LEHTIKUVA
Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tyrmäsi SDP:n talouslinjan tänään Iltalehden puoluejohtajien vaalitentissä. Siinä missä demarit eivät ole valmiita luopumaan käytännössä mistään ylimääräisistä julkisista menoista, puolue hamuaa valtiolle yhä suurempaa siivua palkansaajan ja yrittäjän rahoista. Purra huomautti demarien Antti Lindtmanille, että epäjohdonmukainen ja ennakoimaton verotus jarruttaa talouskasvua ja työllisyyden kehittymistä.
SDP:n eduskuntavaaliohjelman talouslinjaan on ladattu kovia toiveita velkaantumisen taittamisesta ja talouskasvusta, mutta ilman varsinaisia rakenteellisia uudistuksia. Puolueen ohjelmassa mainitaan sopeutuksista, mutta juuri mistään demarit eivät olisi valmiita luopumaan. Toistaiseksi demarit ovat puhuneet leikkauksista ”tilavuokriin”.
Iltalehden puoluejohtajien vaalitentissä tänään pääministeri Sanna Marinia tuurannut demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman jatkoi toivotaan toivotaan -linjalla, jolla talouskasvu perustuisi ”kunnianhimoiseen työllisyystavoitteeseen” eli lähinnä toivomiseen, että työllisyys lähtisi kohenemaan.
Vaikka Lindtman mainitsi talouden sopeuttamisspiikissään myös ”menosäästöt” hän sanoi silti, että jatkossa tarvitaan lisää veropohjan tiivistämistä. Toisin sanoen, demarit haluaa verottaa lisää suomalaista duunaria ja yrittäjää, vaikka Suomen kokonaisveroaste on jo nyt ennätyksellisen korkea.
SDP vetoaa talouskasvuun, jota ei edes ole
Purra totesi Lindtmanille, että flirttailu veronkiristyksillä on huolestuttavaa.
– Ylipäätään se, että demarit vetoaa talouskasvuun, jota ei edes ole. On turha kertoa, että veronkiristykset eivät kohdistuisi työhön ja yrittämiseen, jonne ne juuri kohdistuvat. Samaan aikaan te väitätte, että verosuunnittelusta ja harmaasta taloudesta saadaan jotain pois ja ikään kuin oletatte, että esimerkiksi listamaattomat yritykset eivät reagoisi siihen, että niiden osinkoa aletaan verottaa.
Suomeen kaivattaisiin kipeästi investointeja ja uusia työpaikkoja. Purra huomauttikin Lindtmanille, että epäjohdonmukainen verotus pikemminkin vain jarruttaa investointeja.
– Se ympäristö, jossa yritykset tekevät päätöksiä investoinneista ja työllistämisestä, tekevät työpaikkoja tähän maahan. Se nojaa siihen, että yrittämiseen ja työhön kohdistuva verotus on johdonmukaista ja ennakoitavaa.
Säästölistat puuttuvat
Purra huomautti myös, että verotuksen kiristyminen ei suinkaan lisää tavan duunarin työhaluja.
– Ostovoiman heikentäminen, valtion menojen lisääminen ja verotuksen kiristäminen vain näivettävät talouttamme, Purra sanoi.
Myös kokoomuspomo Petteri Orpo moitti SDP:n talouslinjaa ja rakenteellisten uudistusten puuttumista. Orpon mukaan demarien säästölistat ovat tyhjät.
– Säästölistoja ei oikeasti edes ole, Orpo ihmetteli.
Suomessako muka pulaa työntekijöistä?
Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikkien puoluejohtajien mielestä Suomessa olisi pulaa työvoimasta ja työntekijöistä. Purra kuitenkin huomautti, että kokonaisuus on paljon karumpi. Suomessa on samaan aikaan satoja tuhansia työnhakijoita joista suuri osa kokonaan työttömiä. Tuoreehkon Suomen suunta -hankkeen loppuraportin mukaan jopa 640 000 ihmistä on käytännössä tipahtanut työelämästä ja elelee yhteiskunnan tukien varassa.
– Meillä on sangen korkea työttömyys, ihmisiä kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolella ja samalla työvoimapulaa. Tilanteen ratkaiseminen vaatii samanaikaisesti monenlaisia toimia, Purra sanoi ja mainitsi eräänä keinona ammatillisen koulutuksen joidenkin tutkintojen tiivistämisen, jotta osa nuorista pääsisi aikaisemmin työelämään. Tämä edellyttää lisää resursseja ammatilliseen koulutukseen.
Tunnin työllä työlliseksi
Purra painotti, että oppilaitoksista tulee kuitenkin valmistua nuoria, joilla on yritysten kaipaama ammattiosaaminen. Perussuomalaiset on valmis myös ansiosidonnaisen porrastamiseen.
Demarien Lindtman kehaisi, että Marinin hallitus on saavuttanut noin 75 prosentin työllisyysasteen. Tämä kuitenkin antaa hieman vääristyneen kuvan todellisuudesta, sillä työssäolon ehdot ovat sangen löysiä.
Purra huomauttikin Lindtmanille, että todellisuus ja tilastot ovat kovin erilaisia.
– Tilastoissa lasketaan työlliseksi, jos tekee tunnin töitä viikossa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ansiosidonnainen päiväraha säästökohteet ostovoima vaalitentti palkansaajat yrittäjät Työllisyysaste työpaikat valtion talous Investoinnit Riikka Purra Antti Lindtman Sanna Marin Petteri Orpo Talouskasvu Sosiaaliturva Velkaantuminen perussuomalaiset SDP koulutus työttömyys verotus nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomessa yli 250 000 työtöntä työnhakijaa – Rantanen: Vanhojen puolueiden hokema työvoimapulasta tarkoittaa oikeasti halpatyövoimapulaa
Maahanmuutolla ei saa korjattua kestävyysvajetta – vain aniharvoilla maahanmuuttajaryhmillä on positiivinen vaikutus julkiseen talouteen
Perussuomalaiset haluaa tarjota suomalaisille lisää työtunteja: ”Maa ei nouse millään muulla kuin työllä ja sillä, että siitä tulee kannattavaa”
Vihreät jatkaisi palkkoja sosiaaliturvalla, perussuomalaiset huolehtisi duunarin ostovoimasta – Purra: ”Suomessa palkalla pitää tulla toimeen”
Pankin ekonomisti ennustaa viiden vuoden talouskurjuutta: ”Jos et vielä ole nähnyt talouskriisiä, niin nyt on syytä varautua”
Sanna Marin ilmoitti topakasti vastustavansa EU-yhteisvelkapaketteja – Purra: ”Ei ole uskottavaa”
Purra: Illasta toiseen puhutaan muutaman sadan miljoonan säästökohteista, mutta ei siitä, että hallitus kuittasi veronmaksajille kymmenen miljardia maksettavaa EU-elvytyspaketissa
Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”
Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.