

Liikenneministeri Pete Buttigieg saarnaa ilmastosta, mutta lentelee mielellään yksityiskoneella. / LEHTIKUVA
Budjettisotaa Amerikan malliin: Liikenneministerin vuosipalkaksi esitettiin yhtä dollaria
Yhdysvaltain kongressissa nähtiin budjetin käsittelyn yhteydessä poikkeuksellinen määrä viranhaltijoiden palkkoja koskevia muutosesityksiä. Liikenneministerin ja puolustusministerin palkkoja ehdotettiin laskettavaksi yhteen dollariin vuodessa.
Yhdysvaltain kongressissa on käyty läpi ensi vuoden budjettiesityksiä. Niiden käsittelyn yhteydessä kongressin edustajainhuoneessa on nähty poikkeuksellisen paljon viranhaltijoiden palkkoihin liittyviä muutosesityksiä.
Edustajainhuoneen eli kongressin alahuoneen edustajilla on mahdollisuus tehdä varainkäyttöön liittyviin lakeihin muutosesityksiä, jotka koskevat tietyn liittovaltion työntekijän erottamista tai hänen palkkansa alentamista.
”Ministeri höpisee rasistisista maanteistä”
Republikaanien edustaja Marjorie Taylor Greene ehdotti liikenneministeri Pete Buttigiegin (dem) vuosipalkan alentamista yhteen dollariin. Perusteluna palkanalennukselle Greene vetosi siihen, että Buttigieg on virassaan toiminut amerikkalaisten veronmaksajien edun vastaisesti.
Edustajainhuoneessa puhuessaan Greene moitti Buttigiegia muun muassa siitä, että tämä on liikaa painottanut yhdenvertaisuusasioita tiemäärärahoja jaettaessa. Buttigieg on muun muassa käynnistänyt miljardin dollarin projektin, jonka tarkoituksena on “yhdistää rodullisesti eriytyneitä asuinalueita”.
Osa määrärahoista on käytetty hankkeisiin, jotka ovat Greenen mielestä täysin tarpeettomia, kuten yli 100 miljoonan dollarin käyttäminen Detroitissa sijaitsevan moottoritien purkamiseen ja uudelleen rakentamiseen, koska sitä pidettiin “rodullisesti erottavana”.
Buttigieg on myös kutsunut maanteitä “rasistisiksi”. Hän on sanonut, että “joissakin meidän valtateistämme on sisäänrakennettua rasismia”.
Saarnaa ilmastosta – lentää tilaussuihkukoneilla
Greene moitti Buttigiegia myös siitä, että tämä ajaa virassaan tiukkaa ilmastopolitiikkaa, mutta lentää itse tilaussuihkukoneilla. Liikenneministeri on käyttänyt tilauslentokonetta ainakin 18 kertaa astuttuaan virkaan alkuvuodesta 2021. Asiasta on käynnistetty sisäinen tutkinta liikenneministeriössä, kertoo Business Insider.
Yksi Pete Buttigiegin tilauslennoista liittyi siihen, että hän lensi Kanadaan vastaanottamaan kanadalaisen homojärjestön hänelle myöntämän palkinnon. Palkinto annettiin tunnustuksena LGBTQ-oikeuksien edistämisestä. Buttigieg on ensimmäinen avoimesti homoseksuaali mies, joka on noussut Yhdysvalloissa ministeriksi. Greenen mukaan tällaisten palkintojen noutaminen veronmaksajien kustannuksella ei liity liikenneministerin toimenkuvaan.
Puolustusministerillekin dollari vuodessa
Kongressin edustajainhuone hyväksyi Greenen muutosesityksen otettavaksi mukaan lakiesitykseen. Kyseinen lakiesitys tulee kuitenkin melko varmasti kaatumaan kongressin ylähuoneen eli senaatin käsittelyssä, joten liikenneministeri saa pitää palkkansa.
Marjorie Taylor Greene sai viime kuussa läpi vastaavan laisen muutoksen puolustusmäärärahoja koskevaan lakiesitykseen. Hän esitti, että puolustusministeri Lloyd Austinin vuosipalkka on laskettava yhteen dollariin. Myöskään tällä lakiesityksellä ei ole mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi demokraattienemmistöisessä senaatissa.
Myös Bidenin lehdistösihteerin palkka oli pölkyllä
Edustaja Claudia Tenney (rep) vaati presidentti Joe Bidenin lehdistösihteerinä toimivan Karine Jean-Pierren vuosipalkan alentamista yhteen dollariin, koska tämä on “toistuvasti valehdellut amerikkalaisille”.
Tenney piti valheellisina Jean-Pierren lausuntoja siitä, että “laiton maahanmuutto on vähentynyt Bidenin presidenttikaudella” ja “kukaan ei noin vain kävele maahan etelärajan yli”. Hänen mukaansa Karine Jean-Pierre on myös valheellisesti väittänyt, että kriittistä rotuteoriaa (CRT) ei opeteta kouluissa. Lisäksi Tenney syytti Bidenin lehdistösihteeriä vaalidenialismista ja antisemitismistä.
Edustaja Mike Collins (rep) puolestaan vaati varapresidentti Kamala Harrisin (dem) toimistokulujen leikkaamista budjetista. Hän perusteli vaatimusta sillä, että Kamala Harris on epäonnistunut rajaturvallisuudesta huolehtimisessa. Karine Jean-Pierren palkkaan ja varapresidentin toimistohenkilökuntaan kohdistuneet leikkausvaatimukset eivät menneet läpi edes edustajainhuoneessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mike Collins Claudia Tenney Lloyd Austin vaalidenialisti Karine Jean-Pierre edustajainhuone Marjorie Taylor Greene kongressi Pete Buttigieg Joe Biden Senaatti Kamala Harris Antisemitismi Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Trumpin muurin paluu – kaaos jatkuu USA:n etelärajalla

“Vaalidenialistin” nousu puhemieheksi on osoitus Trumpin voimasta

Lisää Twitter-paljastuksia: FBI maksoi Twitterille miljoonia, vaalivaikutti rajusti, sai yhtiön sensuroimaan Bideniin liittyvän paljastusjutun aivan vaalien alla “venäläisenä disinformaationa”

Presidentti Biden välttelee toimittajien kysymyksiä – samalla kun Bidenin suvun oudoista liiketoimista tipahtelee uusia tietoja

Biden demonisoi Trumpin kannattajia “ääriaineksiksi” ja “vihanlietsojiksi” – vaati samaan hengenvetoon kansallista yhtenäisyyttä

Siirtolaisia lennätettiin ökyrikkaiden huvilasaarelle – vieraanvaraisuutta kesti 44 tuntia

Saksa ratsasi kymmeniä Iranin tukemia Islam-keskuksia juutalaisvihan levittämisen ja Hizbollah-yhteyksien vuoksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.