Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Demarien toimittajaliitolla ja Journalistiliitolla kaksoisroolit: Ovat Yleisradion osakkaita, samalla lobbaavat Yle-leikkauksia vastaan

24.08.2024 |10:15

Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto sekä Journalistiliitto ovat kesän aikana profiloituneet Yleisradion rahoitukseen kaavailtujen leikkauksien vastustajina. Molemmat organisaatiot esiintyvät kuitenkin samalla oman asiansa puolustajina, sillä ne ovat Yleisradion osakkeenomistajia. Molemmilla on vahvat kytkökset SDP:hen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matias Marttisen johtaman parlamentaarisen työryhmän ratkaisua Ylen tehtävistä ja rahoituksesta on odotettu kuukausitolkulla. Työryhmän piti antaa raporttinsa jo keväällä, mutta sopua ei ole syntynyt vieläkään, vaikka työryhmä on pitänyt jo peräti 32 kokousta.

Heinäkuussa vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät hylkäsivät käsillä olleen kompromissiesityksen. Selvää toki on, että parlamentaaristen ryhmien näkemykset etenkin Ylen rahoituksesta ovat kaukana toisistaan: esimerkiksi perussuomalaiset olisivat valmiita jopa 25 prosentin Yle-leikkaukseen.

Ulkoparlamentaarista lobbausta

Oppositioryhmistä SDP on viime aikoina suhtautunut hillityn pidättyväisesti Yle-leikkauksiin, joskin demarien Yle-sympatiat hyvin tiedetään. Vuoden alussa kansanedustaja Tytti Tuppurainen maalaili kauhukuvia Yle-leikkauksista ja väitti Yle-säästöissä olevan kyse ”moniarvoisen tiedonvälityksen hiljentämisestä”.

Samaan aikaan SDP käy ulkoparlamentaarista lobbausta Yle-leikkauksia vastaan demareihin kytkeytyvien toimittajaliittojen kautta – joilla on demarikytköksien lisäksi myös Yle-kytkös, sillä molemmat toimittajayhdistykset ovat Yleisradion osakkeenomistajia.

Toukokuussa SDP:n puoluemedia Demokraatti julkaisi Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton (SSSL) vetoomuksen, jossa vaaditaan eduskunnan vahvistavan Yleisradion asemaa leikkauksien sijaan. SSSL:n retoriikassa Yle-rahoitus olisi samalla jopa ”turvallisuuskysymys”. Demokraatin jutussa ei kerrottu sitä, että SSSL Ylen rahoituksen puolustajana esiintyy omassa asiassaan, sillä SSSL on myös Yleisradio Oy:n vähemmistöosakas.

Journalistiliiton johdossa pitkän linjan demaripoliitikko

Ylen rahoituksen puolustajana esiintyvän Journalistiliiton jäsenjulkaisussa, Journalisti-lehdessä väitetään Yle-keskustelussa puhuttavan ”vääristä asioista”. Journalisti haluaisi mieluummin puhua Ylen ylätason tehtävistä, joita Yle-lain mukaan ovat kansanvallan tukeminen, monipuolisen tiedon, mielipiteiden, keskustelujen ja vuorovaikutusmahdollisuuksien tarjoaminen sekä vähemmistö- ja erityisryhmien ohjelmatarjonnasta huolehtiminen. Journalistin mukaan listaus antaa vihjeitä siitä, miksi vahvan ja laadukkaan julkisen palvelun median rahoittamiselle on lukuisia erittäin hyviä syitä.

Kuitenkin SSSL:n tapaan myös Journalistiliitolla on kyse omasta asiasta Journalistiliiton ollessa Ylen osakkeenomistaja.

Journalistiliitolla on niin ikään SDP-kytköksiä: Journalisti-lehden edellinen päätoimittaja Maria Pettersson on toiminut demarimeppi Miapetra Kumpula-Natrin avustajana Euroopan parlamentissa. Liiton nykyinen puheenjohtaja Hanne Aho on pitkäaikainen demaripoliitikko ja hän toimi SDP:n kunnanvaltuutettuna Sipoossa 1993–2014. Lisäksi SDP:n eduskuntaryhmän lakimiehenä vuosina 2016-2019 toiminut Valtteri Aaltonen on työskennellyt aiemmin Journalistiliiton juristina.

Sitouttaminen Yleisradioon

Suomen valtio omistaa enemmistön eli lähes 99,98 prosenttia Yleisradio Oy:n osakkeista. Loput osakkeet ovat pääosin eräiden media-alan yritysten, muutaman yksityishenkilön sekä eräiden yhteisöjen hallussa. Huomionarvoista on, että myös esimerkiksi Suomen Punainen Risti on Ylen osakas.

Tavallinen kansalainen saattaa kuitenkin pohtia, mistä syystä Suomen Sosialidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto sekä Journalistiliitto ovat edelleen Ylen osakkaita.

SSSL:n hallussa on vain kaksi osaketta ja Journalistiliitolla kolme, joten omistuksilla ei ole kummallekaan taloudellista relevanssia. Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla, jolla on yli 90 prosenttia yhtiön osakkeista, on oikeus käyvästä hinnasta lunastaa muiden osakkeenomistajien osakkeet. Vastaavasti osakkeenomistajalla, jonka osake voidaan lunastaa, on oikeus vaatia osakkeensa lunastamista.

SSSL:n ja Journalistiliiton omistusosuuksien merkityksenä voidaankin nähdä molempien henkinen sitouttaminen Yleisradioon, minkä voidaan todeta onnistuneen erinomaisesti riippumatta siitä, mikä on ollut osakeomistusten alkuperäinen tarkoitus.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon

26.03.2025 |18:41
3.
Suomen uutiset logo

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”

25.03.2025 |19:18
6.
Suomen uutiset logo

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta

24.03.2025 |16:12
10.
Suomen uutiset logo

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle

25.03.2025 |12:54

Uusimmat

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää