Artikkeli kuva

Vasemmalla: Auri Saarelaisen facebook-kirjoitus keväältä 2019. Oikealla Saarelaisen EU-vaalien 2019 alla julkaisema burkia kritisoiva kuva. / Facebook

Burkan kritisointi vaalien alla oli laillista – Auri Saarelainen helpottuneena: “Enää tästä ei tarvitse vaieta”

18.11.2020 |15:47

Auri Saarelaisen piina päättyi tänään, kun puolentoista vuoden mittainen oikeusprosessi päättyi ja hänet todettiin syyttömäksi. Saarelainen oli julkaissut eurovaalien 2019 alla kuvan kahdesta burka-asuisesta naisesta.

Helpottunut Saarelainen kertoo tänään julkaisemassaan tiedotteessa, että hänen Facebookissa julkaisemansa kuva oli kannanotto burkakiellon puolesta.

Vain harvat ovat selvinneet kuivin jaloin valtakunnansyyttäjän hampaista. Tänään tällainenkin tapaus nähtiin.

Saarelainen kiittelee oikeuslaitosta päätöksestä:

– Olin syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tänään puolentoista vuoden prosessi päättyi ja minut todettiin syyttömäksi.

– Haluan lausua kiitokseni oikeuslaitokselle, joka ymmärsi sananvapauden arvon ja tajusi, että nykymaailmassa poliittisesta islamista on voitava keskustella kriittisesti. Erityisen iso kiitos myös lähipiirilleni ja asiassa minua tukeneille, prosessi oli raskas enkä olisi jaksanut sitä ilman teitä. Tästä on hyvä jatkaa!

Saarelainen ei tiedä, kuka ilmiantoi julkaisun ja kenen takia hän joutui käymään prosessin läpi, tai miksi valtakunnansyyttäjä kiinnostui juuri hänen tapauksestaan. Hän on huojentunut, ettei vaalien alla esitettyä kannanottoa tulkittu laittomaksi.

– Enää tästä ei tarvitse vaieta. Huolimatta vasemman laidan massavihasta, on poliittinen puhe todettu lailliseksi. Uskomatonta, että asiaa täytyi edes käydä käräjillä puimassa.

– Tämä päätös on Suomen naisten ja tyttöjen sekä suomalaisen elämäntavan voitto ja tästä on hyvä lähteä jatkamaan kohti tasa-arvoisempaa, turvallisempaa tulevaisuutta, Saarelainen toteaa.

Burkat kielletty useissa Euroopan maissa

Saarelainen muistuttaa tiedotteessaan, että burkakielto on voimassa useissa Euroopan maissa, kuten Ranskassa, Tanskassa ja Hollannissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut myös asiaan kantaa ja todennut, että burkakielto on ihmisoikeussopimuksen mukainen, koska burkan käyttö estää ja vähentää ihmisten mahdollisuuksia elää yhdessä. Burka erottelee ja eristää, alistaa naisia ja on omiaan luomaan segregaatiota.

– Burka ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin tai katukuvaan. Sen lisäksi, että naamioituneena on kiellettyä kulkea, on se merkki naisen alistamisesta ja demokratian halventamisesta. Länsimainen nainen on vapaa ja tasa-arvoinen ja asian täytyy olla näin jatkossakin. Burkan käyttö täytyy kieltää Suomessa, Auri Saarelainen esittää.

– Burkan salliminen viestii, että kaikilla naisilla ei ole asemaa tai jalansijaa yhteiskunnassamme. Tietenkään kukaan länsimainen ja lännessä kasvatettu feministi ei alistuisi moiseen, mutta feministeille on aivan ok hyväksyä se, että vanhoillisimmat muslimit pukevat naisensa niihin, moittii Saarelainen.

Oikeuden perustelut

Käräjäoikeus perusteli syytteen hylkäämistä Saarelaisen osalta seuraavasti:

“Julkaisusta ei suoraan käy ilmi Saarelaisen kertoma ja vetoama viesti alisteisten naisten aseman parantamisesta ja burkha-kiellon ajamisesta. Burkha liitetään yleisesti islamin uskontoon ja julkaisusta voi saada helposti käsityksen, että sillä pyritään vastustamaan yleisesti kaikkien islamin uskoisten tuloa maahan. Tässä tarkoituksessa sitä voitaisiin pitää yleisesti islamin uskoisia solvaavana. Saarelainen on kuitenkin tuonut esiin sellaisen vaihtoehtoisen tapahtumaiskulun, jonka mukaan julkaisu on liittynyt tarkemmin Perussuomalaisten ajamaan maahantulopolitiikkaan alisteisessa asemassa olevien naisten ja lasten olojen parantamiseksi ja sellaisena olisi siten keskustelua, joka ei riko sananvapauden rajoituksia. Saarelaisen Facebook-julkaisu ja Saarelaisen oma kertomus huomioiden asiassa ei voida poissulkea mahdollisuutta siitä, että Saarelainen on tarkoittanut vedota julkaisulla nimenomaan burkha-kiellon ajamisen puolesta naisten ja lasten aseman ja tasa-arvon parantamiseksi. Tällaisena kannanottona julkaisua ei voida pitää kiellettynä vihapuheena. Tämän vuoksi asiassa jää sellainen järkevä epäilys, että syyte tulee hylätä.”

Auri Saarelainen toimi kuvan julkaisun aikaan Perussuomalaisten Nuorten kolmantena varapuheenjohtajana.

Kahdelle sakot

Nuorisojärjestön kaksi muuta toimihenkilöä saivat tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Heidän kohdallaan kyse oli kuvasta, jossa näkyi etninen perhe hymyilemässä pikkuvauvalle. Teksti kehoitti äänestämään ps:ää, ettei “tulevaisuus näyttäisi tältä”

Oikeus katsoi julkaisun laittomaksi:

“Julkaisu on omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta ja tällainen kirjoitus on omiaan herättämään halveksuntaa ja eräissä jopa vihaa pelkästään henkilöiden ihonvärin perusteella ja sitä voidaan pitää solvaavana. [..] Julkaisua voidaan pitää vihapuheen kaltaisena lausumana, joka ei nauti sananvapauden suojaa.”

Oikeus määräsi kahdelle toimihenkilölle päiväsakkoja. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Perussuomalaiset Nuoret on sittemmin lakkautettu.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää