

LEHTIKUVA
Ceutaan tulvi tuhansia laittomia maahanpyrkijöitä – Marokko painostaa EU:ta siirtolaisvyöryllä
Noin 8 000 laitonta maahantulijaa pääsi Marokosta rajan yli Espanjaan kuuluvalle Ceutan alueelle Pohjois-Afrikassa. Nyt laittomien maahanpyrkijöiden hyöky on katkaistu ainakin hetkeksi. Suurin osa rajan yli päässeistä on jo palautettu Marokkoon. Mutta taustalla olevat ongelmat, kuten Marokon nuoren, työttömän väestön suuri määrä ja poliittiset kiistat siirtomaakaudella vedetyistä rajoista eivät ole kadonneet minnekään.
Laittomien maahanpyrkijöiden hyökyaalto Ceutan rannoille on tyyntynyt ainakin toistaiseksi. Mereltä uimarenkaiden tai kumiveneiden päällä tulevien laittomien siirtolaisten vyöry alkoi varhain maanantaiaamuna, kertoo BBC.
Jopa kahdeksan tuhannen tulijan arvioidaan päässeen Marokon ja Espanjan välisen rajan yli, mutta Espanjan viranomaisten mukaan yli 5 600 tulijaa on jo palautettu Marokkoon. Suurin osa rajan laittomasti ylittäneistä on marokkolaisia nuoria miehiä.
Armeijan joukkoja hätiin
Espanjan sisäministeri Fernando Grande-Marlaska kertoi BBC:lle, että maa joutui lähettämään Ceutaan 200 poliisia ja 200 armeijan sotilasta vahvistamaan Ceutan normaalistikin yli tuhatpäistä rajavartiostoa.
Ceuta ja Mellilla ovat Afrikan puolella sijaitsevia itsehallinnollisia kaupunkeja, jotka kuuluvat yhä Espanjalle siirtomaa-aikojen muistoina. Marokko on vaatinut näitä alueita itselleen. Laittoman maahantulon yritykset ovat arkipäivää ja rajavartijoita on normaalistikin paljon.
Ylittämällä raja-aidan Afrikassa pääsee EU-alueelle
Koska Ceutan ja Mellillan katsotaan olevan Espanjan ja siten myös EU:n maaperää, ne ovat houkuttelevia kohteita EU-alueelle laittomasti pyrkiville. Espanjan viranomaisten suhtautuminen oli pitkään se, että raja-aidan yli päässeet katsottiin turvapaikanhakijoiksi, joiden annettiin jäädä maahan. Laittoman rajanylityksen onnistuminen tarkoitti siis käytännössä ilmaista matkalippua manner-Espanjaan.
Viranomaisten tulkinta on kuitenkin muuttunut tiukemmaksi laittomien maahantulijoiden määrän kasvaessa ja rajanylitysten muututtua väkivaltaisemmiksi. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Espanjan perustuslakituomioistuin hyväksyivät viime vuonna menettelyn, jossa laittomat rajanylittäjät voidaan tietyin edellytyksin “käännyttää suoraan rajalta” vielä sen jälkeenkin, kun he ovat jo päässeet raja-alueen sisäpuolelle. Nyt viranomaiset hyödyntävät tätä pykälää taluttaessaan rajan yli päässeet takaisin Marokon puolelle.
Marokon viranomaiset mahdollistivat ylitykset
Rajan yli päässeiden henkilöiden kertomusten mukaan Marokon rajavartijat ovat suhtautuneet laittomiin rajanylityksiin välinpitämättömästi. Lähtijöitä ei ole yritetty estää millään tavalla.
Espanjalaislehden mukaan Marokon viranomaiset olisivat jopa vihjanneet nuorukaisille, että nyt on hyvä hetki lähteä Ceutaan.
– Marokon poliisi käski meitä menemään Ceutaan, mutta nyt nämä haluavat palauttaa meidät, eräs rajan ylittäneistä kertoo.
Kyse ei siitä, että Marokkoon olisi yhtäkkiä puhjennut sota tai humanitaarinen kriisi, joka pakottaisi marokkolaiset lähtemään henkensä kaupalla uimalla hakemaan turvapaikkaan Ceutan alueelta. Marokossa on suuri määrä nuoria miehiä, joilla ei ole töitä eikä tulevaisuudennäkymiä omassa maassaan. Nyt Marokon hallitus päätti käyttää heitä aseena poliittisessa kiistassaan Espanjan kanssa.
Taustalla kiista Länsi-Saharasta
Tämänkertaisen tulijavyöryn taustalla on kiista Länsi-Saharan alueesta, joka kuului Espanjalle vuoteen 1975 asti, jolloin Espanja luovutti alueen Marokon ja Mauritanian hallintaan. Polisario-vapautusliike pitää nyt hallussaan Mauritanialle annettua Länsi-Saharan osaa ja vaatii kansanäänestystä koko Länsi-Saharan itsenäistymisestä.
Marokko puolestaan haluaa, että Espanja ja EU tunnustaisivat Länsi-Saharan Marokolle kuuluvaksi alueeksi. Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump teki niin joulukuussa vastineeksi siitä, että Marokko tunnustaa Israelin valtion. Nyt Joe Bidenin hallinto pohtii keinoja rimpuilla irti Trumpin twiitissään antamasta lupauksesta.
Marokon johto on ärsyyntynyt siitä, että Espanjan hallitus on sallinut Polisarion johtajan Brahim Ghalin päästä sairaalahoitoon Espanjaan. Vakavasta Covid-taudista kärsivä Ghali otettiin Espanjaan hoitoon huhtikuussa salaa, kertoo Kauppalehti. Marokon oikeusministeri Mustapha Ramid on melko suoraan myöntänyt, että laittomien rajanylittäjien tulva on kosto siitä, että Ghali otettiin hoitoon Espanjaan.
EU ei aio taipua kiristykseen
Euroopan komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinas puolestaan totesi, että “kukaan ei voi kiristää Euroopan unionia” käyttämällä siirtolaisuutta aseenaan. Schinasin mukaan aiemmin esimerkiksi Turkki on yrittänyt käyttää siirtolaisuutta painostuskeinona EU:ta vastaan.
– Ceuta on Eurooppaa. Tämä raja on Euroopan raja, ja se mitä siellä tapahtuu ei ole vain Espanjan vaan kaikkien (EU-maiden) ongelma, Schinas sanoi Espanjan radion haastattelussa keskiviikkona.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Margaritis Schinas Mustapha Ramid Brahim Ghali Polisario Länsi-Sahara Mellilla Ceuta Fernando Grande-Marlaska Covid-19 koronavirus Joe Biden Marokko Donald Trump Euroopan komissio Espanja EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lesboksen turvapaikanhakijat kertovat vihaavansa Eurooppaa, mutta he haluavat silti Saksaan – “sytytimme koko leirin tuleen näyttääkseemme halveksuntamme”

Kreikan maahanmuuttoministeri: Kansalaisjärjestöt auttavat somaleita Turkin kautta Kreikkaan laittomasti

Ruuhkaisa viikonloppu Kanariansaarilla – yli 1 600 siirtolaista saapui veneineen Afrikasta

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Halpatyövoiman tuominen ulkomailta on todistetusti haitallista – hallitus antaisi jopa laittomasti maassa olevien jäädä työmarkkinoille

Maahanmuuttokortti paljastaa EU:n haavoittuvaisuuden – Ceutan laittomat siirtolaiset poliittisen valtapelin pelinappuloina

Uusi päätös lopettaa turvapaikanhaun Turkista Kreikkaan – hakijat otetaan säilöön ja palautetaan
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää