

LEHTIKUVA
Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tyrmäsi SDP:n talouslinjan tänään Iltalehden puoluejohtajien vaalitentissä. Siinä missä demarit eivät ole valmiita luopumaan käytännössä mistään ylimääräisistä julkisista menoista, puolue hamuaa valtiolle yhä suurempaa siivua palkansaajan ja yrittäjän rahoista. Purra huomautti demarien Antti Lindtmanille, että epäjohdonmukainen ja ennakoimaton verotus jarruttaa talouskasvua ja työllisyyden kehittymistä.
SDP:n eduskuntavaaliohjelman talouslinjaan on ladattu kovia toiveita velkaantumisen taittamisesta ja talouskasvusta, mutta ilman varsinaisia rakenteellisia uudistuksia. Puolueen ohjelmassa mainitaan sopeutuksista, mutta juuri mistään demarit eivät olisi valmiita luopumaan. Toistaiseksi demarit ovat puhuneet leikkauksista ”tilavuokriin”.
Iltalehden puoluejohtajien vaalitentissä tänään pääministeri Sanna Marinia tuurannut demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman jatkoi toivotaan toivotaan -linjalla, jolla talouskasvu perustuisi ”kunnianhimoiseen työllisyystavoitteeseen” eli lähinnä toivomiseen, että työllisyys lähtisi kohenemaan.
Vaikka Lindtman mainitsi talouden sopeuttamisspiikissään myös ”menosäästöt” hän sanoi silti, että jatkossa tarvitaan lisää veropohjan tiivistämistä. Toisin sanoen, demarit haluaa verottaa lisää suomalaista duunaria ja yrittäjää, vaikka Suomen kokonaisveroaste on jo nyt ennätyksellisen korkea.
SDP vetoaa talouskasvuun, jota ei edes ole
Purra totesi Lindtmanille, että flirttailu veronkiristyksillä on huolestuttavaa.
– Ylipäätään se, että demarit vetoaa talouskasvuun, jota ei edes ole. On turha kertoa, että veronkiristykset eivät kohdistuisi työhön ja yrittämiseen, jonne ne juuri kohdistuvat. Samaan aikaan te väitätte, että verosuunnittelusta ja harmaasta taloudesta saadaan jotain pois ja ikään kuin oletatte, että esimerkiksi listamaattomat yritykset eivät reagoisi siihen, että niiden osinkoa aletaan verottaa.
Suomeen kaivattaisiin kipeästi investointeja ja uusia työpaikkoja. Purra huomauttikin Lindtmanille, että epäjohdonmukainen verotus pikemminkin vain jarruttaa investointeja.
– Se ympäristö, jossa yritykset tekevät päätöksiä investoinneista ja työllistämisestä, tekevät työpaikkoja tähän maahan. Se nojaa siihen, että yrittämiseen ja työhön kohdistuva verotus on johdonmukaista ja ennakoitavaa.
Säästölistat puuttuvat
Purra huomautti myös, että verotuksen kiristyminen ei suinkaan lisää tavan duunarin työhaluja.
– Ostovoiman heikentäminen, valtion menojen lisääminen ja verotuksen kiristäminen vain näivettävät talouttamme, Purra sanoi.
Myös kokoomuspomo Petteri Orpo moitti SDP:n talouslinjaa ja rakenteellisten uudistusten puuttumista. Orpon mukaan demarien säästölistat ovat tyhjät.
– Säästölistoja ei oikeasti edes ole, Orpo ihmetteli.
Suomessako muka pulaa työntekijöistä?
Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikkien puoluejohtajien mielestä Suomessa olisi pulaa työvoimasta ja työntekijöistä. Purra kuitenkin huomautti, että kokonaisuus on paljon karumpi. Suomessa on samaan aikaan satoja tuhansia työnhakijoita joista suuri osa kokonaan työttömiä. Tuoreehkon Suomen suunta -hankkeen loppuraportin mukaan jopa 640 000 ihmistä on käytännössä tipahtanut työelämästä ja elelee yhteiskunnan tukien varassa.
– Meillä on sangen korkea työttömyys, ihmisiä kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolella ja samalla työvoimapulaa. Tilanteen ratkaiseminen vaatii samanaikaisesti monenlaisia toimia, Purra sanoi ja mainitsi eräänä keinona ammatillisen koulutuksen joidenkin tutkintojen tiivistämisen, jotta osa nuorista pääsisi aikaisemmin työelämään. Tämä edellyttää lisää resursseja ammatilliseen koulutukseen.
Tunnin työllä työlliseksi
Purra painotti, että oppilaitoksista tulee kuitenkin valmistua nuoria, joilla on yritysten kaipaama ammattiosaaminen. Perussuomalaiset on valmis myös ansiosidonnaisen porrastamiseen.
Demarien Lindtman kehaisi, että Marinin hallitus on saavuttanut noin 75 prosentin työllisyysasteen. Tämä kuitenkin antaa hieman vääristyneen kuvan todellisuudesta, sillä työssäolon ehdot ovat sangen löysiä.
Purra huomauttikin Lindtmanille, että todellisuus ja tilastot ovat kovin erilaisia.
– Tilastoissa lasketaan työlliseksi, jos tekee tunnin töitä viikossa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ansiosidonnainen päiväraha säästökohteet ostovoima vaalitentti palkansaajat yrittäjät Työllisyysaste työpaikat valtion talous Investoinnit Riikka Purra Antti Lindtman Sanna Marin Petteri Orpo Talouskasvu Sosiaaliturva Velkaantuminen perussuomalaiset SDP koulutus työttömyys verotus nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomessa yli 250 000 työtöntä työnhakijaa – Rantanen: Vanhojen puolueiden hokema työvoimapulasta tarkoittaa oikeasti halpatyövoimapulaa

Maahanmuutolla ei saa korjattua kestävyysvajetta – vain aniharvoilla maahanmuuttajaryhmillä on positiivinen vaikutus julkiseen talouteen

Perussuomalaiset haluaa tarjota suomalaisille lisää työtunteja: ”Maa ei nouse millään muulla kuin työllä ja sillä, että siitä tulee kannattavaa”

Vihreät jatkaisi palkkoja sosiaaliturvalla, perussuomalaiset huolehtisi duunarin ostovoimasta – Purra: ”Suomessa palkalla pitää tulla toimeen”

Pankin ekonomisti ennustaa viiden vuoden talouskurjuutta: ”Jos et vielä ole nähnyt talouskriisiä, niin nyt on syytä varautua”

Sanna Marin ilmoitti topakasti vastustavansa EU-yhteisvelkapaketteja – Purra: ”Ei ole uskottavaa”

Purra: Illasta toiseen puhutaan muutaman sadan miljoonan säästökohteista, mutta ei siitä, että hallitus kuittasi veronmaksajille kymmenen miljardia maksettavaa EU-elvytyspaketissa

Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”

Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää