi turvapaikkarallia EU:ssa myös tulevaisuudessa – perussuomalaisille ei käy: ”Eurooppa ei kestä tällaista maahanmuuton määrää”
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kannattaa suoraa puhetta ja toimivien ratkaisujen hakemista EU-alueelle kohdistuvaan massasiirtolaisuuteen. Perussuomalaiset edistäisi tulevalla kaudella EU:ssa niin sanottua Ruanda-mallia, jolla viitataan turvapaikanhaun ulkoistamiseen EU:n ulkopuoliseen turvalliseen kolmanteen maahan, jossa selvitetään mahdollinen tarve suojelulle.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa, että Ruanda-mallia vastaava linja on ollut perussuomalaisilla jo vuosikausia.
– Me näemme, että massasiirtolaisuus ja turvapaikkajärjestelmän käyttö eivät enää toimi nykytilanteessa, jossa elintasoerot ovat suurin siirtolaisuutta ajava tekijä.
EU-parlamentti hyväksyi äskettäin pitkään valmistellun maahanmuuttopaketin, jossa säädetään muun muassa pakollisista solidaarisuustoimista EU-maille, joihin kohdistuu muuttopainetta. Purra ei pidä pakettia toimivana ratkaisuna.
– En usko, että aivan heti Euroopassa päästään järkevään malliin, mutta kylläkin tulevaisuudessa, koska muita vaihtoehtoja ei ole etenkin tilanteessa, jossa Afrikan väestöpaine kasvaa. Maahanmuuttopolitiikassa siis mennään koko ajan sitä kohti, mistä perussuomalaiset on jo vuosikausia puhunut.
– Tälläkin hetkellä laiton maahanmuutto Eurooppaan on huippulukemissa. Turvallisuuden, talouden ja kulttuuristen näkökohtien vuoksi Eurooppa ei voi kestää tällaista maahanmuuton määrää, Purra sanoo.
Hän oli eilen Ylen suurimpien eduskuntapuolueiden johtajien tv-tentissä yhdessä kokoomuspomo Petteri Orpon ja SDP:n Antti Lindtmanin kanssa.
EU:ssa kehitettävä palautuspolitiikkaa
Purra korostaa, että EU:ssa on kehitettävä myös palautuspolitiikkaa.
– On tehtävä työtä sen eteen, että sopimuksia ja lainsäädäntöä voitaisiin muuttaa paremmin nykyaikaan sopivaksi. Jo hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että hallitus edistää tällaisia keskusteluja EU:ssa.
Demarien Lindtmanille turvapaikkaprosessin ulkoistaminen EU:n ulkopuolelle ei maistu. Lindtman vetosi eilen Ylellä myös keskusteluihinsa EU:n sisäasiainkomissaarin, sosialidemokraatti Ylva Johanssonin kanssa.
– Se on umpikuja, se ei toimi. Euroopan tapaan ei kuulu ulkoistaa vastuuta kolmansiin maihin. SDP ei kannata Ruanda-mallia, Lindtman sanoi.
Kokoomuksen Orpon mukaan kokoomuskaan ei kannata Ruanda-mallia, mutta Orpon mukaan kokoomus kuitenkin kannattaa yhteistyön lisäämistä kolmansien maiden kanssa.
– Kannatamme sitä, että selvitetään kansainvälisen suojelun tarjoamista tai hakemista turvallisissa kolmansissa maissa. Se on kuitenkin pitkän työn takana.
Asioiden kaunistelu saisi jo riittää
Purra huomautti, että Ruanda-mallin sisältöä pitäisikin vielä hieman määritellä tarkemmin EU:ssa.
– Edistetäänkö siis sellaista turvapaikan hakemista, jossain Euroopan ulkopuolella, suojelun tarjoamista vai kolmannen maan kanssa tehtävää yhteistyötä.
Purra muistutti, että jo aiemmin, vuoden 2015 siirtolaiskriisistäkin selvittiin tekemällä sopimus Turkin kanssa.
– Kyse on samanlaisesta mekanismista. Turkille maksettiin siitä, että se esti ihmisiä lähtemästä. Nyt EU-tason maahanmuuttopolitiikasta puhuttaessa ongelmana on kaunistelu. Itse kuitenkin kannatan suoraa puhetta. Jos haluamme ratkaista asiat, meidän on kyettävä miettimään toimivia keinoja, Purra sanoi, ja heitti kysymyksen puheenjohtajakollegalleen Lindtmanille.
– Jos Ruanda-malli ei toimi, mikä olisi teidän ratkaisu siihen, että Eurooppaan tulee miljoonia ihmisiä?
Ei enempää kouluttamatonta väkeä Suomeen
Purra korostaa, että myöskään työn verukkeella Suomeen ei pidä pyrkiä haalimaan kouluttamatonta väkeä samoista maista, joista tulee turvapaikanhakijoita.
– Oleellista on, mitä väkeä Suomeen tulee ja mille sektoreille. Jos saisimme houkuteltua Suomeen tai Eurooppaan esimerkiksi korkeasti koulutettuja aasialaisia tai amerikkalaisia, se olisi hienoa ja tärkeää. Tähän voidaan vaikuttaa joillakin kansallisilla ratkaisuilla.
– Sen sijaan, että me haalisimme entistä enemmän kouluttamatonta väkeä samoista maista, mistä turvapaikanhakijoitakin tulee, niin sitä en pidä kannatettavana.
Katsoi koko tentti täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ruanda-malli turvapaikanhakuprosessi Ylva Johansson massasiirtolaisuus elintasopakolaiset kolmannet maat Kansainvälinen suojelu palautukset väestönkasvu Maahanmuuttopolitiikka Riikka Purra Eurooppa Afrikka Antti Lindtman Petteri Orpo perussuomalaiset SDP talous Kokoomus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maahanmuutto kärjistää ja polarisoi eurovaalikampanjaa Saksassa – tähtäimessä ovat myös lähestyvät osavaltiovaalit
Kepu ja vihervasemmisto hinkuvat työn verukkeella Suomeen lisää maahanmuuttajia – valtiovarainministeri Purra: ”Maahanmuutto, mikä meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta”
Irlantilaiset saivat tarpeekseen laittomista siirtolaisista – huoli omasta selviytymisestä ajaa kantavästön barrikadeille
Sisäministeriö esittää uusia tiukennuksia säilöönottoon ja maahantulokieltoon
Eurovaaliehdokas Mika Niikko: ”Suomen kansallista päätösvaltaa puolustettava”
Eurovaaliehdokas Veikko Vallin: ”Tukirahasäkkien viskelyn maasta toiseen on loputtava”
Eurovaaliehdokas Lauri Laitinen Ruanda-mallista: “Kohdemaan pohtimista tärkeämpää on se, miten voidaan valvoa Eurooppaan pyrkiviä”
Talousasiantuntija Huopainen: Jokainen uusi velkapaketti pahentaa tulevan laskun loppusummaa
Eurovaaliehdokas Sebastian Tynkkynen: ”EU:n on ulkoistettava turvapaikanhaku”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää