Liikenneministeri Pete Buttigieg saarnaa ilmastosta, mutta lentelee mielellään yksityiskoneella. / LEHTIKUVA
Budjettisotaa Amerikan malliin: Liikenneministerin vuosipalkaksi esitettiin yhtä dollaria
Yhdysvaltain kongressissa nähtiin budjetin käsittelyn yhteydessä poikkeuksellinen määrä viranhaltijoiden palkkoja koskevia muutosesityksiä. Liikenneministerin ja puolustusministerin palkkoja ehdotettiin laskettavaksi yhteen dollariin vuodessa.
Yhdysvaltain kongressissa on käyty läpi ensi vuoden budjettiesityksiä. Niiden käsittelyn yhteydessä kongressin edustajainhuoneessa on nähty poikkeuksellisen paljon viranhaltijoiden palkkoihin liittyviä muutosesityksiä.
Edustajainhuoneen eli kongressin alahuoneen edustajilla on mahdollisuus tehdä varainkäyttöön liittyviin lakeihin muutosesityksiä, jotka koskevat tietyn liittovaltion työntekijän erottamista tai hänen palkkansa alentamista.
”Ministeri höpisee rasistisista maanteistä”
Republikaanien edustaja Marjorie Taylor Greene ehdotti liikenneministeri Pete Buttigiegin (dem) vuosipalkan alentamista yhteen dollariin. Perusteluna palkanalennukselle Greene vetosi siihen, että Buttigieg on virassaan toiminut amerikkalaisten veronmaksajien edun vastaisesti.
Edustajainhuoneessa puhuessaan Greene moitti Buttigiegia muun muassa siitä, että tämä on liikaa painottanut yhdenvertaisuusasioita tiemäärärahoja jaettaessa. Buttigieg on muun muassa käynnistänyt miljardin dollarin projektin, jonka tarkoituksena on “yhdistää rodullisesti eriytyneitä asuinalueita”.
Osa määrärahoista on käytetty hankkeisiin, jotka ovat Greenen mielestä täysin tarpeettomia, kuten yli 100 miljoonan dollarin käyttäminen Detroitissa sijaitsevan moottoritien purkamiseen ja uudelleen rakentamiseen, koska sitä pidettiin “rodullisesti erottavana”.
Buttigieg on myös kutsunut maanteitä “rasistisiksi”. Hän on sanonut, että “joissakin meidän valtateistämme on sisäänrakennettua rasismia”.
Saarnaa ilmastosta – lentää tilaussuihkukoneilla
Greene moitti Buttigiegia myös siitä, että tämä ajaa virassaan tiukkaa ilmastopolitiikkaa, mutta lentää itse tilaussuihkukoneilla. Liikenneministeri on käyttänyt tilauslentokonetta ainakin 18 kertaa astuttuaan virkaan alkuvuodesta 2021. Asiasta on käynnistetty sisäinen tutkinta liikenneministeriössä, kertoo Business Insider.
Yksi Pete Buttigiegin tilauslennoista liittyi siihen, että hän lensi Kanadaan vastaanottamaan kanadalaisen homojärjestön hänelle myöntämän palkinnon. Palkinto annettiin tunnustuksena LGBTQ-oikeuksien edistämisestä. Buttigieg on ensimmäinen avoimesti homoseksuaali mies, joka on noussut Yhdysvalloissa ministeriksi. Greenen mukaan tällaisten palkintojen noutaminen veronmaksajien kustannuksella ei liity liikenneministerin toimenkuvaan.
Puolustusministerillekin dollari vuodessa
Kongressin edustajainhuone hyväksyi Greenen muutosesityksen otettavaksi mukaan lakiesitykseen. Kyseinen lakiesitys tulee kuitenkin melko varmasti kaatumaan kongressin ylähuoneen eli senaatin käsittelyssä, joten liikenneministeri saa pitää palkkansa.
Marjorie Taylor Greene sai viime kuussa läpi vastaavan laisen muutoksen puolustusmäärärahoja koskevaan lakiesitykseen. Hän esitti, että puolustusministeri Lloyd Austinin vuosipalkka on laskettava yhteen dollariin. Myöskään tällä lakiesityksellä ei ole mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi demokraattienemmistöisessä senaatissa.
Myös Bidenin lehdistösihteerin palkka oli pölkyllä
Edustaja Claudia Tenney (rep) vaati presidentti Joe Bidenin lehdistösihteerinä toimivan Karine Jean-Pierren vuosipalkan alentamista yhteen dollariin, koska tämä on “toistuvasti valehdellut amerikkalaisille”.
Tenney piti valheellisina Jean-Pierren lausuntoja siitä, että “laiton maahanmuutto on vähentynyt Bidenin presidenttikaudella” ja “kukaan ei noin vain kävele maahan etelärajan yli”. Hänen mukaansa Karine Jean-Pierre on myös valheellisesti väittänyt, että kriittistä rotuteoriaa (CRT) ei opeteta kouluissa. Lisäksi Tenney syytti Bidenin lehdistösihteeriä vaalidenialismista ja antisemitismistä.
Edustaja Mike Collins (rep) puolestaan vaati varapresidentti Kamala Harrisin (dem) toimistokulujen leikkaamista budjetista. Hän perusteli vaatimusta sillä, että Kamala Harris on epäonnistunut rajaturvallisuudesta huolehtimisessa. Karine Jean-Pierren palkkaan ja varapresidentin toimistohenkilökuntaan kohdistuneet leikkausvaatimukset eivät menneet läpi edes edustajainhuoneessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mike Collins Claudia Tenney Lloyd Austin vaalidenialisti Karine Jean-Pierre edustajainhuone Marjorie Taylor Greene kongressi Pete Buttigieg Joe Biden Senaatti Kamala Harris Antisemitismi Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Trumpin muurin paluu – kaaos jatkuu USA:n etelärajalla
“Vaalidenialistin” nousu puhemieheksi on osoitus Trumpin voimasta
Lisää Twitter-paljastuksia: FBI maksoi Twitterille miljoonia, vaalivaikutti rajusti, sai yhtiön sensuroimaan Bideniin liittyvän paljastusjutun aivan vaalien alla “venäläisenä disinformaationa”
Presidentti Biden välttelee toimittajien kysymyksiä – samalla kun Bidenin suvun oudoista liiketoimista tipahtelee uusia tietoja
Biden demonisoi Trumpin kannattajia “ääriaineksiksi” ja “vihanlietsojiksi” – vaati samaan hengenvetoon kansallista yhtenäisyyttä
Siirtolaisia lennätettiin ökyrikkaiden huvilasaarelle – vieraanvaraisuutta kesti 44 tuntia
Saksa ratsasi kymmeniä Iranin tukemia Islam-keskuksia juutalaisvihan levittämisen ja Hizbollah-yhteyksien vuoksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää