

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki saapuu valtiovarainministeriön sisäisiin budjettineuvotteluihin Moisniemessä Espoossa 10. elokuuta 2016.
Budjetin painopiste työllisyydessä – riihestä putkahtaa uusi työllisyyspaketti
Ensi vuoden valtion talousarvio painottuu työllisyyden edistämiseen. Hallitus lyö yhdessä lukkoon työllisyyttä parantavan ohjelmapaketin hallituksen yhteisessä budjettiriihessä elo-syyskuun vaihteessa. Asiasta kertoi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) torstaina esitellessään ensimmäisen esityksensä valtion talousarvioksi.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on ollut keskeisesti mukana suunnittelemassa keinoja luoda työtä ja helpottaa ja kannustaa sen ottamista vastaan. Kyse on laajasta keinovalikoimasta, joka painottuu aktiivisiin keinoihin. Perinteistä passivoivaa työllisyysrahaa aiotaan käyttää entistä aktivoivammin niin, että samalla työllisyysrahalla saadaan ihminen entistä useammin opiskelemaan tai tekemään työtä. Rahaa ei välttämättä tarvita juuri entistä enempää.
Keinoista ja rahoista syntynee sopu
Työllisyysmäärärahoista on perinteisesti kiistelty kovasti, mutta Orpo uskoo hallituksen yhteiseen linjaan työllisyyspanostusten keinoista ja rahamääristä, vaikka työttömyys onkin pysynyt korkeana samalla, kun talouskasvu on lykkääntynyt vuoden toisensa perästä.
– Varmasti lisärahoitustakin tarvitaan, mutta samalla pitää katsoa mitä muuta voimme tehdä, mikä ei välttämättä maksaisi. Passiivista työttömyysturvaa pitää muuttaa aktiiviseksi tueksi. Se keino pitää katsoa ehdottomasti. Samansuuntaisia avauksia olen huomannut jopa opposition suunnalta, mikä on hyvä asia, Orpo sanoi Suomen Uutisille.
– Hallituksessa työllisyyden vetovastuu on ollut elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin harteilla ja minäkin olen mukana tässä ”kiky-aliministerityöryhmässä”. Yhdessä me rupeamme tällä porukalla rakentamaan yhteistä linjaa, Orpo sanoi.
Työttömyys aiheuttaa kuuden miljardin kulut
Valtiontalous tervehtyy vain, jos työttömyys saadaan vähenemään. Työttömyys aiheuttaa nyt yli kolme miljardia euroa suuremmat menot vuodessa kuin vuonna 2008. Työllisyysmenot ovat nousseet jo kuuteen miljardiin euroon. Samaan aikaan myös eläkkeiden ja maahanmuuton menot ovat kasvaneet.
Hallitus aikoo painottaa aktiivisia keinoja ja Orpo puhui esimerkiksi työvoiman liikkuvuuden lisäämisestä, eli työntekijää kannustetaan etsimään työtä entistä kauempaa. Mutta perinteistäkään työllistämistä ei hylätä, eli määrärahoista pidetään huolta.
Työtöntä myös autetaan
– Ei voi olla niin, että me vain edellytämme ja vaadimme työttömältä ja kannustamme. Hänelle täytyy antaa mahdollisuus vastata toiveisiin eli työ- ja elinkeinopalveluiden täytyy katsoa tarkasti omat palvelunsa ja katsoa, onko niissä parannettavaa. Tämä on oleellinen kysymys, jota katsomme ministeri Lindströmin johdolla läpi, Orpo totesi.
Aktiivisuutta ja liikkuvuutta lisätään. Ovatko nämä iloisia uutisia työttömille?
– Ensimmäinen keino pitäisi olla auttaa löytämään työtä, antaa siihen työvälineitä. Ja antaa motivaatiota työn löytämiseen. Kannustinloukut on pakko tarkastella ja tehdä niihin muutoksia. Mutta jos palasia liikutellaan niin keppien ja porkkanoiden pitää olla tasapainossa, Orpo sanoi.
Ensi viikolla valtiovarainministeriö neuvottelee eri ministeriöiden kanssa.
Työpaikkaennuste näyttää suotuisalta
Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta epävarmuudenkin keskellä löydettiin sekä hyvää että huonoa tulevasta kehityksestä. Huonoa on se, ettei velkaantuminen aivan taitu vielä nykyisellä kehityksellä, se lykkääntyy hieman ja jää riippumaan tulevasta kehityksestä.
Hyvää sen sijaan löytyy työpaikkojen synnystä. Uusia työpaikkoja on syntynyt pitkään aika paljon – jopa enemmän kuin työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut.
Se, että työttömyys on kasvanut, johtuu sen keston pitenemisestä: noin 35 viikosta vuonna 2010 aina 54 viikkoon eli runsaaseen vuoteen, mikä on keskiarvo nyt. Samaan aikaan on nuorisotyöttömyys lisääntynyt, mitä Orpo piti tragediana.
Vuodessa 33 000 uutta työpaikkaa
Työpaikkojen synty on kiihtynyt niin, että kuluneen vuoden aikana on syntynyt 33 000 työpaikkaa. Hallitus tavoittelee 110 000 uutta työpaikkaa vaalikauden aikana ja työllisyysasteen nousemista 72 prosenttiin.
– Trendi on hyvä ja sen pitää jatkua. Uskon, että sama tahti säilyy. Silloin tavoite saavutetaan, Orpo kaavaili.
Tällä hetkellä Suomen työllisyysaste mataa pahasti Pohjoismaiden, Saksan ja Britannian jäljessä. Heikompia ovat Välimeren maat, joissa naisten työllisyysaste on perinteisistä syistä Suomea heikompi. Suomi on kuitenkin lähempänä Italiaa kuin Norjaa.
Eläkeläistenkin verotus kevenee
Hallitus pienentää myös sekä työn että eläkkeiden verotusta noin puolen prosenttiyksikön verran. Eläkkeiden verotuksen keveneminen vastaa perussuomalaisten vaatimuksia.
– Se kuului hallitusohjelmaan: jos palkansaajien verotus kevenee, myös eläkeläisten verotusta kevennetään, Orpo sanoi.
– Uskon, että työn vastaanottamisen kannustus toimii. Myös työn verotuksen laskeminen näin isosti on merkittävää. Kovasti panostamme työllisyyden kohentamiseen, mutta korostan myös jo tehtyjen päätösten merkitystä, Orpo sanoi ja korosti kaiken perustuvan kilpailukykysopimuksen syntymiseen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

Toimeentulotuki on nyt kuin katiska, johon liian moni jää loukkuun – hallitus uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää selkeämmäksi ja työhön kannustavammaksi
Hallitus pyrkii yksinkertaistamaan sosiaaliturvajärjestelmää. Tavoitteena on sujuvampi, yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi sosiaaliturvajärjestelmä. Tarkoituksena on ohjata ihminen hakemaan ensin ensisijaisia etuuksia, kuten työmarkkinatukea, jotta henkilö saadaan palvelujärjestelmän piiriin ja velvoitteiden pariin.

Antikainen: Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta ja panostaa turvallisuuteen – epäisänmaalliset toverit aloittivat heti myyräntyön
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mukaan vihervasemmistoa ei näytä kiinnostavan Suomen ja suomalaisten turvallisuus - saati puolustuskyky.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Gazan työntekijät The Atlanticin haastattelussa: “Tiesimme, että Hamas oli läsnä”
Lääkärit ilman rajoja -järjestöltä on perätty vastausta kysymykseen, miten järjestö on voinut toimia gazalaisissa sairaaloissa huomaamatta Hamasin läsnäoloa tai sairaaloissa pidettyjä panttivankeja. The Atlanticin julkaisu todentaa, että sekä terroristit että heidän asevarastonsa sairaaloissa olivat järjestön yleisessä tiedossa oleva vaiettu salaisuus.

USA:n maatalousministeriö lopetti transsukupuolisten viljelijöiden erityishankkeet – myös DEI-siemenet heitettiin roskiin
Yhdysvaltain valtionhallinnon tehostaminen jatkuu. Osana leikkauksia transsukupuolisille maanviljelijöille suunnattujen erityishankkeiden rahoittaminen on lopetettu. Tuholaistorjuntaan ei etsitä enää "monimuotoisuutta". Myös tiedostavat tomaatinsiemenet heitettiin roskiin.

Riikka Purra MTV:n puheenjohtajatentissä: Maahanmuutto laskenut Pisa-tuloksia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nosti maahanmuuton esiin suurimpana syynä Suomen Pisa-tulosten laskemiselle eilisessä puheenjohtajatentissä.

Kunta- ja aluevaaleissa saa äänestää jopa 260 000 maahanmuuttajataustaista – demarit kalastelee nyt äänestäjiä venäjäksi ja arabian kielellä, somessa SDP toivottaa mielistellen ”Hyvää Eid-juhlaa”
Ulkomaalaistaustaisten äänestäjien määrä ja samalla painoarvo on edelleen kasvanut viime kuntavaaleista. Helsingissä ulkomaalaisia äänestäjiä on lähes 11 prosenttia ja Vantaalla jopa 15,8 prosenttia. Vasemmistopuolueet ovatkin aloittaneet loppukirin haaliakseen maahanmuuttajien massat taakseen.

Ruotsidemokraatit Narinkkatorilla: ”Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa!”
Ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kansanedustajia vieraili Narinkkatorin vaalikontilla Pohjoismaiden neuvoston kokousten yhteydessä. - Rakkaat suomalaiset, älkää toistako Ruotsin tekemiä virheitä maahanmuuttopolitiikassa. Pitäkää rajanne kiinni. Huolehtikaa, että asetatte oman maanne kansalaiset etusijalle! ruotsidemokraattien kansanedustaja Victoria Tiblom vetosi äänestäjiin Narinkkatorilla.

Purra tylytti oppositiota: Te pelottelette ja huijaatte kansalaisia
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona keskustelu välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen liittyen. Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ihmetteli opposition vaalien alla kiihtyvää kurjuuden julistusta.

Pirkanmaan perussuomalaiset vastustavat suunnitteilla olevia massiivisia korotuksia kokouspalkkioihin – kansalaisilla on oikeus tietää, mitä poliitikot suunnittelevat
Pirkanmaan hyvinvointialueen demokratiarakenteen ohjausryhmän kokouksissa on ollut esillä jopa 6 600 euron kuukausikorvaus aluehallituksen puheenjohtajalle ja 3 300 euron (plus kokouspalkkiot) kuukausikorvaus aluevaltuuston puheenjohtajalle. Keskustelu palkkiosäännön muuttamisesta päätettiin yllättäen siirtää kuntavaalien jälkeen. Hyvinvointialueen uusia kovapalkkaisia palkkiovirkoja ja kohtuuttomia korotuksia vastustavat perussuomalaiset olisivat halunneet, että palkkioihin ja luottamustehtäviin liittyvät päätökset olisi tehty ennen vaaleja.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää